Jeugd op vakantie

In 1998 werden er door Nederlanders in totaal 29,6 miljoen vakanties gehouden. Dit betreft zowel lange vakanties als weekendjes weg. Dat is 1 procent meer dan in 1997. Iets meer dan eenderde van de vakanties heeft betrekking op kinderen en jongeren tot en met 29 jaar.

Jonge kinderen vooral mee met de auto in Nederland

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat iets meer dan de helft van de vakanties in Nederland wordt doorgebracht. Bij kinderen van 0-11 jaar is dat tweederde. Meestal zijn zij in gezelschap van hun eigen ouders of die van een vriendje of vriendinnetje. Bos en heidegebieden - bijvoorbeeld de Veluwe en Brabant en Limburg - zijn de meest populaire bestemming in Nederland, gevolgd door de kust. Kinderen onder de 12 jaar gaan relatief vaak mee met de auto op vakantie en verblijven dikwijls in een caravan of in een zomerhuisje. Bij slechts één op de tien van hen is sprake van een reis op de bonnefooi, zonder van tevoren gereserveerd logies.

Vakantiedeelname, 1998

Vakantiedeelname, 1998

Onder 12-17-jarigen veel kampeerders

Het merendeel van de 12-17-jarigen gaat nog met zijn ouders op vakantie, maar een klein deel trekt er met vriendjes op uit of gaat naar een kindervakantiekamp. Iets meer dan de helft van hun vakanties brengen ze in Nederland door. Kamperen in allerlei vormen is populair bij deze tieners: in een tent, caravan, of anders in een kamphuis of jeugdherberg. Zij gaan relatief vaak met de fiets op vakantie, hoewel slechts 1 procent van alle vakanties een fietsvakantie betreft. Ook gaan ze wat vaker op de bonnefooi op vakantie dan kinderen onder de 12 jaar.

Vakantiebestemmingen, 1998

Vakantiebestemmingen, 1998

Jongvolwassenen vaak naar buitenland

Jeugdigen tussen de 18-29 jaar brengen zes van de tien vakanties in het buitenland door. Hoewel de auto ook voor hen het meest gebruikte vervoermiddel is tijdens de vakantie, gaan ze relatief vaak met het vliegtuig weg. Zij begeven zich ook vaker dan gemiddeld buiten Europa, maar net als bij de overige leeftijdsklassen is ook voor hen Frankrijk de meest populaire buitenlandse bestemming. Deze groep jeugdigen verblijft veelal in een hotel of pension, appartement of zomerhuisje, maar ook de tent is populair. Bijna de helft van hun vakanties zijn georganiseerde reizen, terwijl dat voor de Nederlanders in totaal eenderde is.

Theo van Miltenburg