Koning voetbal

Afgelopen weekend is in ons land de laatste voetbalcompetitie van dit millennium begonnnen. Voetbal is in Nederland veruit de populairste sport. Bijna één van de vijf mannen in ons land beoefent deze sport. Dat is bijvoorbeeld driemaal zoveel als volleybal. Het is voornamelijk de mannelijke jeugd die tegen een bal trapt: 65% van de voetballers is jonger dan 25 jaar. Tijdens het voetbalseizoen besteedt één op de tien voetballers zelfs zes uur of meer per week aan zijn sport.

Voetballers per leeftijdsgroep, 1995

Voetballers per leeftijdsgroep, 1995
Naast de ruim één miljoen mensen die zelf voetballen, komen er per seizoen meer dan vier keer zoveel naar voetbalwedstrijden in het betaald voetbal kijken. Ook op TV is voetbal veruit de populairste kijksport. Zestig procent van de televisiekijkers zegt graag naar een voetbalwedstrijd op TV te kijken. Voetbalfans lezen daarnaast veel over hun sport. De sportbladen Voetbal Magazine en Voetbal Internationaal bereikten in 1996 per editie gemiddeld ruim 20% van de mannelijke bevolking.

Populairste sporten op televisie, 1996 (% kijkers dat graag kijkt)

Populairste sporten op televisie, 1996 (% kijkers dat graag kijkt)
Voetbal heeft ook een aantal minder leuke kanten. Een derde van de sportblessures die in het ziekenhuis moesten worden behandeld, komt op rekening van het voetballen. Daarnaast is voor handhaving van openbare orde en veiligheid bij wedstrijden van het betaald voetbal politie-inzet nodig. In het seizoen 1996/'97 is bijna 3% van de totale politie-inzet hieraan opgeofferd.

Bron: Sport in Nederland, 1998