Consumptie groeit minder hard

Huishoudens hebben in januari 1,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2007. De consumptiegroei in januari was minder stevig dan in de voorgaande vier maanden.

Voor het eerst in bijna twee jaar werd aan voeding, dranken en tabak minder besteed dan het jaar ervoor. De consumptie in deze categorie nam in januari met 1,2 procent af. Aan duurzame goederen is wel meer besteed. De consumptie nam toe met 1,1 procent, maar deze groei was minder hoog dan in de maanden ervoor. Aan woninginrichting werd minder geld uitgegeven, terwijl de huishoudelijke apparaten nog erg in trek waren in januari. In totaal werd er 0,7 procent meer besteed aan goederen.

De bestedingen aan diensten zijn met 3 procent toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken de invoering van het eigen risico in de zorg. Consumenten zijn hierdoor meer kwijt aan medische diensten. In 2007 werd er gemiddeld 1,7 procent meer besteed aan diensten dan het jaar ervoor.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.