Auteur: Marjolijn Das en Edwin de Jonge

Zelfredzaamheid van ouderen en gebruik van Wmo

Over deze publicatie

Dit is een artikel in de reeks Statistische Trends waarin de zelfredzaamheid van ouderen wordt onderzocht. Sommige ouderen lopen meer risico om verminderd zelfredzaam te worden dan andere. Wmo-gebruik kan gezien worden als een eerste indicator voor verminderde zelfredzaamheid. Wat zijn risicofactoren voor verminderde zelfredzaamheid? En waar wonen ouderen met dergelijke risicofactoren vooral?

In het artikel wordt beschreven welke ouderen een verhoogd risico lopen om minder zelfredzaam te worden en dus op termijn afhankelijk te worden van langdurige zorg. Ook wordt ingegaan op de regionale verdeling van ouderen met dergelijke risicofactoren en op regionale verschillen in mantelzorgmogelijkheden door partners en kinderen. Waar wonen alleenstaande ouderen, welke ouderen hebben kinderen en op welke afstand van de ouderen wonen de kinderen?

1. Inleiding

De toekomstige zorgbehoefte van ouderen is een belangrijk vraagstuk. Zowel lokaal als landelijk beleid wil kunnen anticiperen op zorgbehoeften vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), verpleging, ziekenhuisopnamen en verpleeghuiszorg. Sommige ouderen lopen meer risico om verminderd zelfredzaam te worden dan andere. Wmo-gebruik kan gezien worden als een eerste indicator voor verminderde zelfredzaamheid. Wat zijn risicofactoren voor verminderde zelfredzaamheid? En waar wonen ouderen met dergelijke risicofactoren vooral?

Ouderen wonen tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis. Woonde in 1995 nog 11 procent van de zeventigplussers in een verzorgingstehuis of verpleeghuis, nu is dat nog maar 5 procent. Dit past in het overheidsbeleid: sinds de hervorming van de langdurige zorg in 2015 wordt zelfredzaamheid benadrukt en is het beleid erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, al dan niet met hulp uit het sociale netwerk. Waar nodig biedt de overheid aanvullende ondersteuning, bijvoorbeeld via de Wmo van de gemeente. Sommige ouderen lopen meer risico om verminderd zelfredzaam te worden dan andere. Dit artikel onderzoekt risicofactoren voor verminderde zelfredzaamheid. Wmo-gebruik kan gezien worden als eerste indicator: mensen kunnen zich dan blijkbaar niet meer alleen of met informele hulp redden. 

Kader 1

Of mensen zorg (gaan) gebruiken of in een instelling (gaan) wonen, hangt met allerlei zaken samen. In dit artikel worden persoonlijke karakteristieken en hulpbronnen van personen als risicofactoren voor verminderde zelfredzaamheid onderzocht. Daarnaast is zorggebruik onder andere afhankelijk van de contextuele factoren, zoals het beleid, het aanbod van zorg en de inrichting van de verzorgingsstaat. Deze contextuele factoren vallen buiten het bereik van dit artikel.

Uiteraard speelt de gezondheidstoestand een doorslaggevende rol bij zorggebruik. Daarbij zijn ook andere persoonskenmerken van belang, onder andere omdat zij samenhangen  met gezondheid, zoals leeftijd, geslacht en migratieachtergrond. Naarmate mensen ouder worden krijgen ze steeds meer met ernstige beperkingen te maken en raakt hun sociale netwerk langzamerhand uitgedund. Daarnaast gebruiken vrouwen meer ouderenzorg dan mannen (Laditka en Laditka, 2001). Hun levensverwachting is hoger dan die van mannen, maar vrouwen brengen minder jaren door in goede gezondheid: de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen is voor mannen hoger dan voor vrouwen. In 2017 bedroeg het verschil 2,5 jaar in het voordeel van mannen (Knoops en Elferink, 2018). Ook hebben vrouwen vaker een laag inkomen (Woittiez, Eggink, Verbeek-Oudijk en De Boer, 2015) en brengen zij door hun hogere levensverwachting op hoge leeftijd meer jaren alleen door dan mannen (Te Riele en Moonen, 2018). Verder zijn ouderen met een migratieachtergrond vaak extra kwetsbaar. Zo hebben ouderen met een Marokkaanse enTurkse achtergrond gemiddeld een minder gunstige inkomenspositie en woonsituatie, en ook een minder goede fysieke en psychosociale gezondheid dan ouderen zonder migratieachtergrond (Fokkema, 2019).

Naast persoonlijke kenmerken hebben ook financiële hulpbronnen van personen invloed op het zorggebruik en de zorgbehoefte. Mensen met een lagere sociaal economische status, gemeten met bijvoorbeeld opleidingsniveau en inkomen, zijn gemiddeld minder gezond en hun (gezonde) levensverwachting ligt aanzienlijk lager dan die van personen met een hoge sociaal economische status (Nusselder, Bruggink en Mackenbach, 2016). De oorzaken zijn complex: blootstelling aan gunstige of juist ongunstige omgevingsinvloeden, stress, opleidingsniveau en bijbehorende kennis van gezondheid en gezond gedrag kunnen allemaal een rol spelen (Adler en Ostrove, 1999). Financiële middelen hebben waarschijnlijk ook een direct effect op de zelfredzaamheid: wie ziek of hulpbehoevend is maar voldoende geld heeft, kan diensten inkopen. Schoonmaken, koken, boodschappen doen en vervoer kunnen uitbesteed worden; particuliere zorg, ondersteuning en aanpassingen aan de woning liggen binnen de mogelijkheden. Op die manier is het voor mensen met goede financiële hulpbronnen eenvoudiger om ook met beperkingen of aandoeningen langer zelfredzaam te blijven of in elk geval thuis te blijven wonen.

Ook sociale hulpbronnen zijn van groot belang voor de zelfredzaamheid: een partner, kinderen, vrienden of buren. Het huidige beleid legt veel nadruk op steun uit het eigen netwerk. Van de ongeveer 2 miljoen Nederlanders die in 2015 hulp en ondersteuning ontvingen (hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding), kreeg 1,2 miljoen mensen die (mede) van mensen uit het sociale netwerk (Verbeek-Oudijk, Putman en De Klerk, 2018). Intensievere vormen van mantelzorg worden vooral door de partner en directe familie gedaan (Knijn en Liefbroer, 2006). Buren en vrienden bieden vooral emotionele steun en verder lichte vormen van steun, zoals een incidenteel klusje, boodschappen doen of vervoer naar een afspraak (Conkova, 2019). Mensen zonder familie in de buurt zullen naar verwachting vaker gebruikmaken van formele of particulier gefinancierde zorg. Voor alleenstaanden geldt dat in het bijzonder: zij staan er alleen voor qua dagelijkse werkzaamheden zoals het huishouden, klussen, administratie en vervoer. Alleenstaanden maken dan ook vaker gebruik van door de overheid gefinancierde zorg en ondersteuning (Verbeek-Oudijk et al., 2018).

Uit Australisch onderzoek is gebleken dat de stedelijkheid van de woonomgeving een relatie heeft met het gebruik van ondersteunende zorgarrangementen door thuiswonende ouderen (Commonwealth Home And Community Care programme). In stedelijke gebieden werd meer gebruik gemaakt van dergelijke arrangementen, waarschijnlijk omdat deze in landelijke (afgelegen) gebieden minder beschikbaar waren (Rahman, Efird, Kendig en Byles, 2019).

In dit artikel wordt eerst beschreven welke ouderen een verhoogd risico lopen om minder zelfredzaam te worden en dus op termijn afhankelijk te worden van langdurige zorg. Daarna wordt ingegaan op de regionale verdeling van ouderen met dergelijke risicofactoren. Daarnaast wordt ingegaan op regionale verschillen in mantelzorg mogelijkheden door partners en kinderen. Waar wonen alleenstaande ouderen, welke ouderen hebben kinderen en op welke afstand van de ouderen wonen de kinderen?


2. Data en methode

Om te bepalen wie risico lopen op verminderde zelfredzaamheid zijn Wmo-maatwerkvoorzieningen als indicator genomen. Als ouderen het niet alleen redden, en familie, vrienden of buren ook niet kunnen bijspringen, kunnen zij bij de gemeente aankloppen voor steun uit de Wmo. Wmo-maatwerkvoorzieningen verschillen per gemeente. Het kan gaan om vervoersdiensten, rolstoelen en andere hulpmiddelen, aanpassingen aan de woning, hulp bij de huishouding en andere ondersteuning thuis. Wmo-gebruik is daarmee een eerste indicatie voor verminderde zelfredzaamheid. Woonvoorzieningen vallen in sommige gevallen ook binnen de Wmo, maar zijn in dit artikel buiten beschouwing gelaten. Dit artikel is gericht op de eerste, en lichtere vormen van ondersteuning, niet op de fase waarin mensen niet meer zelfstandig kunnen wonen. In 2019 gebruikten naar schatting 1 miljoen mensen Wmo-maatwerkvoorzieningen: lage inkomens maakten hier veel meer gebruik van dan hoge inkomens (CBS, 5 december 2019).

De gegevens zijn afkomstig uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB) van het CBS. Het SSB is een set van integrale overheidsregisters gecombineerd met enquêtes (Bakker, Van Rooijen en Van Toor, 2014). Dit onderzoek maakt deel uit van de CBS pilotstudie sociale netwerkanalyses waarbij sociale netwerken voor alle inwoners van Nederland zijn afgeleid vanuit het SSB (Van der Laan en De Jonge 2019). Op basis van deze sociale netwerken is de afstand tussen ouders en kinderen afgeleid.

De onderzoeksmethode is een combinatie van beschrijvende en multivariate analyses (kader 2). Het gebruik van multivariate technieken is essentieel, want veel van de kenmerken die invloed kunnen hebben op zelfredzaamheid zijn op complexe wijze met elkaar verweven. Zo wonen mensen met een hoog inkomen en een hoge opleiding vaker ver weg van hun kinderen en wonen in steden veel meer mensen met een migratieachtergrond dan op het platteland. Hieronder worden de resultaten van de beschrijvende en multivariate analyses tegelijkertijd besproken. De volledige resultaten zijn te vinden in de tabellen in de bijlage.

De auteurs danken Jan van der Laan en Azim Eldja voor hun bijdrage aan de analyses. Ook bedanken ze Niels Kooiman, Rik Schürmann, Marion van den Brakel, Jan Mol en Laura Voorrips voor hun zorgvuldig commentaar op eerdere versies van dit artikel.

Kader 2

3. Resultaten

3.1 Welke factoren voorspellen Wmo-gebruik bij ouderen?

Onder andere leeftijd, welvaart en huishoudenssituatie hangen samen met Wmo-gebruik

De belangrijkste voorspellers voor Wmo-gebruik bij ouderen zijn leeftijd, autobezit, welvaart, huishoudenssituatie en zorgkosten. Hoe ouder, hoe groter de kans dat men gebruik maak van één of meer voorzieningen binnen de Wmo (figuur 3.1.1). Op zeer hoge leeftijd blijft het Wmo-gebruik toenemen, maar de toename vlakt wel wat af. Ook ouderen met een lagere welvaart (figuur 3.1.2) en ouderen met hogere zorgkosten (figuur 3.1.3) maken vaker gebruik van de Wmo. Alleenstaande ouderen gebruiken vaker Wmo dan ouderen die met hun partner en/of anderen in een huishouden wonen. Deze bevindingen komen overeen met wat in de literatuur beschreven is. Ouderen zonder auto maken vaker gebruik van de Wmo. De eerste gedachte is dat ouderen zonder auto wellicht vooral gebruikmaken van de vervoersdiensten van de Wmo, zoals de regiotaxi. Wanneer dergelijke vervoersvoorzieningen buiten beschouwing worden gelaten, blijken ouderen zonder auto ook beduidend vaker gebruik te maken van andere Wmo-voorzieningen dan ouderen met een auto (resultaten niet getoond). Het is daarom aannemelijk dat het ontbreken van een auto in sommige gevallen een indicatie is voor gezondheidsproblematiek die niet volledig tot uiting komt in de zorgkosten. Hierbij kan gedacht worden aan slecht zicht en aan problemen met motoriek of cognitie.

3.1.1 Wmo-gebruik 1) naar leeftijd, 2014
leeftijd% met Wmo (% met Wmo)
70 jaar9
10
12
16
75 jaar18
20
23
26
30
80 jaar34
37
41
44
49
85 jaar51
54
57
59
61
90 jaar63
64
67
67
67
95 jaar69
72
70
68
77
100 of ouder69
1) 2016, zie kader 2.

3.1.2 Wmo-gebruik 1) naar welvaart, 2014
Kwintiel% (% met Wmo)
1e kwintiel (laagste)46
2e kwintiel38
3e kwintiel22
4e kwintiel16
5e kwintiel (hoogste)10
1) 2016, zie kader 2.

