Meer mensen aan het werk

De arbeidsparticipatie in Nederland is internationaal gezien hoog. In 2001 had ruim 74 procent van de totale bevolking tussen 15 en 64 jaar een betaalde baan. Het EU-gemiddelde ligt met 64,1 procent een stuk lager.

Arbeidsparticipatie in de EU, 2001

Ten opzichte van 1995 is de arbeidsdeelname in Nederland bijna 10 procentpunt gestegen. In ons land nemen steeds meer ouderen deel aan het arbeidsproces.

Arbeidsparticipatie in Nederland en de EU, 2001

Hoge arbeidsdeelname in Nederland

De arbeidsparticipatie in Nederland was in 2001 met 74 procent hoog in vergelijking met de meeste andere landen. Koploper binnen de EU echter is Denemarken met een arbeidsdeelname van 76 procent. Hekkensluiter is Italië met 55 procent. Ook bij onze zuiderburen is de arbeidsparticipatie met nog geen zestig procent vrij laag. Buiten de EU komt een aantal landen voor met een zeer hoge arbeidsdeelname. Zo heeft 85 procent van de beroepsbevolking in IJsland een betaalde baan.

Stijging arbeidsparticipatie

Tussen 1995 en 2001 is de arbeidsdeelname in Nederland met tien procentpunt gestegen. Dat komt doordat het aantal werkzame personen met zestien procent is gestegen, maar de potentiële beroepsbevolking slechts met drie procent. Binnen de EU waren er alleen in Ierland en Spanje grotere stijgingen. Gemiddeld nam de arbeidsdeelname in de EU met ongeveer vier procentpunt toe.

 Arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen in de EU

Meer vrouwen aan het werk

De arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland is tussen 1995 en 2001 van 53,2 procent naar 65,3 procent toegenomen. Dat is een sterkere stijging dan bij mannen. Bij hen nam de arbeidsdeelname in zes jaar met 7,7 procentpunt toe. Deze ontwikkeling is in heel Europa waar te nemen.
Binnen de EU is alleen in Ierland de arbeidsparticipatie van vrouwen sterker toegenomen dan in Nederland. In Ierland lag de arbeidsdeelname van vrouwen in 2001 ongeveer dertien procent hoger dan in 1995. De arbeidsdeelname van vrouwen loopt in Nederland nog altijd achter bij de Scandinavische landen. Zo werken in Zweden ruim 73 procent van de vrouwen tegen betaling.

Hoogste percentage deeltijd in Nederland

Het percentage deeltijdwerkers op de arbeidsmarkt is in Nederland het hoogst van de hele EU. In Nederland ligt dit percentage op 33 procent  tegenover veertien procent gemiddeld in de EU. Van alle in Nederland werkzame vrouwen werkt 58 procent in deeltijd. Nergens anders in de EU werkt meer dan de helft van alle vrouwen in deeltijd.

Ouderen: langere deelname aan arbeidsproces

In Nederland nemen steeds meer ouderen deel aan het arbeidsproces. De deelname van 55 tot 64-jarigen steeg ten opzichte van 1996 met negen procentpunt tot 39,3 procent. Ook deze trend is in heel Europa waar te nemen, zij het, in tegenstelling tot de arbeidsdeelname van vrouwen echter niet in alle afzonderlijke landen. Gemiddeld is de arbeidsdeelname van ouderen in de EU met drie procentpunt gestegen tot 39,2 procent. Landen waar in 2001 meer dan de helft van de 55 tot 64-jarigen deelnam aan het arbeidsproces zijn Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Portugal.

Gert-Jan van Steeg en Michiel Vergeer

Bron: De Nederlandse economie