Ruim duizend doden extra door warme zomer

In de zomer van 2003 zijn door de warmte tussen duizend en 1400 meer mensen overleden dan normaal. De oversterfte was het hoogst tijdens de hittegolf in augustus, maar ook begin juni en in de tweede helft van juli overleden meer mensen dan normaal.

Geschatte oversterfte door warmte

Geschatte oversterfte door warmte

Hoogste sterfte in augustus

Het wekelijkse aantal overledenen hangt samen met de hoogte van de temperatuur. Daarbij is sprake van een gemiddelde vertraging van drie dagen. Een stijging van de temperatuur met één graad leidt tot 25 à 35 meer overledenen per week.

De warmste periode deed zich voor in de eerste helft van augustus. In de veertien dagen tussen 31 juli en 13 augustus bereikte de temperatuur in De Bilt elke dag een niveau van boven de 25 graden en op zeven dagen werd het zelfs warmer dan dertig graden. Normaal ligt de temperatuur in augustus op ruim 22 graden. Zou het in de twee weken van 3 tot en met 16 augustus 22 graden zijn geweest, dan waren vier- à vijfhonderd minder mensen overleden. In heel augustus lag de totale oversterfte tussen 450 en 650.

Overledenen per week, zomer 2003

Overledenen per week, zomer 2003

Ook oversterfte in juni en juli

Ook in de maanden juni en juli steeg de temperatuur regelmatig boven de 22 graden. In juni overleden tussen 250 en 350 meer mensen door de warmte. Vooral begin juni was het warm. In de eerste week van juni wordt de oversterfte geschat op honderd tot 150 meer overledenen dan normaal. In juli was het in de tweede helft van de maand warm. Tussen 13 en 26 juli lag de oversterfte tussen 250 en 350. In geheel juli lag de oversterfte tussen drie- en vierhonderd.

Joop de Beer en Carel Harmsen