Gedrag van de jeugd: seks, drugs en disco

De meeste Nederlandse jongeren zijn tevreden over de opvoeding die ze van hun ouders krijgen. Maar hoe staat het met het gedrag van de jeugd? Doen ze aan - veilige - seks? Gebruiken ze drugs en gaan ze stappen?

Seks en pilgebruik

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst met iemand naar bed gaan is 17 jaar. Ruim 80 procent zegt een voorbehoedsmiddel te hebben gebruikt tijdens deze eerste keer.

Veel jonge vrouwen gebruiken de pil als anticonceptiemiddel. In 2001 is 74 procent van de 18 tot en met 24 jarige vrouwen aan de pil. Bij meisjes van 16 en 17 jaar is dit 55 procent. Driekwart van de jongeren van 12 tot en met 24 jaar vindt dat hij of zij veilig vrijt.

Ooit gebruikte drugs, 2001

Drugs

Een kwart van de jongeren heeft ooit marihuana of hasj gebruikt. Zo’n 8 procent heeft ooit XTC gebruikt en 6 procent heeft ooit zijn of haar geest verruimd met paddestoelen. Heroïnegebruik wordt door jongeren nauwelijks gemeld.

Meer jonge mannen dan vrouwen hebben ooit drugs gebruikt. Ruim 30 procent van de mannen heeft ooit marihuana of hasj gebruikt tegen 18 procent van de vrouwen. XTC en geestverruimende paddestoelen zijn ooit gebruikt door 5 en 9 procent van de mannen. Bij vrouwen is dit 6 en 3 procent.

Disco- en cafébezoek

Zeven van de tien jongeren bezoeken minimaal vier keer per jaar de disco. Ruim de helft gaat maandelijks. Minderjarige meisjes gaan vaker naar de disco dan minderjarige jongens; 55 procent van de meisjes gaat maandelijks uit dansen. Onder jongens is dit 42 procent. De belangstelling voor de disco is onder mannelijke en vrouwelijke jongeren vanaf 18 jaar ongeveer gelijk.

Uitgaan, 2001

Een groot deel van de jongeren bevindt zich regelmatig in het café. Ruim tweederde van de jeugd is minstens een keer per maand in het café te vinden; eenderde van de jeugd zit een keer per week in het café. Vooral onder jonge mannen vanaf 18 jaar is het café populair. De helft zit wekelijks in de kroeg en drie van de tien doen dit een tot drie keer per maand.

Anita Botterweck

Bron: StatLine Jeugd 2003, cijfers en feiten