3.1.3 Wmo-gebruik 1) naar zorgkosten, 2014
Deciel% (% met Wmo)
1e deciel (laagste)7
2e deciel12
3e deciel16
4e deciel20
5e deciel25
6e deciel28
7e deciel32
8e deciel37
9e deciel40
10e deciel (hoogste)44
1) 2016, zie kader 2.
   

Vrouwen vaker Wmo dan mannen

Ook andere kenmerken hangen samen met Wmo-gebruik, weliswaar in minder sterke mate. De gevonden patronen zijn in lijn met die uit de eerder genoemde literatuur. Zo maken vrouwen meer gebruik van de Wmo dan mannen. Ouderen met een niet-westerse achtergrond maken procentueel gezien vaker gebruik van de Wmo dan ouderen zonder migratieachtergrond. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de gemiddeld ongunstigere omstandigheden waarin zij leven, zoals een lager inkomen en een slechtere gezondheid. In de analyse wordt voor een groot deel gecorrigeerd voor deze ongunstige kenmerken. Daarom verschillen ouderen met een Antilliaanse en ouderen met een overig niet-westerse achtergrond in de regressie-analyse niet van ouderen zonder migratieachtergrond. Marokkaanse ouderen blijken zelfs minder gebruik van de Wmo te maken dan ouderen meteen Nederlandse achtergrond. Ouderen met een Surinaamse of Turkse achtergrond maken ook na correctie voor andere kenmerken meer gebruik van de Wmo dan ouderen zonder migratieachtergrond.

Vaker Wmo in stedelijke woonbuurt

Hoe stedelijker de woonbuurt, hoe vaker gebruik wordt gemaakt van Wmo-voorzieningen. In Australië is ook een effect van stedelijkheid gevonden (Rahman et al. 2019). Dat werd verklaard vanuit het gegeven dat in Australische stedelijke gebieden veel meer zorgarrangementen voor ouderen zijn dan op het Australische platteland. In Nederland zijn de verschillen tussen stad en platteland echter beduidend minder groot dan in Australië. Bij het verschil in zorggebruik tussen de stad en het platteland speelt mogelijk een rol dat de sociale verbanden en de sociale cohesie losser zijn in steden, vooral in buurten met veel doorstroom en buurten die in korte tijd sterk van bevolkingssamenstelling zijn veranderd. Ouderen in steden krijgen wellicht minder hulp van buren dan ouderen in hechte kleine dorpen.

Kinderen dichtbij, minder Wmo-gebruik

Ten slotte heeft de nabijheid van kinderen een relatie met Wmo-gebruik. Het effect is relatief klein en de relatie is niet rechtlijnig: procentueel is een omgekeerde u-vorm zichtbaar (tabel 1). Het Wmo-gebruik neemt toe naarmate de afstand tot de kinderen groter wordt en bereikt een piek wanneer de kinderen op een afstand van 5 tot 20 kilometer wonen. Ouderen met kinderen die minstens 20 kilometer weg wonen, gebruiken juist minder Wmo. De regressieanalyse (tabel 3) daarentegen laat zien dat ouderen wiens kinderen gemiddeld op minder dan 2 kilometer afstand wonen, minder vaak gebruik maken van de Wmo dan ouderen met kinderen die verder weg wonen. Het verschil tussen de resultaten in tabel 1 en die regressie-uitkomsten in tabel 3 heeft te maken met de correctie voor andere kenmerken in de regressie-analyse. Met name de sociaaleconomische positie van ouderen is hierbij belangrijk. Kinderen van ouders met een hoge sociale status hebben later vaak zelf ook een hoge maatschappelijke positie (Blau en Duncan, 1967; Van Gaalen, Van den Brakel en Eenkhoorn, 2015): zij gaan vaak studeren en hoogopgeleid werk doen. Daar komen dikwijls lange afstandsverhuizingen bij kijken. Afstanden tussen ouders en hoogopgeleide kinderen zijn daarom veel groter dan die tussen ouders en laagopgeleide kinderen (Mulder en Kalmijn, 2006). Zoals hierboven beschreven, maken ouderen met een hoge sociaaleconomische positie minder gebruik van de Wmo. De regressie-analyse houdt rekening met de welvaart van ouderen (en andere variabelen) en geeft feitelijk uitsluitend de invloed weer van de nabijheid van kinderen als de andere variabelen constant zouden zijn. Bij gelijke welvaart gebruiken ouderen wiens kinderen ver weg wonen dus meer Wmo dan ouders met kinderen op minder dan 2 kilometer afstand. 

3.2 Waar wonen ouderen met risico op verminderde zelfredzaamheid?

Ouderen met risico op verminderde zelfredzaamheid vaak in landelijke gebieden in noorden, oosten en zuiden of in steden

Er zijn belangrijke regionale verschillen voor wat de risicofactoren voor verminderde zelfredzaamheid betreft. Figuur 3.2.1 geeft een algemeen beeld van de verdeling van ouderen over het land. Ouderen zijn oververtegenwoordigd in landelijke gebieden in het noorden, oosten en zuiden van het land. Figuren 3.2.2 en 3.2.3 geven een beeld van de relatieve verdeling van ouderen met bepaalde kenmerken over het land, als aandeel van heleboel redenen zijn om geen auto te hebben. De geografische variatie in autobezit lijkt eerder een weerslag van de infrastructuur van grote steden te zijn, met weinig parkeerplekken en zeer uitgebreid openbaar vervoer. Dat ontmoedigt het autobezit en maakt het tevens onnodig.

3.2.1 Aandeel zeventigplussers in de totale bevolking per gemeente, 2014
NaamZeventigplussers (%)
Appingedam14,6
Bedum11
Bellingwedde15
Ten Boer9,4
Delfzijl14,9
Groningen (gemeente)7,4
Grootegast10,9
Haren17,8
Hoogezand-Sappemeer13,3
Leek12,8
Loppersum10,9
Marum10,6
Almere5,4
Stadskanaal15,1
Slochteren10,5
Veendam12,7
Vlagtwedde15,6
Zeewolde7,1
Winsum11
Zuidhorn10,8
Dongeradeel12,8
Achtkarspelen11
Ameland12,3
het Bildt11,6
Franekeradeel12
Harlingen13,2
Heerenveen13,1
Kollumerland en Nieuwkruisland10,8
Leeuwarden10,6
Leeuwarderadeel12,5
Ooststellingwerf13,4
Opsterland12,1
Schiermonnikoog16,3
Smallingerland12,5
Terschelling12,7
Vlieland12,3
Weststellingwerf13,8
Assen11
Coevorden13,6
Emmen12,9
Hoogeveen12,6
Meppel11,2
Littenseradiel10,2
Almelo11,4
Borne13,3
Dalfsen12,3
Deventer10,5
Enschede10,2
Haaksbergen13,8
Hardenberg10,8
Hellendoorn12,3
Hengelo (O.)12,1
Kampen10,1
Losser12,8
Noordoostpolder9,7
Oldenzaal12,6
Ommen12,7
Raalte12,3
Staphorst9,2
Tubbergen11
Urk5,1
Wierden12,2
Zwolle9
Rijnwaarden10,9
Aalten12,6
Apeldoorn12
Arnhem8,4
Barneveld10
Beuningen10
Brummen15,2
Buren10,4
Culemborg9,8
Doesburg12,9
Doetinchem11,9
Druten10,2
Duiven10
Ede11
Elburg11
Epe15,1
Ermelo13,2
Geldermalsen10,6
Groesbeek13,7
Harderwijk10,4
Hattem13,7
Heerde13,4
Heumen13,9
Lochem17
Maasdriel10,2
Millingen aan de Rijn10,9
Nijkerk10,9
Nijmegen9,1
Oldebroek11
Putten12,7
Renkum16,3
Rheden16,7
Rozendaal19,4
Scherpenzeel11
Tiel9,2
Ubbergen15,6
Voorst13,4
Wageningen9,1
Westervoort9,1
Winterswijk13,2
Wijchen10,7
Zaltbommel10,2
Zevenaar14
Zutphen11,3
Nunspeet12,1
Dronten10,2
Neerijnen10
Amersfoort8,3
Baarn14,3
De Bilt15,2
Bunnik14,6
Bunschoten8,9
Eemnes11,3
Houten7,1
Leusden11,9
Lopik9,5
Montfoort10,6
Renswoude8,4
Rhenen13,3
Soest13,5
Utrecht (gemeente)6,5
Veenendaal10,4
Woudenberg12,2
Wijk bij Duurstede9,2
IJsselstein8,9
Zeist12,5
Nieuwegein9,9
Aalsmeer11,1
Alkmaar10,3
Amstelveen13,1
Amsterdam7,3
Graft-De Rijp12,8
Beemster13
Bergen (NH.)17,7
Beverwijk10,8
Blaricum15,9
Bloemendaal16,8
Bussum13,2
Castricum15,3
Diemen9,9
Edam-Volendam10,4
Enkhuizen11,2
Haarlem10,4
Haarlemmerliede en Spaarnwoude11,5
Haarlemmermeer8,9
Heemskerk13,8
Heemstede17,2
Heerhugowaard9,1
Heiloo16,9
Den Helder12,1
Hilversum12,4
Hoorn9,8
Huizen12,1
Landsmeer13,2
Langedijk10,4
Laren (NH.)18,4
Medemblik10,8
Muiden13,9
Naarden14,7
Oostzaan12,6
Opmeer11,6
Ouder-Amstel12,1
Purmerend11,5
Schagen12,8
Texel13,2
Uitgeest10
Uithoorn12,1
Velsen12,3
Weesp11,7
Schermer9,8
Zandvoort15,6
Zeevang11,6
Zaanstad10,6
Alblasserdam12,8
Alphen aan den Rijn10,3
Barendrecht9,4
Bergambacht12,6
Drechterland11
Brielle12,7
Capelle aan den IJssel10,8
Delft9,3
Dordrecht11
Gorinchem11,1
Gouda10,7
's-Gravenhage (gemeente)8,5
Hardinxveld-Giessendam11,2
Hellevoetsluis10,2
Hendrik-Ido-Ambacht10,4
Stede Broec10,9
Hillegom12,2
Katwijk10,1
Krimpen aan den IJssel15
Leerdam11,6
Leiden8,4
Leiderdorp13,6
Lisse13,3
Maassluis13
Bernisse13,1
Nieuwkoop11
Noordwijk11,8
Noordwijkerhout12,2
Oegstgeest13,2
Oud-Beijerland11,4
Binnenmaas13
Korendijk11,9
Oudewater11,7
Papendrecht13,1
Ridderkerk15,3
Rotterdam9,7
Rijswijk (ZH.)15,5
Schiedam10,3
Schoonhoven11,8
Sliedrecht12,1
Cromstrijen12,5
Spijkenisse10,4
Albrandswaard9,4
Westvoorne16,6
Strijen12,3
Vianen11,2
Vlaardingen13,2
Vlist12,7
Voorschoten14
Waddinxveen12,4
Wassenaar17,1
Woerden10,2
Zoetermeer9,6
Zoeterwoude11,5
Zwijndrecht13,9
Nederlek12,7
Ouderkerk12,3
Borsele11,8
Goes13,7
West Maas en Waal11,7
Hulst14,9
Kapelle11,8
Middelburg (Z.)13,2
Giessenlanden11,5
Reimerswaal10,4
Zederik11
Terneuzen14,5
Tholen11
Veere15
Vlissingen13,7
Lingewaal10,4
De Ronde Venen11,9
Tytsjerksteradiel13,4
Aalburg9,8
Asten11,6
Baarle-Nassau15,9
Bergen op Zoom12
Best11,4
Boekel10,4
Boxmeer12
Boxtel11,5
Breda11
Deurne12,5
Pekela12,8
Dongen11,6
Eersel14
Eindhoven11,1
Etten-Leur10,8
Geertruidenberg11,1
Gilze en Rijen11,5
Goirle12,7
Grave11,1
Haaren12,1
Helmond10
's-Hertogenbosch9,9
Heusden11,8
Hilvarenbeek12,7
Loon op Zand12,6
Mill en Sint Hubert12,3
Nuenen, Gerwen en Nederwetten14,9
Oirschot11,2
Oisterwijk14,1
Oosterhout12,9
Oss11,6
Rucphen12,8
Schijndel11,3
Sint-Michielsgestel12,9
Sint-Oedenrode12,2
Someren11,7
Son en Breugel16
Steenbergen12,1
Waterland13,6
Tilburg9,5
Uden11,8
Valkenswaard15,4
Veghel11,1
Veldhoven13,2
Vught11,8
Waalre16,2
Waalwijk12,2
Werkendam11,6
Woensdrecht13,6
Woudrichem10,7
Zundert12,7
Wormerland14
Onderbanken14,1
Landgraaf13,7
Beek (L.)15,2
Beesel13,2
Bergen (L.)13
Brunssum14,3
Gennep12,2
Heerlen13,7
Kerkrade14,3
Maastricht12,5
Meerssen15,2
Mook en Middelaar15,9
Nederweert13,1
Nuth15,1
Roermond11,8
Schinnen15,1
Simpelveld15,2
Stein (L.)14,6
Vaals16,2
Venlo12,5
Venray11,6
Voerendaal16
Weert13,9
Valkenburg aan de Geul16,4
Lelystad7,8
Horst aan de Maas12,1
Oude IJsselstreek13,1
Teylingen11
Utrechtse Heuvelrug15,3
Oost Gelre11,7
Koggenland10,6
Lansingerland8,5
Leudal13,1
Maasgouw14,5
Eemsmond12,9
Gemert-Bakel10,9
Halderberge13,1
Heeze-Leende14,4
Laarbeek12,1
De Marne13,4
Reusel-De Mierden10,3
Roerdalen14,3
Maasdonk10,7
Roosendaal12,2
Schouwen-Duiveland15,8
Aa en Hunze14,4
Borger-Odoorn13,7
Cuijk11,6
Landerd11,4
De Wolden14,5
Noord-Beveland15,2
Wijdemeren14,7
Noordenveld16,3
Twenterand10,5
Westerveld16,9
Sint Anthonis12,5
Lingewaard10,7
Cranendonck12,9
Steenwijkerland13,2
Moerdijk12
Echt-Susteren13,7
Sluis16,8
Drimmelen12
Bernheze11,6
Ferwerderadiel11
Alphen-Chaam12,9
Bergeijk13,1
Bladel12,5
Gulpen-Wittem15,2
Tynaarlo14,7
Midden-Drenthe13,1
Overbetuwe10,2
Hof van Twente15,3
Neder-Betuwe9,4
Rijssen-Holten11,4
Geldrop-Mierlo13
Olst-Wijhe11,8
Dinkelland12,8
Westland11,3
Midden-Delfland11,2
Berkelland14
Bronckhorst14,8
Sittard-Geleen13,6
Kaag en Braassem11,7
Dantumadiel12,1
Zuidplas10,1
Peel en Maas11,8
Oldambt13,9
Zwartewaterland9,3
Súdwest-Fryslân12,5
Bodegraven-Reeuwijk11,8
Eijsden-Margraten14,4
Stichtse Vecht10,9
Menameradiel11,2
Hollands Kroon11,6
Leidschendam-Voorburg14,9
De Friese Meren12,7
Goeree-Overflakkee12,4
Pijnacker-Nootdorp8,7
Molenwaard9,6
Montferland13,7
Menterwolde10,5

