Vliegvakanties ongekend populair

Bij één van de drie buitenlandse vakanties kozen de Nederlanders in 2000 voor het vliegtuig. In totaal ging het daarbij om 4,1 miljoen vliegvakanties. In 1990 waren dat er nog maar 1,8 miljoen. Vorig jaar hebben Nederlanders voor het eerst meer dan de helft van hun uitgaven aan buitenlandse vakanties gespendeerd aan vliegreizen. Zij besteedden daaraan 9,4 miljard gulden (4,3 miljard euro).

Van alle vliegvakanties is het afgelopen jaar 70% in een Europees land doorgebracht. Meestal viel de keuze op een bestemming in het Middellandse-Zeegebied. Spanje en Griekenland – het laatste land vooral in de zomer – zijn de populairste bestemmingen. Ook Turkije is in trek. Dit land kreeg vorig jaar twee keer zoveel Nederlanders op bezoek als in 1999. Groot-Brittannië dankt zijn hoge klassering met name aan de korte uitstapjes naar Londen. Bij de intercontinentale vluchten is Noord-Amerika veruit favoriet. Daarnaast zijn met name het Verre Oosten, Egypte en het Caribisch gebied van belang.

Vliegvakanties naar bestemming en seizoen, 2000

0801g2.gif (6131 bytes)

In de Randstad en in de provincie Groningen hebben vakanties per vliegtuig een groter aandeel dan gemiddeld. Daarentegen nemen Friezen slechts bij 13% van hun vakanties het vliegtuig.

Aandeel vliegvakanties bij buitenlandse vakanties, 2000

0801g1.gif (5455 bytes)

Vliegreizen zijn vooral in trek bij jongeren in de leeftijd van 19-29 jaar. Als zij in het buitenland op vakantie gaan, reizen ze in vier van tien gevallen met het vliegtuig naar hun bestemming. Onder de luchtreizigers treft men daarentegen weinig vakantievierende gezinnen met kinderen aan. Personen van 75 jaar en ouder kiezen wat vaker voor het vliegtuig dan personen tussen de 50 en 74 jaar.

Aandeel vliegvakanties bij buitenlandse vakanties naar leeftijd, 2000

0801g3.gif (5095 bytes)

Theo van Miltenburg

Bron: CBS; Vakanties van Nederlanders, 2000