Iets meer Nederlanders op vakantie

In het afgelopen voorjaar en zomer zijn 16,4 miljoen Nederlanders op vakantie gegaan. Dat is een stijging van 1% in vergelijking met dezelfde periode van 1998. Het aantal buitenlandse vakanties nam met 3% toe tot 8,9 miljoen. Zo’n 7,5 miljoen landgenoten bleven op vakantie liever in eigen land, dat was een daling van 2% in vergelijking met 1998.

Vive la France

Frankrijk is voor de Nederlander onbetwist vakantieland nummer één. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders, bijna één op de vier, hebben er een lange vakantie doorgebracht. Met een stijging van het marktaandeel van Frankrijk in een jaar tijd van 21% naar 23% is de voorsprong op Spanje (13%) en Duitsland (10%) aanzienlijk vergroot.

Aantal lange vakanties, 1 maart - 31 augustus

Aantal lange vakanties, 1 maart - 31 augustus
Griekenland is met een recordaantal vakanties naar dat land opgeklommen naar de vierde plaats. Vermoedelijk komt dit omdat Turkije dit jaar minder in trek is bij de toeristen. België completeert de topvijf, maar kan eveneens als één van de verliezers van het afgelopen vakantieseizoen worden aangemerkt.

Dit jaar is de trend doorbroken om steeds meer vakanties buiten Europa door te brengen. Mede door het geringere bezoek aan de Verenigde Staten is het aantal lange vakanties naar verre landen met bijna eentiende deel afgenomen tot 0,6 miljoen.

In Nederland naar de bossen

Net als in voorgaande jaren zijn in Nederland drie van de vijf vakanties in een bosrijke omgeving doorgebracht. Wel is er sprake van een verschuiving in het bezoek aan onze bos- en heidegebieden ten opzichte van vorig jaar. Na jaren van een stijgend aantal vakantiegangers is de Veluwe dit jaar wat minder populair. Het aantal vakanties van Nederlanders naar de Veluwe nam met eenvijfde deel af. Daarentegen zijn de bos- en heidegebieden in Noord-Brabant en Drenthe iets meer bezocht.

Aantal binnenlandse vakanties, 1 maart-31 augustus 1999

Aantal binnenlandse vakanties, 1 maart-31 augustus 1999
Een kwart van de binnenlandse vakanties is aan zee doorgebracht. In vergelijking met vorig jaar hebben de Noordzeebadplaatsen en de Waddeneilanden iets meer vakantiegangers getrokken. De watersportgebieden hebben minder geprofiteerd van het mooie weer en zijn zelfs wat minder bezocht dan vorig jaar. Dit geldt met name voor het Friese merengebied.

Hogere uitgaven

In het voorjaar en de zomer van 1999 hebben Nederlanders 13,7 miljard gulden aan vakanties uitgegeven, 3% meer dan vorig jaar. De hogere uitgaven zijn vooral een gevolg van het feit dat er iets meer vakanties in het buitenland zijn doorgebracht.

Daarnaast zijn de gemiddelde uitgaven voor lange vakanties in Nederland duidelijk gestegen. Aan een lange vakantie in het buitenland is gemiddeld 1 378 gulden per persoon uitgegeven. In eigen land bedroeg dit gemiddeld 459 gulden. Een buitenlandse korte vakantie kostte gemiddeld 388 gulden, tegenover 205 gulden voor een korte vakantie in het binnenland.

Theo van Miltenburg