3.2.2 Aandeel zeventigplussers met risicofactoren in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente, 2014
a. Aandeel met 40 procent laagste welvaart
gemeenteAandeel 40% laagste welvaart (%)
Appingedam57,2
Bedum35,2
Bellingwedde35,3
Ten Boer35,6
Delfzijl46,6
Groningen (gemeente)52,5
Grootegast29,5
Haren20,4
Hoogezand-Sappemeer54,4
Leek39,9
Loppersum39,8
Marum30,4
Almere52,9
Stadskanaal52
Slochteren34,4
Veendam48,1
Vlagtwedde40,7
Zeewolde34,1
Winsum35,4
Zuidhorn27,1
Dongeradeel40,4
Achtkarspelen40,9
Ameland22,8
het Bildt46,5
Franekeradeel42,7
Harlingen52,4
Heerenveen37,1
Kollumerland en Nieuwkruisland39,5
Leeuwarden44,5
Leeuwarderadeel32,4
Ooststellingwerf35,4
Opsterland31,8
Schiermonnikoog23,4
Smallingerland41,7
Terschelling23,6
Vlieland39,4
Weststellingwerf38,4
Assen39,4
Coevorden36,3
Emmen48,4
Hoogeveen40,2
Meppel40,4
Littenseradiel30,5
Almelo50,5
Borne38,7
Dalfsen21,5
Deventer44,7
Enschede52,2
Haaksbergen34,9
Hardenberg34,2
Hellendoorn29,2
Hengelo (O.)46
Kampen44,2
Losser37
Noordoostpolder41,5
Oldenzaal39,3
Ommen25,4
Raalte32,2
Staphorst18,4
Tubbergen32,1
Urk38,6
Wierden25,2
Zwolle41,7
Rijnwaarden44,1
Aalten35,8
Apeldoorn38,3
Arnhem52,6
Barneveld27,9
Beuningen34,8
Brummen36,2
Buren27,2
Culemborg43,8
Doesburg51,4
Doetinchem41,3
Druten43,9
Duiven48,6
Ede28,4
Elburg30,6
Epe28,3
Ermelo24,7
Geldermalsen29,9
Groesbeek40,7
Harderwijk37,8
Hattem30,2
Heerde25,2
Heumen22,5
Lochem26,7
Maasdriel36,2
Millingen aan de Rijn45,6
Nijkerk28,7
Nijmegen51
Oldebroek32,1
Putten27,3
Renkum27,6
Rheden37,5
Rozendaal9,9
Scherpenzeel25,2
Tiel46,1
Ubbergen33
Voorst28,5
Wageningen35,9
Westervoort48,6
Winterswijk37,9
Wijchen38
Zaltbommel34,3
Zevenaar36,8
Zutphen39,3
Nunspeet29
Dronten37,3
Neerijnen35,2
Amersfoort42,8
Baarn27,7
De Bilt25,1
Bunnik15,5
Bunschoten27,3
Eemnes26,2
Houten41,1
Leusden21,6
Lopik25,3
Montfoort24,9
Renswoude28,4
Rhenen32,8
Soest27,1
Utrecht (gemeente)49,9
Veenendaal43,2
Woudenberg24,6
Wijk bij Duurstede34
IJsselstein42,4
Zeist31,9
Nieuwegein39,9
Aalsmeer34,2
Alkmaar43,1
Amstelveen33,9
Amsterdam60,9
Graft-De Rijp19,2
Beemster27,2
Bergen (NH.)19,9
Beverwijk46,4
Blaricum21,9
Bloemendaal15,4
Bussum32,7
Castricum16,8
Diemen45,4
Edam-Volendam24,4
Enkhuizen44,3
Haarlem43,5
Haarlemmerliede en Spaarnwoude30,9
Haarlemmermeer35,8
Heemskerk37,1
Heemstede22,9
Heerhugowaard32,1
Heiloo17,7
Den Helder51,2
Hilversum39,4
Hoorn42,2
Huizen38,8
Landsmeer25,4
Langedijk27,8
Laren (NH.)17,9
Medemblik36,8
Muiden28,4
Naarden20,6
Oostzaan34,3
Opmeer26,5
Ouder-Amstel33,9
Purmerend49,2
Schagen31,2
Texel23,5
Uitgeest27,3
Uithoorn36,6
Velsen41,3
Weesp44,3
Schermer25,6
Zandvoort35,5
Zeevang20,5
Zaanstad50
Alblasserdam52,2
Alphen aan den Rijn36,3
Barendrecht38,2
Bergambacht31,4
Drechterland30
Brielle31,5
Capelle aan den IJssel49
Delft52,3
Dordrecht50,3
Gorinchem55,5
Gouda48,5
's-Gravenhage (gemeente)48,9
Hardinxveld-Giessendam45
Hellevoetsluis46,5
Hendrik-Ido-Ambacht39,7
Stede Broec37,3
Hillegom35,5
Katwijk38
Krimpen aan den IJssel37,7
Leerdam47,9
Leiden48,8
Leiderdorp30,7
Lisse38,8
Maassluis43,5
Bernisse27,8
Nieuwkoop30,4
Noordwijk29,4
Noordwijkerhout34,3
Oegstgeest21,6
Oud-Beijerland35,2
Binnenmaas37,4
Korendijk34,9
Oudewater30
Papendrecht39,7
Ridderkerk48,6
Rotterdam64,3
Rijswijk (ZH.)43,8
Schiedam60,3
Schoonhoven39,9
Sliedrecht45,1
Cromstrijen37,3
Spijkenisse53,7
Albrandswaard38,6
Westvoorne23,9
Strijen36,4
Vianen35,3
Vlaardingen52,8
Vlist31,6
Voorschoten23,2
Waddinxveen40,6
Wassenaar27
Woerden29,4
Zoetermeer47
Zoeterwoude22
Zwijndrecht45,3
Nederlek39,9
Ouderkerk35,6
Borsele29,4
Goes38,5
West Maas en Waal34,3
Hulst32,4
Kapelle28,7
Middelburg (Z.)35,4
Giessenlanden30,1
Reimerswaal37,9
Zederik31
Terneuzen35,6
Tholen37,2
Veere16,1
Vlissingen42,6
Lingewaal37
De Ronde Venen28,2
Tytsjerksteradiel30,5
Aalburg37,5
Asten28,5
Baarle-Nassau21,9
Bergen op Zoom43
Best30,4
Boekel24,5
Boxmeer28,9
Boxtel35,2
Breda38,4
Deurne34,3
Pekela52
Dongen34,4
Eersel17,3
Eindhoven49,1
Etten-Leur37
Geertruidenberg45
Gilze en Rijen40,8
Goirle32,1
Grave31,2
Haaren17,8
Helmond52,3
's-Hertogenbosch42,9
Heusden32,2
Hilvarenbeek21,2
Loon op Zand36,9
Mill en Sint Hubert29
Nuenen, Gerwen en Nederwetten18,2
Oirschot20,4
Oisterwijk26,8
Oosterhout41
Oss39,4
Rucphen35,1
Schijndel33,8
Sint-Michielsgestel20,6
Sint-Oedenrode26,4
Someren29,9
Son en Breugel17,5
Steenbergen41,7
Waterland26,6
Tilburg49
Uden32,1
Valkenswaard35
Veghel28,5
Veldhoven31,6
Vught31
Waalre16,8
Waalwijk42,8
Werkendam38,3
Woensdrecht28,9
Woudrichem38,1
Zundert21,1
Wormerland35,7
Onderbanken32,6
Landgraaf41,2
Beek (L.)31,1
Beesel42,3
Bergen (L.)33,7
Brunssum47,4
Gennep30,4
Heerlen53,5
Kerkrade53,5
Maastricht48,4
Meerssen24,8
Mook en Middelaar21,1
Nederweert35,4
Nuth30,2
Roermond42,8
Schinnen25,3
Simpelveld38,5
Stein (L.)31,1
Vaals47,8
Venlo45,5
Venray34,1
Voerendaal27,9
Weert33
Valkenburg aan de Geul32,6
Lelystad48,9
Horst aan de Maas26
Oude IJsselstreek38
Teylingen30,3
Utrechtse Heuvelrug22
Oost Gelre31,6
Koggenland27,4
Lansingerland32,2
Leudal22,6
Maasgouw26,4
Eemsmond43,3
Gemert-Bakel36,1
Halderberge35,8
Heeze-Leende19
Laarbeek32,4
De Marne41
Reusel-De Mierden19,1
Roerdalen27,9
Maasdonk25,8
Roosendaal38,5
Schouwen-Duiveland32,1
Aa en Hunze27,4
Borger-Odoorn35
Cuijk40,2
Landerd29,1
De Wolden26,1
Noord-Beveland24,3
Wijdemeren26,3
Noordenveld24,9
Twenterand40
Westerveld22,2
Sint Anthonis21,5
Lingewaard36,9
Cranendonck25,3
Steenwijkerland37,9
Moerdijk41,2
Echt-Susteren29,8
Sluis31,4
Drimmelen31,4
Bernheze25,6
Ferwerderadiel38,9
Alphen-Chaam17,9
Bergeijk17,1
Bladel19,9
Gulpen-Wittem33,2
Tynaarlo23,6
Midden-Drenthe32,1
Overbetuwe36,6
Hof van Twente31,6
Neder-Betuwe41,4
Rijssen-Holten34,2
Geldrop-Mierlo32,6
Olst-Wijhe36
Dinkelland24,8
Westland35,5
Midden-Delfland27,3
Berkelland35,2
Bronckhorst28,3
Sittard-Geleen38,8
Kaag en Braassem34,8
Dantumadiel43,1
Zuidplas38,2
Peel en Maas33,3
Oldambt50,8
Zwartewaterland38,1
Súdwest-Fryslân38,3
Bodegraven-Reeuwijk29,4
Eijsden-Margraten18,8
Stichtse Vecht33,1
Menameradiel34,1
Hollands Kroon36,9
Leidschendam-Voorburg34,7
De Friese Meren36,2
Goeree-Overflakkee42
Pijnacker-Nootdorp31,8
Molenwaard37,2
Montferland33,9
Menterwolde51,6

