Groeitempo uitvoer goederen blijft hoog

In augustus was het uitvoervolume van goederen bijna 9 procent groter dan in augustus 2005. Het volume van de ingevoerde goederen was 10 procent groter dan een jaar eerder.

In de eerste acht maanden van 2006 was het uitvoervolume ruim 8 procent groter dan in dezelfde periode van 2005. Daarmee ligt de volumegroei van de uitvoer ongeveer 1,5 procentpunt boven die van geheel 2005. De groei van het invoervolume ligt in de eerste acht maanden met 10 procent 3,5 procentpunt hoger dan in geheel 2005.

Met een waarde van 25,1 miljard euro was de uitvoer in augustus 13 procent hoger dan een jaar eerder. De invoer kwam 14 procent hoger uit op 23,4 miljard euro. De in- en uitvoerprijzen zijn in een jaar tijd met ongeveer 4 procent gestegen. Het handelssaldo bedroeg 1,8 miljard euro, tegenover 1,9 miljard euro in augustus 2005.

Augustus telde in 2005 en 2006 een gelijk aantal werkdagen. Wel kan een andere vakantiespreiding invloed hebben gehad op de handel.

De hogere waarde van de in- en uitvoer in augustus wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen handel met EU-landen. Met name de waarde van de invoer uit EU-landen is relatief fors gestegen met 19 procent. De invoer uit landen buiten de EU bleef daar met 9 procent duidelijk bij achter. Ook bij de uitvoer is de handel met landen binnen de EU meer gestegen dan de handel met landen daarbuiten. De waarde van de uitvoer naar EU-landen was 14 procent hoger dan een jaar geleden, tegenover 10 procent voor niet-EU-landen. Dit laatste is het laagste groeipercentage in meer dan een jaar.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers op de themapagina Internationale handel.