Europese immigrantenstroom verandert

In 2001 zijn er ruim 133 duizend immigranten naar Nederland gekomen. Dit is 23 procent meer dan vijf jaar daarvoor. Ten opzichte van een jaar eerder is deze stijging duidelijk minder geworden: de stijging van 554 immigranten betekent een toename van nog geen half procent.

Aantal immigranten

Minder immigranten uit Duitsland

Ruim 43 procent van het totale aantal immigranten komt uit Europa. Dit zijn 57 duizend personen. De meeste immigranten afkomstig uit Europa komen uit Duitsland. Opvallend is dat hun aantal gedaald is tot 8,2 duizend in 2001. Dit is 13 procent minder dan in 1996.

Immigranten uit Europa naar land van herkomst

Bij immigranten afkomstig uit Turkije en België is dezelfde trend zichtbaar. Het aantal immigranten uit Turkije is in 2001 gedaald tot 6,4 duizend en uit België tot 5,6 duizend personen.

Het aantal immigranten uit het Verenigd Koninkrijk is daarentegen sterk toegenomen tot 7,9 duizend, bijna tweeduizend personen meer dan in 1996. Ook heeft er de afgelopen jaren een aanzienlijke toestroom plaatsgevonden van immigranten uit Oost -Europa, met name uit de voormalige Sovjet-Unie en de Federale Republiek Joegoslavië.

Veel arbeidsmigranten uit EU

De meeste Europese immigranten, ruim 35 duizend, zijn afkomstig uit de EU-landen. Ze komen vooral naar Nederland voor werk en gezinshereniging. Europese immigranten van buiten de EU komen veelal uit asieloverwegingen en voor gezinsvorming.

Geboorteland van immigranten uit de EU en de overige Europese landen, 2001

Veel immigranten uit België geboren in Nederland

Onder de 57 duizend Europese immigranten bevinden zich ruim twaalfduizend personen die in Nederland zijn geboren. Het merendeel van deze immigranten dat zich (opnieuw) in Nederland vestigt, komt uit één van de EU-landen. Dit geldt in het bijzonder voor immigranten uit België. Meer dan de helft van hen is geboren in Nederland.

Bron: StatLine