3.2.2 Aandeel zeventigplussers met risicofactoren in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente, 2014
b Aandeel met 30 procent hoogste zorgkosten
gemeenteAandeel met 30% hoogste zorgkosten (%)
Appingedam33,2
Bedum30,1
Bellingwedde32,6
Ten Boer27,4
Delfzijl32
Groningen (gemeente)29,6
Grootegast32,6
Haren25,6
Hoogezand-Sappemeer30,4
Leek28,1
Loppersum27,3
Marum25,5
Almere32,6
Stadskanaal33,3
Slochteren30,1
Veendam33,4
Vlagtwedde32,4
Zeewolde29,6
Winsum25,5
Zuidhorn25,4
Dongeradeel28,8
Achtkarspelen28,5
Ameland22
het Bildt26
Franekeradeel26
Harlingen28,5
Heerenveen30
Kollumerland en Nieuwkruisland26,3
Leeuwarden29,3
Leeuwarderadeel27,8
Ooststellingwerf27,7
Opsterland26,3
Schiermonnikoog23,4
Smallingerland27,9
Terschelling28,4
Vlieland24,8
Weststellingwerf28,2
Assen28,5
Coevorden29,8
Emmen32,2
Hoogeveen34,3
Meppel31,5
Littenseradiel25,9
Almelo29,6
Borne30,1
Dalfsen28,2
Deventer29,5
Enschede30,7
Haaksbergen26,6
Hardenberg30,8
Hellendoorn26,9
Hengelo (O.)28,4
Kampen31
Losser28,9
Noordoostpolder27,7
Oldenzaal29,1
Ommen25,8
Raalte27,7
Staphorst27
Tubbergen28,4
Urk29,8
Wierden27,1
Zwolle30,4
Rijnwaarden26,1
Aalten28,6
Apeldoorn29,4
Arnhem28,3
Barneveld26,3
Beuningen31,3
Brummen28,5
Buren26,9
Culemborg28,2
Doesburg33,8
Doetinchem29,2
Druten30,8
Duiven28,8
Ede28,4
Elburg28,8
Epe30,7
Ermelo28,7
Geldermalsen27,9
Groesbeek30,5
Harderwijk31,3
Hattem31
Heerde28,8
Heumen31,6
Lochem25,7
Maasdriel30,9
Millingen aan de Rijn32,4
Nijkerk28,4
Nijmegen32,6
Oldebroek28,9
Putten30,3
Renkum27,5
Rheden27
Rozendaal23,6
Scherpenzeel26,2
Tiel29,7
Ubbergen29,5
Voorst28,6
Wageningen28,7
Westervoort30,3
Winterswijk27,6
Wijchen30,1
Zaltbommel27,6
Zevenaar27,4
Zutphen30,1
Nunspeet28,7
Dronten28,7
Neerijnen26,9
Amersfoort29,7
Baarn28,1
De Bilt28,2
Bunnik29,6
Bunschoten28,3
Eemnes26,8
Houten28,5
Leusden27
Lopik26,3
Montfoort28,1
Renswoude32
Rhenen25,9
Soest28,9
Utrecht (gemeente)30,7
Veenendaal30
Woudenberg27,1
Wijk bij Duurstede29,3
IJsselstein30
Zeist27,9
Nieuwegein29,1
Aalsmeer28,2
Alkmaar29,2
Amstelveen28,2
Amsterdam31,1
Graft-De Rijp25,4
Beemster28,7
Bergen (NH.)25,7
Beverwijk32,1
Blaricum28,7
Bloemendaal27,8
Bussum29,5
Castricum26,4
Diemen27,5
Edam-Volendam30,2
Enkhuizen28,5
Haarlem29,5
Haarlemmerliede en Spaarnwoude31,6
Haarlemmermeer29,9
Heemskerk28,9
Heemstede30,1
Heerhugowaard29,1
Heiloo26,3
Den Helder31,7
Hilversum29,1
Hoorn28,8
Huizen28,6
Landsmeer28,3
Langedijk26,7
Laren (NH.)27,1
Medemblik27,1
Muiden25,5
Naarden29,3
Oostzaan27,8
Opmeer28,5
Ouder-Amstel27
Purmerend32
Schagen26,4
Texel25,2
Uitgeest27,1
Uithoorn27,5
Velsen30,7
Weesp26,9
Schermer27,2
Zandvoort31,3
Zeevang22,6
Zaanstad28,8
Alblasserdam27,8
Alphen aan den Rijn27,5
Barendrecht28
Bergambacht27,5
Drechterland26,1
Brielle27,4
Capelle aan den IJssel30,9
Delft30,1
Dordrecht30,1
Gorinchem29,3
Gouda31
's-Gravenhage (gemeente)32,1
Hardinxveld-Giessendam28,8
Hellevoetsluis30,9
Hendrik-Ido-Ambacht27,5
Stede Broec25,2
Hillegom28,6
Katwijk29,7
Krimpen aan den IJssel28,8
Leerdam29,8
Leiden29,1
Leiderdorp28,2
Lisse28,9
Maassluis24,5
Bernisse28,9
Nieuwkoop27,6
Noordwijk28,2
Noordwijkerhout28,3
Oegstgeest26,8
Oud-Beijerland26,1
Binnenmaas26,9
Korendijk25,1
Oudewater29,3
Papendrecht26,2
Ridderkerk28,3
Rotterdam31,2
Rijswijk (ZH.)30,4
Schiedam28,9
Schoonhoven28,6
Sliedrecht29,1
Cromstrijen25,9
Spijkenisse33,6
Albrandswaard26,7
Westvoorne28,6
Strijen26,9
Vianen27,1
Vlaardingen28,2
Vlist26,9
Voorschoten29,5
Waddinxveen29,8
Wassenaar29,7
Woerden29,9
Zoetermeer30,6
Zoeterwoude25,9
Zwijndrecht27,7
Nederlek29,7
Ouderkerk27,5
Borsele26,1
Goes29,8
West Maas en Waal28,9
Hulst27,8
Kapelle26,1
Middelburg (Z.)26,4
Giessenlanden27,4
Reimerswaal27,3
Zederik29,3
Terneuzen28,1
Tholen29,4
Veere23,8
Vlissingen28,3
Lingewaal27,4
De Ronde Venen27,5
Tytsjerksteradiel26,4
Aalburg29,1
Asten27,5
Baarle-Nassau25,8
Bergen op Zoom29,6
Best29,7
Boekel28,7
Boxmeer28,8
Boxtel27,8
Breda28,8
Deurne29,6
Pekela35
Dongen28
Eersel28,2
Eindhoven32,8
Etten-Leur26,7
Geertruidenberg27,4
Gilze en Rijen27,7
Goirle30
Grave33,1
Haaren28,4
Helmond32,3
's-Hertogenbosch29,6
Heusden28,8
Hilvarenbeek25,9
Loon op Zand30,1
Mill en Sint Hubert28,7
Nuenen, Gerwen en Nederwetten29,1
Oirschot30,1
Oisterwijk29,7
Oosterhout28,5
Oss30,4
Rucphen29,7
Schijndel30,1
Sint-Michielsgestel28,6
Sint-Oedenrode28
Someren28,8
Son en Breugel25,5
Steenbergen29,8
Waterland26,7
Tilburg30
Uden30,3
Valkenswaard29,4
Veghel29,4
Veldhoven30
Vught29,6
Waalre28,6
Waalwijk28,3
Werkendam26,6
Woensdrecht27,9
Woudrichem26
Zundert27,7
Wormerland26,7
Onderbanken30,5
Landgraaf29,3
Beek (L.)31,7
Beesel34,6
Bergen (L.)29,8
Brunssum32,1
Gennep29,5
Heerlen32,4
Kerkrade30,1
Maastricht33,4
Meerssen29,3
Mook en Middelaar27,7
Nederweert32,3
Nuth27,8
Roermond31,2
Schinnen29,5
Simpelveld29,1
Stein (L.)29,6
Vaals26,8
Venlo33,1
Venray30,4
Voerendaal27,2
Weert32,6
Valkenburg aan de Geul29,6
Lelystad32,7
Horst aan de Maas31,9
Oude IJsselstreek29,1
Teylingen26,3
Utrechtse Heuvelrug28,5
Oost Gelre29,3
Koggenland24,9
Lansingerland25,2
Leudal29,1
Maasgouw30,7
Eemsmond30,8
Gemert-Bakel29,4
Halderberge28,2
Heeze-Leende31,3
Laarbeek30
De Marne28,8
Reusel-De Mierden27,9
Roerdalen30,6
Maasdonk33,4
Roosendaal28,8
Schouwen-Duiveland25,6
Aa en Hunze27,6
Borger-Odoorn28
Cuijk29
Landerd31,9
De Wolden30
Noord-Beveland27,8
Wijdemeren30,6
Noordenveld25,4
Twenterand30,9
Westerveld28,9
Sint Anthonis26,2
Lingewaard29
Cranendonck32,6
Steenwijkerland30,2
Moerdijk28,6
Echt-Susteren31,6
Sluis28,8
Drimmelen29,2
Bernheze30,6
Ferwerderadiel23,6
Alphen-Chaam23,9
Bergeijk30
Bladel30,3
Gulpen-Wittem26,5
Tynaarlo25,7
Midden-Drenthe27,1
Overbetuwe28,4
Hof van Twente27,5
Neder-Betuwe30
Rijssen-Holten28,6
Geldrop-Mierlo33,4
Olst-Wijhe29,7
Dinkelland26,6
Westland27,7
Midden-Delfland25,1
Berkelland27
Bronckhorst29,6
Sittard-Geleen32
Kaag en Braassem27,6
Dantumadiel28,2
Zuidplas30,4
Peel en Maas31,8
Oldambt33,8
Zwartewaterland29,4
Súdwest-Fryslân26,6
Bodegraven-Reeuwijk29,1
Eijsden-Margraten27,5
Stichtse Vecht29,7
Menameradiel27,4
Hollands Kroon26,1
Leidschendam-Voorburg29,6
De Friese Meren28,1
Goeree-Overflakkee29,6
Pijnacker-Nootdorp27,1
Molenwaard24,4
Montferland28,4
Menterwolde32,5

