Luchtvervoer verder toegenomen

Het luchtvervoer op de Nederlandse luchthavens groeit al enkele jaren uitzonderlijk. In de eerste drie kwartalen van 2006 werd bijna 19 procent meer passagiers en vracht verscheept dan in dezelfde periode in 2003. Het ging daarbij om meer dan 37 miljoen passagiers en bijna 1,2 miljoen ton luchtvracht.

Helft van de luchtreizigers blijft binnen Europese Unie

Verreweg het grootste deel (90 procent) van de passagiers die in de eerste negen maanden van 2006 via Nederlandse luchthavens reisden, maakte gebruik van lijndiensten. Meer dan de helft van deze reizigers bleef binnen de grenzen van de Europese Unie.
De meeste passagiers reisden van en naar het Verenigd Koninkrijk (6 miljoen) en van en naar de Verenigde Staten (3,5 miljoen passagiers).

Passagiers Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Passagiers Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Luchtvracht van en naar China vervijfvoudigd

Ook voor luchtvracht werd in 2006 in de meeste gevallen (80 procent) gebruik gemaakt van lijndiensten. Na drie kwartalen van 2006 bedroeg de totale vracht 1,2 miljoen ton.
De Verenigde Staten waren nog steeds de belangrijkste luchtvrachtpartner van Nederland. Meer dan 0,2 miljoen ton goederen vloog over de Atlantische Oceaan met de Verenigde Staten als herkomst of bestemming.
China (exclusief Hong Kong) staat op de tweede plaats met meer dan 0,1 miljoen ton, vijfmaal zoveel als in 2003. China en Hong Kong samen hebben in 2006 bijna 0,2 miljoen ton goederen via Nederlandse luchthavens verscheept.

Vrachtvervoer Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Vrachtvervoer Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Minder vliegtuigen, maar wel grotere

In de eerste negen maanden van 2006 is binnen Nederland 351 duizend keer een vliegtuig met passagiers en vracht gestart of geland. Dat zijn minder vliegbewegingen dan in 2000 en 2001. Toch is zowel het aantal passagiers als de hoeveelheid vracht sindsdien flink gegroeid. Dat komt omdat de laatste tijd gevlogen wordt met grotere toestellen. Na de terugval in 2002 en 2003 van het aantal vliegbewegingen neemt het vliegverkeer vanaf 2004 weer toe.

Aantal vliegbewegingen op Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Aantal vliegbewegingen op Nederlandse luchthavens, kwartaal 1-3

Wick Schaafstra

Bron: Maandcijfers luchtvaart