Vertrouwen in de economie

Gegevens over het vertrouwen in de economie zijn ontleend aan het Consumenten Conjunctuuronderzoek (CCO). Dit verschaft maandelijks informatie over opvattingen van consumenten over de algemene economische ontwikkeling en de financiële situatie van het eigen huishouden.

Een van de vragen uit het CCO luidt: ‘Wat denkt u van de komende twaalf maanden? Zal in het algemeen de economische situatie in Nederland dan beter worden, slechter worden of gelijk blijven?’

Met de antwoorden wordt een saldo van positieve en negatieve antwoorden bepaald. Samen met de saldi van vier andere vragen levert dit een totaalbeeld van het consumentenvertrouwen.

Voorbeeld berekening saldo
Van alle respondenten verwacht 50 procent een verbeterende economische situatie en 30 procent een verslechterende situatie. 10 procent van de mensen verwachten geen verandering en 10 procent weet het niet. Het saldo is dan 50 – 30 = 20. 

Kwartaalcijfers CCO
Vanaf heden worden ook kwartaalcijfers van het CCO gepubliceerd naar achtergrondkenmerken. Door deze cijfers is het mogelijk de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen en van de onderliggende indicatoren uit te splitsen naar demografische en sociaaleconomische kenmerken. De kwartaalcijfers zijn beschikbaar vanaf 2002. Ze zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.