3.2.2 Aandeel zeventigplussers met risicofactoren in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente, 2014
c Aandeel zonder auto
GemeenteAandeel zonder auto (%)
Appingedam39,9
Bedum30,7
Bellingwedde28,3
Ten Boer29,5
Delfzijl32,9
Groningen (gemeente)43,7
Grootegast28,4
Haren23,8
Hoogezand-Sappemeer32,4
Leek28,1
Loppersum34,4
Marum25,3
Almere42,5
Stadskanaal31,3
Slochteren25,4
Veendam31,5
Vlagtwedde30,2
Zeewolde23,2
Winsum31
Zuidhorn25,4
Dongeradeel30,5
Achtkarspelen31,3
Ameland35,7
het Bildt32,1
Franekeradeel32,7
Harlingen37,1
Heerenveen31,4
Kollumerland en Nieuwkruisland28,5
Leeuwarden36,3
Leeuwarderadeel28,3
Ooststellingwerf26,1
Opsterland25,7
Schiermonnikoog49,4
Smallingerland28,1
Terschelling32,2
Vlieland55,5
Weststellingwerf27,5
Assen29,9
Coevorden26,6
Emmen31,2
Hoogeveen29
Meppel30,6
Littenseradiel26,1
Almelo34,9
Borne27,7
Dalfsen19,5
Deventer35,3
Enschede34,7
Haaksbergen26,4
Hardenberg25,6
Hellendoorn25
Hengelo (O.)31,9
Kampen34,6
Losser26,9
Noordoostpolder26,1
Oldenzaal29,7
Ommen24,8
Raalte27,6
Staphorst22,7
Tubbergen26,7
Urk48,2
Wierden22,7
Zwolle35,9
Rijnwaarden36,2
Aalten28,6
Apeldoorn31,6
Arnhem41,5
Barneveld26,8
Beuningen30,5
Brummen28,3
Buren25,2
Culemborg39,2
Doesburg36,8
Doetinchem31,2
Druten33,9
Duiven30,4
Ede30,2
Elburg27,7
Epe27,1
Ermelo24,7
Geldermalsen30,1
Groesbeek31,4
Harderwijk34,9
Hattem29,3
Heerde29,9
Heumen22,3
Lochem22
Maasdriel34
Millingen aan de Rijn37,7
Nijkerk28,1
Nijmegen40,2
Oldebroek31,7
Putten26,4
Renkum27,7
Rheden30,3
Rozendaal14
Scherpenzeel24,2
Tiel37,6
Ubbergen28,1
Voorst25,9
Wageningen33,7
Westervoort35,7
Winterswijk29,4
Wijchen29,7
Zaltbommel32,2
Zevenaar30,9
Zutphen34,6
Nunspeet27,8
Dronten22,6
Neerijnen28,7
Amersfoort39,1
Baarn30,8
De Bilt29,6
Bunnik24,5
Bunschoten31,4
Eemnes23,3
Houten33,8
Leusden24,9
Lopik26,7
Montfoort28,4
Renswoude19,5
Rhenen29
Soest28
Utrecht (gemeente)49,5
Veenendaal34,4
Woudenberg22,9
Wijk bij Duurstede30,2
IJsselstein38,1
Zeist33,1
Nieuwegein35,1
Aalsmeer26
Alkmaar39,5
Amstelveen32,3
Amsterdam58,9
Graft-De Rijp25,3
Beemster25,6
Bergen (NH.)27,3
Beverwijk40,2
Blaricum18,2
Bloemendaal21,4
Bussum32,8
Castricum26,3
Diemen40,9
Edam-Volendam40,6
Enkhuizen43,1
Haarlem43,3
Haarlemmerliede en Spaarnwoude25,7
Haarlemmermeer29,3
Heemskerk32
Heemstede26,5
Heerhugowaard30
Heiloo24,5
Den Helder36
Hilversum35,8
Hoorn39,2
Huizen28,7
Landsmeer28,1
Langedijk28,8
Laren (NH.)21,3
Medemblik31,2
Muiden25,4
Naarden26,2
Oostzaan30,4
Opmeer28,4
Ouder-Amstel32,3
Purmerend39,8
Schagen30,4
Texel29,8
Uitgeest30
Uithoorn28,2
Velsen35,5
Weesp40,7
Schermer23,7
Zandvoort36,7
Zeevang24,1
Zaanstad39,2
Alblasserdam42,5
Alphen aan den Rijn33
Barendrecht29,5
Bergambacht29,6
Drechterland26,8
Brielle28,2
Capelle aan den IJssel41,1
Delft46,6
Dordrecht43,5
Gorinchem44,9
Gouda44,3
's-Gravenhage (gemeente)49,3
Hardinxveld-Giessendam38,4
Hellevoetsluis35,4
Hendrik-Ido-Ambacht32,1
Stede Broec34,9
Hillegom29
Katwijk38,3
Krimpen aan den IJssel30,7
Leerdam42,2
Leiden45,7
Leiderdorp32,2
Lisse28,7
Maassluis36,9
Bernisse27,8
Nieuwkoop27,6
Noordwijk32,3
Noordwijkerhout31
Oegstgeest28,9
Oud-Beijerland33,2
Binnenmaas30,6
Korendijk28,8
Oudewater33,7
Papendrecht31
Ridderkerk36,3
Rotterdam55,1
Rijswijk (ZH.)40,5
Schiedam50,7
Schoonhoven37,1
Sliedrecht39,6
Cromstrijen29,7
Spijkenisse40,9
Albrandswaard30,1
Westvoorne29,3
Strijen35,4
Vianen32,5
Vlaardingen43,3
Vlist30,7
Voorschoten26,8
Waddinxveen31,9
Wassenaar25,9
Woerden33,6
Zoetermeer39
Zoeterwoude27,4
Zwijndrecht35,7
Nederlek34,1
Ouderkerk37,7
Borsele23,6
Goes31,5
West Maas en Waal31,6
Hulst28,2
Kapelle27,1
Middelburg (Z.)36,5
Giessenlanden27,9
Reimerswaal29,4
Zederik33,5
Terneuzen30
Tholen35
Veere24,6
Vlissingen39,6
Lingewaal30,9
De Ronde Venen27,6
Tytsjerksteradiel25,6
Aalburg31,5
Asten25,2
Baarle-Nassau24
Bergen op Zoom36,3
Best26,7
Boekel25,6
Boxmeer28,6
Boxtel34
Breda34,5
Deurne29,4
Pekela34,2
Dongen30,9
Eersel21,9
Eindhoven37,3
Etten-Leur32,4
Geertruidenberg32,8
Gilze en Rijen29,8
Goirle30,4
Grave25,6
Haaren17,8
Helmond37,7
's-Hertogenbosch35,7
Heusden28,2
Hilvarenbeek19,9
Loon op Zand29,6
Mill en Sint Hubert24,1
Nuenen, Gerwen en Nederwetten20,5
Oirschot27,6
Oisterwijk25,4
Oosterhout32
Oss31,7
Rucphen30,7
Schijndel27,1
Sint-Michielsgestel23,4
Sint-Oedenrode24,1
Someren27,7
Son en Breugel18,9
Steenbergen31,9
Waterland33,2
Tilburg37,8
Uden26,7
Valkenswaard27
Veghel26,6
Veldhoven27,2
Vught29,3
Waalre22,4
Waalwijk29,9
Werkendam33,1
Woensdrecht27,3
Woudrichem30,9
Zundert28,1
Wormerland29,5
Onderbanken32,4
Landgraaf34,9
Beek (L.)34,1
Beesel38,7
Bergen (L.)29,1
Brunssum37,7
Gennep28
Heerlen41,8
Kerkrade43,1
Maastricht43,1
Meerssen30,1
Mook en Middelaar20,9
Nederweert27,8
Nuth30,1
Roermond39,9
Schinnen29
Simpelveld34
Stein (L.)31
Vaals38,1
Venlo36,7
Venray28,3
Voerendaal26,9
Weert34,1
Valkenburg aan de Geul37,1
Lelystad37,4
Horst aan de Maas22,9
Oude IJsselstreek29,4
Teylingen29,6
Utrechtse Heuvelrug26,4
Oost Gelre27,7
Koggenland29,9
Lansingerland26,4
Leudal27
Maasgouw30,6
Eemsmond36,8
Gemert-Bakel29,4
Halderberge28,9
Heeze-Leende22
Laarbeek29,6
De Marne33,9
Reusel-De Mierden24,3
Roerdalen28,6
Maasdonk25,9
Roosendaal33,7
Schouwen-Duiveland27,5
Aa en Hunze22,8
Borger-Odoorn23,8
Cuijk30,6
Landerd24,1
De Wolden23,1
Noord-Beveland26,5
Wijdemeren25,8
Noordenveld22,2
Twenterand26,8
Westerveld22
Sint Anthonis21,9
Lingewaard31,2
Cranendonck24,9
Steenwijkerland28,9
Moerdijk35,5
Echt-Susteren34
Sluis30,1
Drimmelen31,5
Bernheze22,6
Ferwerderadiel32,4
Alphen-Chaam21,1
Bergeijk22,6
Bladel24,9
Gulpen-Wittem36,2
Tynaarlo22,1
Midden-Drenthe24,9
Overbetuwe29,2
Hof van Twente25,8
Neder-Betuwe34,1
Rijssen-Holten30,7
Geldrop-Mierlo29,7
Olst-Wijhe31,2
Dinkelland25,8
Westland30,2
Midden-Delfland26,4
Berkelland26,7
Bronckhorst22,8
Sittard-Geleen35,7
Kaag en Braassem29,7
Dantumadiel34,8
Zuidplas29,9
Peel en Maas27
Oldambt36,3
Zwartewaterland34,1
Súdwest-Fryslân30,6
Bodegraven-Reeuwijk32,1
Eijsden-Margraten27,9
Stichtse Vecht30,5
Menameradiel28,9
Hollands Kroon27,2
Leidschendam-Voorburg35,6
De Friese Meren28,1
Goeree-Overflakkee31,5
Pijnacker-Nootdorp28,9
Molenwaard34
Montferland31,7
Menterwolde29,7

In steden veel alleenstaanden en ouderen zonder kinderen, in landelijke gebieden kinderen vaak ver weg

In de grote steden zijn relatief veel alleenstaande ouderen, waarbij vooral Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Groningen opvallen (figuur 3.2.3). In minder stedelijke gebieden in het noorden en oosten van het land, Zeeland en Limburg zijn ouderen minder vaak alleenstaand, maar wonen de kinderen relatief ver weg. Het aandeel ouderen zonder kinderen (bepaald als geen in leven zijnde kinderen die in Nederland woonachtig zijn) was relatief hoog in een aantal grote steden. In Amsterdam en Den Haag gaat het om respectievelijk 23 en 21 procent van de zeventigplussers (figuur 3.2.3). Ook aan de zuidelijke randen van Nederland wonen relatief veel ouderen zonder kinderen. Mogelijk hebben sommigen van hen toch kinderen die bijvoorbeeld in België wonen.

