Detailhandel zet in juli 13 miljard om

In juli dit jaar was de omzet van de detailhandel slechts 0,3% hoger dan in dezelfde maand van 1999. Dit komt onder meer omdat juli dit jaar een donderdag en vrijdag minder telt dan juli vorig jaar. Dit was vooral ongunstig voor de supermarkten. Zij zetten namelijk op deze dagen relatief veel om.

De bijna 100 000 winkels in ons land verkochten in juli voor ruim 13,3 miljard gulden aan voedingsmiddelen en non-food artikelen. Bijna tweederde van dit bedrag ging naar de non-food winkels. Deze winkels behaalden 3,7% meer omzet dan in juli vorig jaar.

Vooral de branche consumentenelektronica was succesvol met een groei van 10,6%. De drogisterijen deden het wat minder met een groei van 3,9%. De winkels in huishoudelijke artikelen en de textielsupermarkten waren weinig succesvol. Hun omzet daalde met resp. 4,1 en 2,9%.

De winkels in voedingsmiddelen leden in juli een omzetverlies van 5%. Het waren hier vooral de supermarkten die de omzet flink zagen dalen (-5,9%). Opmerkelijk genoeg leden de speciaalzaken in voedingsmiddelen in juli minder omzetverlies dan de supermarkten.

Omzet detailhandel
(veranderingem 2000 t.o.v. zelfde periode 1999)
0616g1.gif (5570 bytes)

Paul Mooijman

Bron: CBS