Omzet horeca opnieuw iets hoger

In het tweede kwartaal van 2005 heeft de horeca 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijsstijging in de horeca bedroeg in deze periode gemiddeld 1,6 procent waardoor het omzetvolume 0,3 procent lager uit kwam.
Het is nu de derde achtereenvolgende keer dat de kwartaalomzet in de horeca hoger uit komt. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzetstijging bij cafés en hotels het grootst

In juni, met zomerse temperaturen, was de omzetgroei van de cafés het grootst en kwam uit op 6,0 procent. Het tweede kwartaal kwam hierdoor 2,1 procent hoger uit dan het tweede kwartaal van 2004. Omdat de prijzen minder snel stegen dan de omzet realiseerden de cafés in het tweede kwartaal van 2005 voor het eerst sinds 2001 weer een lichte stijging (+0,2 procent) van het omzetvolume.
De hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, realiseerden 2,3 procent meer omzet in het tweede kwartaal van 2005 dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Omzet restaurants stijgt licht

De restaurants realiseerden een omzetgroei van 1,1 procent in het tweede kwartaal van 2005, waarmee de groei rond het niveau van de totale horeca ligt. De prijzen stegen in deze periode met 1,9 procent. Rekening houdend hiermee daalde het omzetvolume bij de restaurants met 0,8 procent.

Omzet cafetaria’s daalt

In tegenstelling tot de overige branches van de horeca leden de cafetaria’s in het tweede kwartaal van dit jaar een omzetverlies van 0,7 procent. Ook in de twee voorgaande kwartalen boekten zij als enige branche binnen de horeca minder omzet dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De prijzen in de cafetaria’s stegen in het tweede kwartaal van 2005 gemiddeld met 1,8 procent. Rekening houdend met deze prijsontwikkeling was er sprake van een volumedaling van 2,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.