Toeristisch bezoek iets toegenomen

In de eerste helft van dit jaar brachten in Nederland 12,2 miljoen mensen één of meer nachten door in een hotel of pension, een (vakantie)bungalow of op een kampeerterrein. Dat is ruim 2% meer dan in het eerste halfjaar van 1999. Het aantal overnachtingen nam toe met 1,5%. De toename van het bezoek kwam vooral voor rekening van de Nederlanders.

Meer Britten, minder Amerikanen

Het aantal Britse bezoekers steeg met 5,5%. Zij brachten 7,5% meer nachten in Nederlandse accommodaties door dan in de eerste helft van 1999. Het bezoek uit Amerika daalde daarentegen. Verder lijkt aan de daling van het aantal toeristen uit Azië een eind te zijn gekomen.

Duitsers vormen nog steeds de grootste groep buitenlandse bezoekers. Met 1,4 miljoen bezoekers leveren zij bijna 30% van het bezoek en ruim 40% van het aantal overnachtingen uit het buitenland.

Gasten, 1e helft 2000 (totaal 12,2 miljoen)
0668g1.gif (4364 bytes)

Hotelbezoek neemt iets toe

Hotels, pensions en jeugdaccommodaties boekten 7,4 miljoen gasten. Ze brachten er in de eerste helft van 2000 in deze logiesvorm bijna 14 miljoen nachten door, een stijging van 2%. De helft van de gasten kwam uit Nederland.

Voor de hotels vormt Groot-Brittannië de grootste buitenlandse markt. De 0,9 miljoen Britten brachten in de eerste helft van dit jaar 1,7 miljoen nachten in een hotel door. Dit betekent een stijging van circa 5%. Op de tweede plaats komen de 0,6 miljoen Duitse hotelgasten met 1,4 miljoen overnachtingen.

Gasten in hotels, pensions en jeugdaccommodaties
0668g2.gif (4571 bytes)

Vooral hotels en huisjes

Meer dan 60% van de binnen- en buitenlandse gasten verbleven in een hotel, pension of jeugd accommodatie. Bijna een kwart nam zijn intrek in een huisjescomplex. Voor een verblijf op een kampeerterrein koos ruim 10% van de gasten.

Gasten per logiesaccommodatie, eerste helft 2000 (totaal 12,2 miljoen)
0668g3.gif (3891 bytes)

In de eerste helft van dit jaar ontving de kampeersector minder gasten dan in de eerste zes maanden van 1999. Zij brachten er ook minder nachten door. Het minder aantrekkelijke weer in vergelijking met vorig jaar is hieraan debet.

Ben Stigter