Slecht seizoen voor kampeerterreinen

De kampeerterreinen en bungalowparken hebben een moeilijk seizoen achter de rug. Het aantal gasten dat in het derde kwartaal van 2004 werd ontvangen, was aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de hotels en conferentieoorden, steeg het aantal gasten en bleef de omzet onveranderd.

Omzet hotels, kampeerterreinen en bungalowparken

Omzet hotels, kampeerterreinen en bungalowparken

Marges onder druk

De campings, bungalowparken en groepsverblijven zijn in de zomer van 2004 slechter bezocht dan in voorgaande jaren. Het aantal mensen dat in Nederland op een camping stond of een huisje huurde lag in het derde kwartaal van 2004 6,3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral het aantal buitenlandse bezoekers verminderde sterk (-12 procent). Uit eigen land kwamen 5 procent minder mensen. Doordat het gemiddelde aantal overnachtingen per gast toenam, verminderde het totale aantal overnachtingen slechts met 2 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2003.

De omzet was 9 procent lager. Hieruit blijkt dat de gemiddelde inkomsten per overnachting in deze periode flink zijn teruggelopen. Het tweede kwartaal liet een vergelijkbaar beeld zien.

Omzet hotels, pensions, conferentieoorden, kampeerterreinen en bungalowparken

Omzet hotels, pensions, conferentieoorden, kampeerterreinen en bungalowparken

Concurrentie bij hotels en conferentieoorden

Bij de hotels en conferentieoorden is het beeld anders dan in de recreatieve verblijfsrecreatie. Dat ligt onder meer aan het zakelijke bezoek. Het aantal gasten en het aantal overnachtingen liggen in de eerste drie kwartalen van dit 2004 telkens hoger dan een jaar eerder. Het gemiddelde aantal overnachtingen per persoon nam echter wel af in vergelijking met de overeenkomstige kwartalen van 2003.

Aantal overnachtingen en gasten

Aantal overnachtingen en gasten

In het derde kwartaal van 2004 ontvingen de hotels, zowel uit het binnenland als uit het buitenland, 9 procent meer gasten. Het aantal overnachtingen steeg met 4 procent. Toch staan ook in deze branche de marges onder druk. De omzet bleef, ondanks het toegenomen aantal overnachtingen, gelijk aan die van het derde kwartaal van vorig jaar.

Cees Maas en Vincent van Polanen Petel

Bron: StatLine:

  • Omzet verblijfsaccommodaties
  • Aantal gasten en aantal overnachtingen (hotels, en conferentieoorden)
  • Aantal gasten en aantal overnachtingen (recreatieve verblijfsaccomodatie)