Vrouwen studeren sneller af dan mannen

Vrouwen in het wetenschappelijk onderwijs studeren binnen elke onderwijssector sneller af dan mannen.

Helft van de vrouwen haalt binnen zes jaar doctoraal

In 1997 startten 15 duizend mannen en ruim 14 duizend vrouwen een voltijdstudie aan een universiteit. Zes jaar later had 35 procent van deze mannen en de helft van deze vrouwen een doctoraaldiploma op zak. Verder had 6 procent van beide groepen in 2003 een hbo-diploma op zak. Tweevijfde van de mannelijke studenten die in 1997 begonnen, was in 2003 nog bezig om een diploma in het hoger onderwijs te halen. Van de vrouwen was dit ruim een kwart. Zes jaar na aanvang had 18 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen het hoger onderwijs verlaten zonder diploma.

Aandeel studenten dat binnen zes jaar afstudeert in het wetenschappelijk onderwijs naar onderwijssector

Aandeel studenten dat binnen zes jaar afstudeert in het wetenschappelijk onderwijs naar onderwijssector

Diploma gezondheid meestal binnen zes jaar op zak

Van alle studenten die in 1997 begonnen met hun studie, studeerden vrouwen binnen alle onderwijssectoren sneller af dan mannen. Zo rondde 72 procent van de vrouwelijke studenten binnen de sector ‘gezondheid’ de studie binnen zes jaar af. Van de mannelijke studenten was dat 53 procent.

Binnen de sector ‘techniek’ was slechts een kwart van alle studenten die in 1997 begonnen binnen zes jaar klaar met de studie. Hierbij speelt een rol dat binnen de sector techniek, de meeste studies vijf in plaats van vier jaar duren. Ook bij deze technische sector, waar slechts een op de zes studenten vrouw is, studeren vrouwen sneller af dan mannen. Het verschil is echter veel minder groot dan binnen de andere sectoren.

Tien populairste studies bij vrouwelijke eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs

Tien populairste studies bij vrouwelijke eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs

Rechten populairste studie onder vrouwen

In 2003 schreven ruim 19 duizend vrouwen zich voor het eerst in aan de universiteit. Onder deze eerstejaars was de studie rechten het populairst: 13 procent koos hiervoor. Toch is de populariteit van deze studie sinds 1997 fors gedaald. Verder zijn psychologie en geneeskunde geliefde studies onder vrouwelijke eerstejaars. Het aandeel dat koos voor bedrijfskunde of pedagogie is de afgelopen zes jaar gegroeid.

Tien populairste studies bij mannelijke eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs

Tien populairste studies bij mannelijke eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs

Veel mannen kiezen voor bedrijfskunde

In 2003 was onder de bijna 19 duizend mannelijke eerstejaarsstudenten de studie bedrijfskunde het meest populair. Met een aandeel van 12 procent van de mannelijke eerstejaars trok deze studie meer studenten dan de studies economie en rechten, die in 1997 het populairst waren.

Mannen kiezen vaker dan vrouwen voor studies in de sector ‘techniek’. Bouwkunde, werktuigbouwkunde en technische informatica behoorden in 2003 tot de tien populairste studies van mannelijke eerstejaarsstudenten aan de universiteit.

Theo van Miltenburg

Bron: StatLine