Nederlanders geven ruim 20 miljard gulden uit aan vakanties

Verleden jaar is door Nederlanders het recordbedrag van 21,3 miljard gulden uitgegeven aan vakanties. Dat komt neer op bijna 3 200 gulden per huishouden. Ruim 80% van het totaalbedrag gaat op aan vakantiereizen naar het buitenland.

Binnen Europa profiteerden vooral Frankrijk en Spanje van de reislust van ons volkje. Van de reizen naar de landen buiten Europa zijn die naar de Verenigde Staten, het Verre Oosten en het Caribisch gebied het meest in trek. Het bedrag wat aan vakanties buiten Europa wordt uitgegeven is nu al groter dan wat aan vakanties in eigen land wordt besteed.

Vakanties met ten hoogste drie opeenvolgende overnachtingen worden voor een groot deel in eigen land doorgebracht. Bij deze korte vakanties kwam drievijfde van de bestedingen bij het (toeristisch) bedrijfsleven in ons land terecht. Van elke honderd gulden die we aan lange vakanties spendeerden, had slechts vijftien gulden betrekking op een bestemming in Nederland.

Uitgaven aan vakanties naar bestemming , 1998

Uitgaven aan vakanties naar bestemming , 1998

Zomervakantie blijft populair

Van het totaalbedrag van 21,3 miljard gulden ging tweederde op aan vakanties in de zomerperiode. In financieel opzicht was deze periode van mei tot en met september met name voor Griekenland een hoogtepunt. In de winterperiode hadden de Nederlanders veel geld over voor zonvakanties in Spanje. Met name de Canarische eilanden werden toen veel bezocht. In deze periode van het jaar is er ook veel geld betaald voor wintersportvakanties in Oostenrijk en Frankrijk.

Grote verschillen per persoon

Het bedrag dat per persoon aan een vakantie wordt besteed, is sterk afhankelijk van duur, bestemming, vervoermiddel en wijze van overnachten. Zo werd in 1998 aan een korte vakantie in Nederland gemiddeld 155 gulden per persoon uitgegeven en in het buitenland 380 gulden. Voor lange vakanties lagen deze gemiddelden op 384 in het binnenland en op 1435 gulden in het buitenland.

Vooral bij de lange vakanties in het buitenland lopen de gemiddelden per persoon ver uiteen. Zo was men bijvoorbeeld voor een verblijf in België ’slechts’ 440 gulden kwijt, werd voor een vakantie in een zomerhuisje 920 gulden neergeteld en ging men voor 2 360 gulden met een vliegtuig de lucht in naar het vakantieparadijs van zijn dromen. Aan een reisje buiten Europa werd zelfs zo’n 3 450 gulden per persoon gespendeerd.

Theo van Miltenburg

Bron: Vakanties van Nederlanders 1998