Sigaretten en shag minder in trek

Al jarenlang daalt de consumptie van sigaretten en shag in ons land. Sinds 1995 is de sigarettenconsumptie met ruim 25 procent gedaald. Het verbruik van shag daalde in dezelfde periode met meer dan 32 procent.

25 miljard sigaretten, 4 miljoen rokers

In 2005 rookten de Nederlanders bijna 25 miljard sigaretten en shagjes. Dat komt neer op 830 sigaretten en 678 shagjes per inwoner. De consumptie van sigaretten en shag is in 2005 bijna 9 procent lager dan in 2004.

Het aantal rokers is de laatste jaren flink afgenomen. In de periode 2001–2004 daalde het aantal rokers van 12 jaar en ouder met meer dan 400 duizend tot 4 miljoen.

Verbruik van sigaretten en shag

Verbruik van sigaretten en shag

Strengere tabakswet, hogere prijzen

De gestage daling van de consumptie van sigaretten en shag gaat samen met een aanzienlijke verscherping van de Tabakswet. Door de nieuwe wet mag bijvoorbeeld geen reclame voor tabaksproducten gemaakt worden. De wet verbiedt tabaksfabrikanten het sponsoren van evenementen, biedt werknemers het recht op een rookvrije werkplek en geeft reizigers het recht op een rookvrije plek in het openbaar vervoer. Ook stelt de wet grenzen aan de hoeveelheid teer en nicotine in sigaretten en shag.

Roken is daarnaast een stuk duurder geworden. De detailhandelsprijzen van sigaretten en shag zijn de laatste jaren fors gestegen. In 2005 kostte een pakje van 25 sigaretten in de meest populaire prijsklasse 4,60 euro, ruim 75 procent meer dan in 1995. De prijs van shagtabak nam in dezelfde orde van grootte toe.

Mutaties: 2001–2004

Mutaties: 2001–2004

Hans Draper