Komt al dat snoepgoed uit Spanje?

Als kind al leren we dat er omstreeks 5 december wel een boot vol met snoepgoed één van onze havens binnenvaart. Als we de verhalen mogen geloven, is al dat lekkers uit Spanje afkomstig. Berusten deze verhalen op waarheid? En, hoe verhoudt zich de Nederlandse in- en uitvoer van snoep?

Nederland voert twee maal zo veel snoep uit als het invoert. In 1998 exporteerden wij voor anderhalf miljard gulden aan snoep. Dat is bij elkaar 286 miljoen kilo snoepgoed. Gemiddeld eet een wereldburger dus 50 gram Nederlandse snoep per jaar. Vorig jaar ging eenderde naar onze oosterburen, dat is voor ruim 5 mark snoep per Duitser, de rest met name naar andere EU-landen.

In- en uitvoer van snoep (mln. gulden), 1998

In- en uitvoer van snoep (mln. gulden), 1998
Tweederde van de snoep die wij exporteren bestaat uit chocolade. Van de uitvoer van kauwgum, keelpastilles en hoestbonbons gaat bijna tweederde naar onze oosterburen. De Britten blijken relatief vaak Nederlandse karamels te kopen, Amerikanen kiezen vaak voor zuurtjes en Fransen mogen graag onze chocolade eten.

In- en uitvoer van snoep (mln. gulden), 1998

In- en uitvoer van snoep (mln. gulden), 1998
De Nederlanders zelf kopen per jaar voor ongeveer honderd gulden snoep. De helft van het snoepgoed komt uit het buitenland, met name uit België en Duitsland. België levert ons vooral chocolade en bonbons.Van alle snoep die Nederland invoert is bijna de helft van chocolade.

En uit Spanje? Uit Spanje komen vooral kauwgum en zuurtjes!

Naud Philippens