Consumptiegroei houdt aan

In mei is door huishoudens in Nederland 3,5 procent meer besteed dan in mei 2005. Sinds medio 2005 loopt de consumptiegroei op. Deze ontwikkeling zet de laatste maanden versterkt door. De hogere consumptie in mei is vooral toe te schrijven aan de bestedingen aan duurzame goederen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in koopdagen.

Er werd in mei dit jaar 11,1 procent meer besteed aan duurzame goederen. Vooral kleding en schoenen waren in trek bij de consument, maar er werd ook duidelijk meer besteed aan woninginrichting, consumentenelektronica en auto’s. Ook bij de voedings- en genotmiddelen was de consumptiegroei hoog, de bestedingen lagen 3,6 procent boven het niveau van mei 2005. Aan diensten werd 1,2 procent meer besteed dan in mei 2006.

Ongeveer een derde van de binnenlandse consumptieve bestedingen bestaat uit goederen die bij winkels in de detailhandel gekocht worden. Vergeleken met mei vorig jaar deed de detailhandel goede zaken. Na correctie voor verschillen in het koopdagenpatroon was de omzet in mei dit jaar ongeveer 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Het in 2006 in Nederland ingevoerde nieuwe zorgstelsel heeft gevolgen voor de consumptiecijfers. Hiervoor is gecorrigeerd: de maandcijfers worden in 2006 gepubliceerd exclusief zorg. Meer informatie is opgenomen in het Focusartikel “De invloed van het zorgstelsel op conjunctuurindicatoren” gepubliceerd op 24 maart 2006.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers over consumptie en conjunctuurindicatoren