Prijsstijging koopwoningen vlakt iets af

De verkochte bestaande koopwoningen waren in april gemiddeld 3,8 procent duurder dan in april 2007. De prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is na augustus 2007 afgezwakt. De toename in april is de laagste van de afgelopen 14 maanden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK).

Alle woningtypen werden duurder. De prijs van vrijstaande woningen nam het meest toe, met 4,6 procent. Twee-onder-een-kapwoningen stegen met 3,0 procent het minst in prijs. De prijzen lagen in alle provincies hoger dan een jaar eerder. Noord-Holland was, net als in voorgaande maanden, koploper. In deze provincie lagen de prijzen 7,2 procent hoger dan in april 2007. In Zeeland was de prijsstijging met 1,1 procent het kleinst.

Vergeleken met maart dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in april met 0,1 procent. De prijzen stegen het hardst in Flevoland. In een aantal provincies daalden de prijzen, het meest in Limburg.

In april 2008 zijn 18,5 duizend bestaande woningen van eigenaar gewisseld. Dit is 18 procent meer dan in april 2007. Er werden bijna 44 procent meer appartementen verkocht dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen kan van maand tot maand sterk fluctueren. In maart was het nog 21 procent kleiner dan een jaar eerder.

De ontwikkeling van de gemiddelde koopsom zoals die onder andere door het Kadaster wordt gepubliceerd, laat doorgaans een andere ontwikkeling zien dan de prijsindex bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde koopsom is echter geen indicator voor de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Zie voor meer informatie hierover het artikel “Waarom de gemiddelde koopsom geen huizenprijsindicator is”.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.