Omzetvolume horeca 6,5 procent gedaald

  • Vooral cafés en restaurants in de min
  • Meer omzet cafetaria’s
  • Volumedaling over heel 2008

Het omzetvolume van de horeca is in het vierde kwartaal van 2008 met 6,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007. Omdat de prijzen met bijna 4 procent stegen kwam de omzetdaling uit op 3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Vooral de cafés deden het slecht in het vierde kwartaal, de omzet daalde met meer dan 6 procent. De prijzen stegen met 4,3 procent waarmee het omzetvolume ruim 10 procent afnam. Het omzetvolume bij restaurants daalde met 7 procent, de omzet met bijna 3 procent.

Door de dalende zakelijke bestedingen en omdat minder toeristen ons land bezochten, daalde de omzet van hotels voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2004. De omzetkrimp kwam in het vierde kwartaal uit op 3,6 procent.

In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria’s in het vierde kwartaal een omzetgroei van 1,8 procent. De prijzen stegen met 3,2 procent. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde met ruim 1 procent.

Over heel 2008 daalde het omzetvolume van de horeca met 3,7 procent. De laatste keer dat het omzetvolume afnam was in 2004. De prijsstijging van  3,7 procent zorgde dat de omzet niet wijzigde ten opzichte van 2007.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.