Flink meer omzet industrie

In mei 2006 heeft de industrie 15 procent meer omgezet dan in mei vorig jaar. Het is de grootste stijging van de industriële omzet in ruim vijf jaar. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag de omzet ruim 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De hogere omzet in mei is voor bijna de helft toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. In mei werden opnieuw recordprijzen voor een vat ruwe olie betaald. Vooral in de chemie namen hierdoor de afzetprijzen met 16 procent fors toe. Daarnaast telde mei in 2006 twee werkdagen meer dan in 2005. Het positieve effect hiervan raamt het CBS op ongeveer 5 procentpunt.

In het binnenland werd in mei 13 procent meer omzet gerealiseerd. Op de buitenlandse markt ontwikkelde de omzet zich met een groei van 17 procent nog gunstiger. Vooral de metaal deed het goed op de buitenlandse markt met een omzetstijging van 21 procent, bij een prijsstijging van nog geen 3 procent.

Omzet industrie

Omzet industrie