3.2.3. Aandeel zeventigplussers met mantelzorgmogelijkheden in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente
a Aandeel alleenstaanden1)
gemeenteAandeel alleenstaande ouderen (%)
Appingedam38,5
Bedum32,6
Bellingwedde32,9
Ten Boer37
Delfzijl35,5
Groningen (gemeente)46,7
Grootegast33,8
Haren37,4
Hoogezand-Sappemeer36,6
Leek33,8
Loppersum36,2
Marum28
Almere38,5
Stadskanaal36,6
Slochteren32,5
Veendam37
Vlagtwedde38
Zeewolde31
Winsum33,4
Zuidhorn32,1
Dongeradeel34,4
Achtkarspelen37,5
Ameland33,9
het Bildt37,7
Franekeradeel34,5
Harlingen36,3
Heerenveen37,5
Kollumerland en Nieuwkruisland33,2
Leeuwarden42,2
Leeuwarderadeel30
Ooststellingwerf35,3
Opsterland33,7
Schiermonnikoog42,9
Smallingerland35
Terschelling36,5
Vlieland35
Weststellingwerf34,6
Assen37,6
Coevorden35,2
Emmen35,9
Hoogeveen36,2
Meppel36,8
Littenseradiel31,3
Almelo38,1
Borne33,7
Dalfsen30,8
Deventer37,8
Enschede39,8
Haaksbergen29,6
Hardenberg31,9
Hellendoorn32,4
Hengelo (O.)38,5
Kampen34,6
Losser30,6
Noordoostpolder35,8
Oldenzaal35,7
Ommen32,4
Raalte33,5
Staphorst30,3
Tubbergen35,4
Urk35,4
Wierden29,7
Zwolle39,4
Rijnwaarden35,2
Aalten34,3
Apeldoorn37,4
Arnhem43,9
Barneveld32,5
Beuningen31,8
Brummen34,5
Buren30,4
Culemborg36,4
Doesburg38,3
Doetinchem35,8
Druten30,1
Duiven34,6
Ede35
Elburg33,2
Epe31,7
Ermelo31,7
Geldermalsen32,6
Groesbeek35,5
Harderwijk35,7
Hattem33
Heerde32,2
Heumen31,7
Lochem32,2
Maasdriel32,8
Millingen aan de Rijn37,1
Nijkerk32,4
Nijmegen44,7
Oldebroek31,2
Putten31,9
Renkum39,1
Rheden39,1
Rozendaal27,7
Scherpenzeel34,9
Tiel35,1
Ubbergen35,6
Voorst32
Wageningen40,4
Westervoort38,6
Winterswijk35,2
Wijchen35,8
Zaltbommel32,7
Zevenaar33,5
Zutphen39,7
Nunspeet33,8
Dronten30,5
Neerijnen31,4
Amersfoort41,6
Baarn41,2
De Bilt40,7
Bunnik32,7
Bunschoten30,5
Eemnes31,6
Houten36,4
Leusden35,7
Lopik28,7
Montfoort31,4
Renswoude32
Rhenen33,3
Soest37,9
Utrecht (gemeente)43,4
Veenendaal37,6
Woudenberg32,7
Wijk bij Duurstede33,5
IJsselstein36,8
Zeist42
Nieuwegein36,1
Aalsmeer33,6
Alkmaar40,5
Amstelveen44,5
Amsterdam52,1
Graft-De Rijp30,5
Beemster34,4
Bergen (NH.)35,6
Beverwijk41,1
Blaricum34,7
Bloemendaal35,7
Bussum45,5
Castricum33,1
Diemen40,5
Edam-Volendam33,2
Enkhuizen37,1
Haarlem45,2
Haarlemmerliede en Spaarnwoude35
Haarlemmermeer34,3
Heemskerk35,6
Heemstede41,4
Heerhugowaard31,4
Heiloo33,8
Den Helder38,7
Hilversum41,8
Hoorn39,4
Huizen37
Landsmeer35,5
Langedijk29,9
Laren (NH.)37,6
Medemblik33,6
Muiden32,5
Naarden40,1
Oostzaan35,3
Opmeer34,9
Ouder-Amstel40,6
Purmerend39,4
Schagen34,6
Texel32,7
Uitgeest35,6
Uithoorn36
Velsen40,7
Weesp36,7
Schermer29,4
Zandvoort44,3
Zeevang27,8
Zaanstad37,2
Alblasserdam36,1
Alphen aan den Rijn34
Barendrecht32
Bergambacht30,7
Drechterland29,9
Brielle35
Capelle aan den IJssel41,1
Delft43,4
Dordrecht41,1
Gorinchem40,6
Gouda39
's-Gravenhage (gemeente)49,2
Hardinxveld-Giessendam35,1
Hellevoetsluis36,4
Hendrik-Ido-Ambacht34,8
Stede Broec29,5
Hillegom35,6
Katwijk36,4
Krimpen aan den IJssel33,2
Leerdam37,4
Leiden42,6
Leiderdorp38,7
Lisse35,9
Maassluis36,1
Bernisse28,9
Nieuwkoop31,1
Noordwijk37,4
Noordwijkerhout35,9
Oegstgeest42,1
Oud-Beijerland34,2
Binnenmaas32,4
Korendijk32,4
Oudewater35,7
Papendrecht33,1
Ridderkerk35,4
Rotterdam47,3
Rijswijk (ZH.)44,7
Schiedam42,9
Schoonhoven36,1
Sliedrecht37,7
Cromstrijen31,7
Spijkenisse39,1
Albrandswaard33,9
Westvoorne38,6
Strijen35,5
Vianen31,2
Vlaardingen41,1
Vlist31,5
Voorschoten35,4
Waddinxveen34,2
Wassenaar39,7
Woerden34,8
Zoetermeer38,6
Zoeterwoude33,9
Zwijndrecht38,1
Nederlek34,2
Ouderkerk34,7
Borsele33,2
Goes38,1
West Maas en Waal33,8
Hulst36,3
Kapelle35,1
Middelburg (Z.)37,8
Giessenlanden30,8
Reimerswaal35,1
Zederik33,7
Terneuzen35,4
Tholen36
Veere30,8
Vlissingen40,8
Lingewaal31,2
De Ronde Venen33
Tytsjerksteradiel33,5
Aalburg34,5
Asten32
Baarle-Nassau29,8
Bergen op Zoom36,7
Best30,6
Boekel30,5
Boxmeer32,9
Boxtel35,4
Breda38,9
Deurne32,9
Pekela37,9
Dongen34,2
Eersel30,4
Eindhoven40,2
Etten-Leur33,3
Geertruidenberg35,3
Gilze en Rijen31,2
Goirle32,9
Grave32,4
Haaren27,6
Helmond38
's-Hertogenbosch39,3
Heusden32,8
Hilvarenbeek29,9
Loon op Zand33,9
Mill en Sint Hubert29,6
Nuenen, Gerwen en Nederwetten29,1
Oirschot35,1
Oisterwijk34,4
Oosterhout35,1
Oss35,8
Rucphen32,4
Schijndel31,6
Sint-Michielsgestel30,2
Sint-Oedenrode31
Someren34,3
Son en Breugel31,1
Steenbergen34
Waterland33,2
Tilburg39,5
Uden34,4
Valkenswaard33,3
Veghel30,5
Veldhoven32,6
Vught39,6
Waalre34,5
Waalwijk35,8
Werkendam31,6
Woensdrecht30,2
Woudrichem32,4
Zundert33,5
Wormerland31,6
Onderbanken31,1
Landgraaf37,4
Beek (L.)34,8
Beesel32,8
Bergen (L.)32,7
Brunssum39,6
Gennep30
Heerlen43,3
Kerkrade38,9
Maastricht39,8
Meerssen30,7
Mook en Middelaar31,9
Nederweert30,4
Nuth33,1
Roermond40,8
Schinnen31
Simpelveld34,2
Stein (L.)32,7
Vaals37,8
Venlo37,8
Venray33,1
Voerendaal28,6
Weert34,7
Valkenburg aan de Geul36,7
Lelystad34,8
Horst aan de Maas31,5
Oude IJsselstreek34,6
Teylingen34,3
Utrechtse Heuvelrug36,5
Oost Gelre34,9
Koggenland33,6
Lansingerland30,3
Leudal34
Maasgouw33,4
Eemsmond38,3
Gemert-Bakel33,7
Halderberge32,1
Heeze-Leende29
Laarbeek32,2
De Marne36,3
Reusel-De Mierden31,9
Roerdalen33,1
Maasdonk31,6
Roosendaal36,4
Schouwen-Duiveland34,5
Aa en Hunze31,1
Borger-Odoorn31
Cuijk33,8
Landerd29,4
De Wolden32,3
Noord-Beveland34,1
Wijdemeren35,1
Noordenveld32,6
Twenterand32,6
Westerveld32,5
Sint Anthonis31,4
Lingewaard33,3
Cranendonck30,1
Steenwijkerland34,5
Moerdijk35,6
Echt-Susteren32,5
Sluis37,2
Drimmelen33
Bernheze29
Ferwerderadiel34,5
Alphen-Chaam24,3
Bergeijk30,8
Bladel30,4
Gulpen-Wittem33
Tynaarlo34,3
Midden-Drenthe31,3
Overbetuwe31,3
Hof van Twente32
Neder-Betuwe34,4
Rijssen-Holten33,2
Geldrop-Mierlo36,2
Olst-Wijhe33
Dinkelland30
Westland31,8
Midden-Delfland30,5
Berkelland32,8
Bronckhorst33,6
Sittard-Geleen38,4
Kaag en Braassem31,2
Dantumadiel36,5
Zuidplas33,1
Peel en Maas29,2
Oldambt40,6
Zwartewaterland34,4
Súdwest-Fryslân35,2
Bodegraven-Reeuwijk32,9
Eijsden-Margraten27,9
Stichtse Vecht35,9
Menameradiel34,1
Hollands Kroon31,8
Leidschendam-Voorburg42,2
De Friese Meren34,4
Goeree-Overflakkee34,4
Pijnacker-Nootdorp31,3
Molenwaard33,1
Montferland32,4
Menterwolde36,3
1) Aandeel zeventigplussers in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente.

3.2.3. Aandeel zeventigplussers met mantelzorgmogelijkheden in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente
b Gemiddelde afstand tot de kinderen, 2014 2)
gemeenteGemiddelde afstand tot kinderen (kilometer)
Appingedam40
Bedum38
Bellingwedde52
Ten Boer37
Delfzijl47
Groningen (gemeente)42
Grootegast27
Haren64
Hoogezand-Sappemeer36
Leek39
Loppersum40
Marum29
Almere21
Stadskanaal38
Slochteren33
Veendam36
Vlagtwedde46
Zeewolde31
Winsum43
Zuidhorn45
Dongeradeel39
Achtkarspelen28
Ameland47
het Bildt35
Franekeradeel39
Harlingen39
Heerenveen38
Kollumerland en Nieuwkruisland34
Leeuwarden39
Leeuwarderadeel38
Ooststellingwerf42
Opsterland36
Schiermonnikoog81
Smallingerland38
Terschelling64
Vlieland58
Weststellingwerf37
Assen47
Coevorden44
Emmen40
Hoogeveen38
Meppel38
Littenseradiel31
Almelo34
Borne36
Dalfsen28
Deventer30
Enschede34
Haaksbergen31
Hardenberg32
Hellendoorn28
Hengelo (O.)35
Kampen24
Losser31
Noordoostpolder38
Oldenzaal35
Ommen37
Raalte26
Staphorst18
Tubbergen20
Urk13
Wierden29
Zwolle34
Rijnwaarden20
Aalten30
Apeldoorn28
Arnhem25
Barneveld20
Beuningen19
Brummen28
Buren19
Culemborg19
Doesburg30
Doetinchem30
Druten17
Duiven23
Ede25
Elburg26
Epe28
Ermelo28
Geldermalsen19
Groesbeek20
Harderwijk27
Hattem29
Heerde25
Heumen28
Lochem38
Maasdriel14
Millingen aan de Rijn19
Nijkerk20
Nijmegen24
Oldebroek19
Putten21
Renkum34
Rheden33
Rozendaal50
Scherpenzeel17
Tiel22
Ubbergen26
Voorst22
Wageningen31
Westervoort23
Winterswijk33
Wijchen20
Zaltbommel19
Zevenaar26
Zutphen36
Nunspeet28
Dronten36
Neerijnen18
Amersfoort22
Baarn22
De Bilt24
Bunnik24
Bunschoten12
Eemnes17
Houten19
Leusden24
Lopik15
Montfoort18
Renswoude16
Rhenen24
Soest24
Utrecht (gemeente)18
Veenendaal21
Woudenberg22
Wijk bij Duurstede19
IJsselstein17
Zeist24
Nieuwegein18
Aalsmeer16
Alkmaar21
Amstelveen18
Amsterdam17
Graft-De Rijp16
Beemster18
Bergen (NH.)26
Beverwijk16
Blaricum21
Bloemendaal22
Bussum21
Castricum22
Diemen18
Edam-Volendam8
Enkhuizen24
Haarlem18
Haarlemmerliede en Spaarnwoude17
Haarlemmermeer18
Heemskerk16
Heemstede22
Heerhugowaard20
Heiloo25
Den Helder34
Hilversum20
Hoorn22
Huizen20
Landsmeer15
Langedijk20
Laren (NH.)22
Medemblik22
Muiden19
Naarden23
Oostzaan13
Opmeer19
Ouder-Amstel17
Purmerend17
Schagen25
Texel44
Uitgeest16
Uithoorn18
Velsen17
Weesp18
Schermer15
Zandvoort19
Zeevang18
Zaanstad16
Alblasserdam16
Alphen aan den Rijn20
Barendrecht17
Bergambacht19
Drechterland20
Brielle21
Capelle aan den IJssel19
Delft21
Dordrecht18
Gorinchem20
Gouda20
's-Gravenhage (gemeente)22
Hardinxveld-Giessendam15
Hellevoetsluis23
Hendrik-Ido-Ambacht19
Stede Broec22
Hillegom18
Katwijk13
Krimpen aan den IJssel17
Leerdam18
Leiden17
Leiderdorp20
Lisse18
Maassluis21
Bernisse19
Nieuwkoop16
Noordwijk18
Noordwijkerhout17
Oegstgeest25
Oud-Beijerland18
Binnenmaas18
Korendijk19
Oudewater18
Papendrecht18
Ridderkerk18
Rotterdam18
Rijswijk (ZH.)22
Schiedam17
Schoonhoven21
Sliedrecht16
Cromstrijen19
Spijkenisse19
Albrandswaard19
Westvoorne25
Strijen17
Vianen18
Vlaardingen19
Vlist17
Voorschoten24
Waddinxveen20
Wassenaar25
Woerden19
Zoetermeer20
Zoeterwoude17
Zwijndrecht19
Nederlek16
Ouderkerk16
Borsele31
Goes35
West Maas en Waal16
Hulst30
Kapelle35
Middelburg (Z.)43
Giessenlanden16
Reimerswaal25
Zederik16
Terneuzen35
Tholen23
Veere41
Vlissingen42
Lingewaal17
De Ronde Venen18
Tytsjerksteradiel36
Aalburg14
Asten20
Baarle-Nassau27
Bergen op Zoom25
Best21
Boekel14
Boxmeer23
Boxtel19
Breda23
Deurne20
Pekela34
Dongen18
Eersel24
Eindhoven25
Etten-Leur21
Geertruidenberg16
Gilze en Rijen19
Goirle20
Grave23
Haaren19
Helmond20
's-Hertogenbosch20
Heusden18
Hilvarenbeek19
Loon op Zand18
Mill en Sint Hubert14
Nuenen, Gerwen en Nederwetten29
Oirschot16
Oisterwijk23
Oosterhout20
Oss18
Rucphen11
Schijndel13
Sint-Michielsgestel19
Sint-Oedenrode16
Someren17
Son en Breugel33
Steenbergen21
Waterland15
Tilburg18
Uden22
Valkenswaard22
Veghel19
Veldhoven22
Vught25
Waalre34
Waalwijk18
Werkendam15
Woensdrecht27
Woudrichem18
Zundert16
Wormerland15
Onderbanken21
Landgraaf26
Beek (L.)30
Beesel20
Bergen (L.)23
Brunssum26
Gennep23
Heerlen34
Kerkrade25
Maastricht33
Meerssen33
Mook en Middelaar31
Nederweert18
Nuth28
Roermond31
Schinnen30
Simpelveld22
Stein (L.)22
Vaals33
Venlo26
Venray25
Voerendaal33
Weert24
Valkenburg aan de Geul29
Lelystad30
Horst aan de Maas22
Oude IJsselstreek25
Teylingen20
Utrechtse Heuvelrug27
Oost Gelre29
Koggenland17
Lansingerland19
Leudal27
Maasgouw26
Eemsmond44
Gemert-Bakel15
Halderberge19
Heeze-Leende28
Laarbeek18
De Marne47
Reusel-De Mierden17
Roerdalen27
Maasdonk11
Roosendaal22
Schouwen-Duiveland39
Aa en Hunze45
Borger-Odoorn49
Cuijk21
Landerd15
De Wolden37
Noord-Beveland44
Wijdemeren19
Noordenveld44
Twenterand22
Westerveld51
Sint Anthonis20
Lingewaard17
Cranendonck23
Steenwijkerland37
Moerdijk19
Echt-Susteren21
Sluis42
Drimmelen16
Bernheze15
Ferwerderadiel35
Alphen-Chaam19
Bergeijk18
Bladel18
Gulpen-Wittem28
Tynaarlo48
Midden-Drenthe41
Overbetuwe22
Hof van Twente33
Neder-Betuwe17
Rijssen-Holten26
Geldrop-Mierlo27
Olst-Wijhe25
Dinkelland26
Westland16
Midden-Delfland20
Berkelland33
Bronckhorst27
Sittard-Geleen31
Kaag en Braassem16
Dantumadiel28
Zuidplas18
Peel en Maas19
Oldambt40
Zwartewaterland24
Súdwest-Fryslân38
Bodegraven-Reeuwijk19
Eijsden-Margraten33
Stichtse Vecht19
Menameradiel34
Hollands Kroon25
Leidschendam-Voorburg22
De Friese Meren36
Goeree-Overflakkee23
Pijnacker-Nootdorp20
Molenwaard15
Montferland22
Menterwolde32
2) Gemiddelde afstand naar woongemeente van zeventigplussers.

