Omzet detailhandel groeit met 2,6 procent

  • Geringe volumegroei in 2008
  • Vooral meer omzet in de supermarkten
  • Non-foodsector realiseert nauwelijks meer omzet in 2008

In 2008 heeft de detailhandel 2,6 procent meer omgezet dan in 2007. De omzettoename is vrijwel geheel toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume nam met 0,3 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Supermarkten boekten in 2008 een omzetgroei van 7,5 procent. Deze omzetontwikkeling bestaat uit een toename van het volume van 2,5 procent en een toename door prijsstijgingen van 4,9 procent. Binnen de foodwinkels is het aandeel van de supermarkten gestegen tot 86 procent. Non-foodwinkels realiseerden in 2008 nauwelijks meer omzet.

In december 2008 boekte de detailhandel een omzetgroei van ruim 2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Supermarkten hadden fors meer omzet. De omzet van winkels in non-foodartikelen bleef gelijk. De meeste branches in de non-foodsector zagen in december hun omzet dalen. Een uitzondering was de omzetgroei bij opticiens. De omzet van deze branche verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder. Dit valt samen met een verandering van fiscale regelgeving per 1 januari 2009.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.