Consumptiegroei laag

Huishoudens hebben in september 1,0 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Deze toename is vrijwel gelijk aan die in augustus. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van koopdagen en voor prijsveranderingen.

De bestedingen aan goederen waren 0,7 procent hoger dan in september 2007. Het volume van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen was voor de vierde maand op rij kleiner dan een jaar eerder. De bestedingen aan duurzame goederen waren 2,4 procent hoger. De huishoudens gaven vooral meer uit aan consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. De bestedingen aan kleding, schoenen en woninginrichting waren daarentegen lager dan een jaar eerder.

De volumegroei van de bestedingen aan diensten bedroeg 1,2 procent. In het eerste halfjaar van 2008 waren de consumptieve bestedingen aan diensten ongeveer 3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna is de groei fors teruggelopen. Bij de horeca werd de afgelopen maanden minder uitgegeven.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.