3.2.3. Aandeel zeventigplussers met mantelzorgmogelijkheden in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente
c Aandeel zonder kinderen1)
gemeenteAandeel kinderloze ouderen (%)
Appingedam10,4
Bedum9
Bellingwedde16
Ten Boer9,4
Delfzijl9,2
Groningen (gemeente)14,9
Grootegast11,3
Haren12,6
Hoogezand-Sappemeer9,1
Leek8,2
Loppersum13,7
Marum8,3
Almere12,6
Stadskanaal9,4
Slochteren11,5
Veendam9,9
Vlagtwedde13,4
Zeewolde10,7
Winsum11,5
Zuidhorn10,1
Dongeradeel10,4
Achtkarspelen7,8
Ameland12,3
het Bildt12,4
Franekeradeel10,7
Harlingen10,6
Heerenveen10,8
Kollumerland en Nieuwkruisland10,3
Leeuwarden12,4
Leeuwarderadeel8,4
Ooststellingwerf10,5
Opsterland9,7
Schiermonnikoog11
Smallingerland8,3
Terschelling11
Vlieland14,6
Weststellingwerf11,9
Assen11,1
Coevorden11,4
Emmen10,2
Hoogeveen11,3
Meppel10,1
Littenseradiel8,1
Almelo11,7
Borne10,8
Dalfsen10,2
Deventer11,8
Enschede12,4
Haaksbergen10
Hardenberg9,7
Hellendoorn9,8
Hengelo (O.)11,6
Kampen9,3
Losser12,2
Noordoostpolder7,8
Oldenzaal11,2
Ommen10,9
Raalte12,2
Staphorst10,1
Tubbergen12,7
Urk9,4
Wierden8,9
Zwolle12,2
Rijnwaarden11,2
Aalten11,2
Apeldoorn11,6
Arnhem16,1
Barneveld10,1
Beuningen12,6
Brummen9,5
Buren10
Culemborg10,3
Doesburg11,3
Doetinchem12
Druten11,1
Duiven10,3
Ede10,2
Elburg8,2
Epe11,5
Ermelo10,1
Geldermalsen11,1
Groesbeek11,6
Harderwijk9,1
Hattem9,9
Heerde9
Heumen11,5
Lochem11,8
Maasdriel10,4
Millingen aan de Rijn10,3
Nijkerk8,4
Nijmegen15,3
Oldebroek8,2
Putten10,6
Renkum16,4
Rheden12,5
Rozendaal10,6
Scherpenzeel8,3
Tiel10,4
Ubbergen14,7
Voorst10,3
Wageningen13,2
Westervoort9,7
Winterswijk10,3
Wijchen12,1
Zaltbommel10,9
Zevenaar9,8
Zutphen12,6
Nunspeet9,9
Dronten7,5
Neerijnen11,8
Amersfoort13,2
Baarn14,2
De Bilt13,8
Bunnik9,6
Bunschoten6,8
Eemnes11,3
Houten10
Leusden11,7
Lopik10,1
Montfoort8,8
Renswoude8,4
Rhenen11,4
Soest14,4
Utrecht (gemeente)15,8
Veenendaal10
Woudenberg9,1
Wijk bij Duurstede11,3
IJsselstein9,9
Zeist16,5
Nieuwegein11
Aalsmeer10
Alkmaar12,6
Amstelveen18,8
Amsterdam23,1
Graft-De Rijp10,3
Beemster13,1
Bergen (NH.)13,2
Beverwijk13,2
Blaricum14,7
Bloemendaal15
Bussum16
Castricum10,9
Diemen18,9
Edam-Volendam8,1
Enkhuizen11,5
Haarlem15,8
Haarlemmerliede en Spaarnwoude10,4
Haarlemmermeer10,9
Heemskerk8,8
Heemstede15,7
Heerhugowaard8,4
Heiloo10,1
Den Helder9,6
Hilversum15
Hoorn12
Huizen11,3
Landsmeer11,2
Langedijk9
Laren (NH.)14,9
Medemblik11,5
Muiden11,1
Naarden14,2
Oostzaan12
Opmeer9,1
Ouder-Amstel18,5
Purmerend10,8
Schagen9,8
Texel10,1
Uitgeest10,9
Uithoorn9,6
Velsen11
Weesp12,5
Schermer12,5
Zandvoort17,9
Zeevang9,8
Zaanstad10,3
Alblasserdam8,3
Alphen aan den Rijn9,8
Barendrecht9,9
Bergambacht12,2
Drechterland10,7
Brielle8,7
Capelle aan den IJssel15,3
Delft15,6
Dordrecht12,9
Gorinchem11,2
Gouda12
's-Gravenhage (gemeente)20,7
Hardinxveld-Giessendam10,2
Hellevoetsluis9,5
Hendrik-Ido-Ambacht9,7
Stede Broec9,4
Hillegom11,4
Katwijk9,2
Krimpen aan den IJssel10,8
Leerdam10,2
Leiden15,6
Leiderdorp13,4
Lisse11
Maassluis11,4
Bernisse8,2
Nieuwkoop10,1
Noordwijk12,5
Noordwijkerhout10,5
Oegstgeest15,8
Oud-Beijerland9,6
Binnenmaas11,8
Korendijk11,5
Oudewater11,7
Papendrecht9,4
Ridderkerk11,6
Rotterdam16,8
Rijswijk (ZH.)18,6
Schiedam14,8
Schoonhoven8
Sliedrecht9,9
Cromstrijen9,1
Spijkenisse9
Albrandswaard10,4
Westvoorne11,9
Strijen9,8
Vianen10,2
Vlaardingen12,8
Vlist9,2
Voorschoten14,4
Waddinxveen8,3
Wassenaar16,1
Woerden9,7
Zoetermeer12
Zoeterwoude11
Zwijndrecht12,1
Nederlek9,5
Ouderkerk11,1
Borsele14,8
Goes12,7
West Maas en Waal13,6
Hulst17,7
Kapelle12
Middelburg (Z.)13,3
Giessenlanden8,8
Reimerswaal11,2
Zederik8,8
Terneuzen15,6
Tholen11,9
Veere12,8
Vlissingen12,7
Lingewaal9,6
De Ronde Venen11,6
Tytsjerksteradiel8,5
Aalburg8,7
Asten11,2
Baarle-Nassau18,5
Bergen op Zoom12,1
Best11
Boekel11,1
Boxmeer10,9
Boxtel12
Breda14,2
Deurne11,9
Pekela11,2
Dongen10,6
Eersel11,4
Eindhoven15,1
Etten-Leur9,3
Geertruidenberg10,6
Gilze en Rijen10,7
Goirle11,4
Grave12,9
Haaren11,2
Helmond12,2
's-Hertogenbosch13,4
Heusden10
Hilvarenbeek11,8
Loon op Zand13
Mill en Sint Hubert13,3
Nuenen, Gerwen en Nederwetten10,3
Oirschot12,7
Oisterwijk13,1
Oosterhout11,3
Oss11,7
Rucphen12,9
Schijndel10,2
Sint-Michielsgestel12,7
Sint-Oedenrode12
Someren11,4
Son en Breugel10,9
Steenbergen11,7
Waterland11
Tilburg14
Uden9,7
Valkenswaard12,9
Veghel11,5
Veldhoven10
Vught12,1
Waalre13,1
Waalwijk10,4
Werkendam9,9
Woensdrecht14,4
Woudrichem10,1
Zundert13,9
Wormerland10,3
Onderbanken13,8
Landgraaf14
Beek (L.)14,1
Beesel10,7
Bergen (L.)10,8
Brunssum14,1
Gennep12,6
Heerlen15,8
Kerkrade16,2
Maastricht17,2
Meerssen15,2
Mook en Middelaar12,7
Nederweert10,1
Nuth13,7
Roermond16,6
Schinnen15
Simpelveld14,7
Stein (L.)13,4
Vaals28,7
Venlo13
Venray11,4
Voerendaal12,6
Weert11,9
Valkenburg aan de Geul18,1
Lelystad11,7
Horst aan de Maas10,1
Oude IJsselstreek11,6
Teylingen10,5
Utrechtse Heuvelrug13,3
Oost Gelre9,9
Koggenland9,4
Lansingerland9,1
Leudal14
Maasgouw14,4
Eemsmond11
Gemert-Bakel10
Halderberge12,5
Heeze-Leende12,8
Laarbeek12,4
De Marne13,4
Reusel-De Mierden12,3
Roerdalen15
Maasdonk9,7
Roosendaal13,3
Schouwen-Duiveland12,6
Aa en Hunze11
Borger-Odoorn10,2
Cuijk10,9
Landerd11,1
De Wolden9,7
Noord-Beveland15,2
Wijdemeren11
Noordenveld9,3
Twenterand8
Westerveld13,2
Sint Anthonis12,6
Lingewaard10,1
Cranendonck14,7
Steenwijkerland10,2
Moerdijk12,2
Echt-Susteren16,1
Sluis18,7
Drimmelen10,1
Bernheze9,5
Ferwerderadiel12,8
Alphen-Chaam10,9
Bergeijk11,8
Bladel10,5
Gulpen-Wittem17,6
Tynaarlo10,3
Midden-Drenthe10,2
Overbetuwe10,1
Hof van Twente11
Neder-Betuwe9,6
Rijssen-Holten10,3
Geldrop-Mierlo12,3
Olst-Wijhe12,1
Dinkelland12,1
Westland9,1
Midden-Delfland9,4
Berkelland10,5
Bronckhorst11,3
Sittard-Geleen15,2
Kaag en Braassem10,2
Dantumadiel9,8
Zuidplas9,7
Peel en Maas11,1
Oldambt11,3
Zwartewaterland9,4
Súdwest-Fryslân10,6
Bodegraven-Reeuwijk9,7
Eijsden-Margraten15,4
Stichtse Vecht12,5
Menameradiel9,5
Hollands Kroon9,2
Leidschendam-Voorburg18,4
De Friese Meren9,9
Goeree-Overflakkee12,3
Pijnacker-Nootdorp8,7
Molenwaard9,3
Montferland10,7
Menterwolde8,7
1) Aandeel zeventigplussers in het totaal aantal zeventigplussers per gemeente

  

4. Conclusie

Persoonlijke kenmerken, financiële en sociale hulpbronnen, gezondheid, stedelijk wonen en autobezit hangen allemaal in mindere of meerdere mate samen met Wmo-gebruik. Hoge leeftijd, hoge zorgkosten, lage welvaart, geen auto hebben en alleenstaand zijn, zijn de belangrijkste factoren die samenhangen met Wmo-gebruik. Dit wil echter niet zeggen dat mensen met één of een paar van deze kenmerken allemaal een groot risico lopen om verminderd zelfredzaam te worden. Ouderen met een opeenstapeling van ongunstige factoren lopen waarschijnlijk het meeste risico (RIVM, 2018). Een kwetsbaarheid op één of enkele gebieden valt vaak nog wel te compenseren. Iemand met ruime financiële middelen kan bijvoorbeeld zorg en diensten inkopen, en daarmee qua praktische ondersteuning prima compenseren voor een eventueel gebrek aan mantelzorgers.

Zowel in de steden als in de meest landelijke gebieden wonen ouderen die risico lopen om verminderd zelfredzaam te worden. Er zijn echter duidelijke regionale verschillen in het type risicofactoren. In de meest landelijke gebieden, Noord-Nederland, de oostelijke rand van het land en Zeeland, wonen relatief veel ouderen: de grijze druk (de verhouding tussen het aantal 65-plussers en het aantal personen van 20 tot 65 jaar) is er hoog. De kinderen van deze ouderen wonen vaak op relatief grote afstand, vergeleken met ouderen in stedelijke gebieden. Voorzieningen als huisartsen, ziekenhuizen en supermarkten staan onder druk, zeker in gebieden met bevolkingskrimp. Daarnaast is er minder openbaar vervoer, wat ouderen zonder auto beperkt in hun mobiliteit en actieradius. In Limburg en Oost-Groningen zijn de zorgkosten relatief hoog.

De steden kennen andere problematiek. De grijze druk is er relatief laag, want procentueel maken ouderen in steden een minder groot deel van de bevolking uit. Vanwege de vergrijzing zal het aandeel ouderen in grote en middelgrote steden de komende decennia echter naar verwachting toenemen (PBL/CBS, 2016). Bovendien gaat het qua omvang om een grote groep. In 2019 telden de vier grote steden 320 duizend vijfenzestigplussers (CBS StatLine, 2020, Regionale kerncijfers Nederland). Steden huisvesten relatief meer alleenstaande ouderen en ouderen met een lage welvaart, de zorgkosten zijn in een aantal steden hoog en er wonen relatief veel ouderen met een migratieachtergrond. Aan de andere kant biedt wonen in de stad voor ouderen ook voordelen: allerlei voorzieningen zijn gewoonlijk dichtbij en er is een goed netwerk van openbaar vervoer.

Technische toelichting

Onderzoeksgroep van de regressie-analyse

De onderzoekspopulatie bestond uit ruim 1,3 miljoen ouderen. Ouderen die in 2014 in een institutioneel huishouden woonden (gewoonlijk een verzorgings- of verpleeghuis) vallen buiten de onderzoeksgroep, net als mensen die in 2015 en/of in 2016 volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) in een instelling verbleven. Tevens zijn ouderen die tussen 2014 en 2016 zijn overleden buiten beschouwing gelaten.Ten slotte is de onderzoeksgroep beperkt tot zeventigplussers die op het peilmoment woonachtig waren in gemeenten die in 2016 gegevens aangeleverd hebben over Wmo-maatwerk voor de Monitor Sociaal Domein: in het eerste half jaar, het tweede half jaar, of in het gehele jaar (CBS, 6 december 2017). Gemeenten nemen op vrijwillige basis deel aan de Monitor Sociaal Domein. In 2016 deden 310 van de 390 gemeenten mee, waaronder de vier grote gemeenten.

Leeswijzer Resultatensectie

In de bijlage geven tabel 1 (categoriale variabelen) en 2 (continue variabelen) bivariate kruisingen van persoonskenmerken met Wmo-gebruik. Tabel 3 in de bijlage laat het logistische multivariate regressiemodel zien. Hiermee wordt getest of de gevonden verschillen significant zijn en of de bivariate bevindingen veranderen als gecorrigeerd wordt voor andere kenmerken. De bivariate en multivariate resultaten worden tegelijkertijd besproken, zolang deze in dezelfde lijn liggen. Dit is voor de meeste variabelen het geval. De belangrijkste uitzondering is de afstand tot de kinderen. Daar worden de onderliggende patronen pas goed zichtbaar ná correctie voor andere kenmerken, met name inkomen.

In aparte logistische regressies met telkens één onafhankelijke variabele hadden leeftijd, autobezit, welvaart, huishoudenssituatie en zorgkosten de grootste pseudo R2. Daarmee zijn dit de belangrijkste voorspellers voor Wmo-gebruik bij ouderen. Deze regressies zijn niet opgenomen in de bijlagen.

De onderzoeksgroep in deze studie is zeer groot: het betreft geen steekproef, maar integrale populatiegegevens. Daarom is de statistische significantie in de tabellen minder betekenisvol dan bij een (kleine) steekproef. Immers, hoe groter de onderzoeksgroep, hoe sneller een klein verschil statistisch significant is. Om te bepalen welke variabelen een grote of kleine invloed hebben op Wmo-gebruik, zijn aparte logistische regressieanalyses uitgevoerd met telkens slechts één onafhankelijke variabele (resultaten op verzoek verkrijgbaar). De verschillende pseudo R-kwadraten geven een indicatie van de hoeveelheid variatie in Wmo-gebruik die verklaard wordt uit de betreffende onafhankelijke.

Referenties

Adler, N. E., en J. M. Ostrove (1999). Socioeconomic status and health: what we know and what we don’t. Annals of the New York academy of Sciences, 896(1), 3-15.

Bakker, B. F. M., J. van Rooijen en L. van Toor (2014). The system of social statistical datasets of Statistics Netherlands: An integral approach to the production of register-based social statistics. Statistical Journal of the IAOS, 30(4), 411-424.

Blau, P. M., en O. D. Duncan (1967). The American occupational structure. John Wiley and sons, New York.

CBS (2017, 6 december). CBS schat gebruik van Wmo maatwerkvoorzieningen. CBS nieuwsbericht.

CBS (2019, 5 december). Ruim 1 miljoen mensen met Wmo maatwerk in 1e halfjaar. CBS nieuwsbericht. 

CBS (2020, 7 mei). Hoe is de leefsituatie van Nederlandse ouderen? CBS nieuwsbericht. 

CBS Statline (2018). Gezondheidsmonitor; bevolking 19 jaar of ouder, regio, 2016

CBS Statline (2020). Regionale kerncijfers Nederland

Conkova, N. (2019). Non-kin Ties as a Source of Support in Europe: On the role of context. PhD thesis. Erasmus University Rotterdam, Rotterdam.

Fokkema, T. (2019). Migranten van het eerste uur: een verloren generatie op leeftijd? Inaugurele rede. Erasmus University Rotterdam, Rotterdam.

Gaalen, R. van, M. van den Brakel en E. Eenkhoorn (2015). Wie opgroeit in een uitkeringsgezin heeft later bovengemiddeld vaak een uitkering. Sociaaleconomische trends, 2015 (01). 

Knijn, T. C. en Liefbroer, A. C. (2006). More kin than kind: instrumental support in families. In: P. A. Dykstra, M. Kalmijn, T. Knijn, A. Komter, A. Liefbroer, C. H. Mulder (red.). Family Solidarity in the Netherlands (pp 89-105). Dutch University Press, Amsterdam.

Knoops, K., en P. Elferink (2018). Vrouwen leven langer, maar zijn ze ook gezonder? In: W. Portegijs en M. van den Brakel (red.), Emancipatiemonitor 2018. Centraal Bureau voor de Statistiek/Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag. 

Laan, D.J. van der and E. de Jonge (2020). Measuring Local Assortativity in the Presence of Missing Values. In: Complex Networks and Their Applications VIII - Volume 2 Proceedings of the Eight International Conference on Complex Networks and Their Applications. Springer Nature Switzerland.

Laditka, S. B. en J. N. Laditka (2001). Effects of improved morbidity rates on active life expectancy and eligibility for long-term care services. Journal of Applied Gerontology, 20(1), 39-56.

Mulder C. H. en M. Kalmijn (2006). Geographical distances between family members. In: P. A. Dykstra, M. Kalmijn, T. Knijn, A. Komter, A. Liefbroer, C. H. Mulder (red). Family Solidarity in the Netherlands (pp 43-62). Dutch University Press, Amsterdam.

Nusselder, W. J., J. W. Bruggink en J. Mackenbach (2017). Ongelijkheid in gezonde levensverwachting: een dubbel nadeel voor laagopgeleiden. Geron, 19(3), 14-18. 

PBL/CBS (2016). Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016-2040. Planbureauvoor de Leefomgeving/Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag. 

Rahman, M., J. T. Efird, H. Kendig, en J. E. Byles (2019). Patterns of home and communitycare use among older participants in the Australian Longitudinal Study of Women’s Health.European Journal of Ageing, 1-11.

Riele, S. te en Moonen, L. (2018). En ze leefden nog lang en gelukkig?... In: W. Portegijs en M. van den Brakel (red.), Emancipatiemonitor 2018. Centraal Bureau voor de Statistiek/Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag. 

RIVM (2018). Synthese- kwetsbare groepen. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018. 

Verbeek-Oudijk, D., L. Putman en M. de Klerk (2018). Zorg en ondersteuning in Nederland:kerncijfers 2015. Ontvangen hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging, verplegingen begeleiding. Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag. https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2017/Zorg_en_ondersteuning_in_Nederland_kerncijfers_2015

Woittiez, I., E. Eggink, D. Verbeek-Oudijk en A. de Boer (2015). Zorg vragen of zorg dragen? Een verkenning naar de invloed van netwerken en inkomen op het gebruik van langdurige zorg door Nederlandse 55-plussers. Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag. 

Tabellenbijlage

1. Beschrijvende resultaten van categoriale variabelen: Aantal zeventigplussers1) en percentage dat in 2016 gebruikmaakt van één of meer Wmo-voorzieningen2)
Aantal
Totaal aantal1 339 049339150
Aantal% met Wmo
Geslacht
Man 589 73116,1%
Vrouw 749 31832,6%
Huishoudenstype
Eenpersoonshuishouden 481 92842,2%
Niet-gehuwd paar zonder kinderen37 95616,7%
Gehuwd paar zonder kinderen741 25015,6%
Niet-gehuwd paar met kinderen2 95714,1%
Gehuwd paar met kinderen45 61913,3%
Eenouderhuishouden 24 67928,2%
Overig huishouden 4 41319,7%
Missende waarden247
Autobezit
Geen auto in het huishouden425 87246,1%
Minstens één auto aanwezig913 17715,6%
Migratieachtergrond
Geen1 157 04824,9%
Marokkaans11 91525,4%
Turks10 54835,1%
Surinaams12 55450,9%
Nederlandse Antillen2 93331,4%
Overig niet-westers10 41330,7%
Westers133 63825,0%
Stedelijkheid van de buurt
Zeer sterk (>=2500 omgevingsadressen/km2)251 99535,1%
Sterk (1500 tot 2500 omgevingsadressen/km2)351 84327,5%
Matig (1000 tot 1500 omgevingsadressen/km2)261 30523,8%
Weinig (500 tot 1000 omgevingsadressen/km2)240 30920,8%
Niet (<500 omgevingsadressen/km2)233 58118,0%
Onbekend16
Gemiddelde afstand tot kind(eren)
Inwonend(e) kind(eren)13 32218,7%
Minder dan 2 km204 43024,4%
2 tot 5 km184 61626,4%
5 tot 10 km161 74527,3%
1 tot 20 km160 85727,2%
20 tot 30 km100 23025,8%
30 tot 60 km181 23923,9%
60 km of meer143 65320,5%
Geen kinderen165 75027,4%
Afstand onbekend29131,3%
Zorgkosten
1e deciel128 6187,1%
2e deciel151 09112,4%
3e deciel150 53116,4%
4e deciel148 27820,5%
5e deciel143 94824,7%
6e deciel139 27828,5%
7e deciel134 15532,4%
8e deciel127 56937,0%
9e deciel116 94440,0%
10e deciel98 63744,2%

1) Zie technische toelichting voor de afbakening van de populatie.
2) 2016.

 

 

2. Beschrijvende resultaten van (semi-)continue variabelen: gemiddelde en standaarddeviatie naar Wmo-gebruik 1)
AantalGemiddeldeStandaarddeviatie
Leeftijd
Geen Wmo99989975,84,9
Wmo33915080,35,9
Totaal133904976,95,5
Welvaartspercentiel
Geen Wmo99777858,427,1
Wmo33739339,923,6
Missende waarden of onbekend3878
Totaal133904953,727,5
2) 2016.

Tabel 3. Logistische regressie. Afhankelijke: al dan niet gebruik van Wmo door ouderen
Vrouw (man=ref)0,580***
Leeftijd (aantal jaren boven de 70)0,173***
Leeftijd gekwadrateerd-0,002***
Huishoudenstype (ref=Eenpersoonshuishouden)
Niet-gehuwd paar zonder kinderen-0,525***
Gehuwd paar zonder kinderen-0,529***
Niet-gehuwd paar met kinderen-0,742***
Gehuwd paar met kinderen-0,507***
Eenouderhuishouden-0,445***
Overig huishouden-0,194***
Welvaart in percentielen -0,022***
Zorgkosten, 5e deciel=ref
1e deciel-1,239***
2e deciel-0,761***
3e deciel-0,479***
4e deciel-0,228***
6e deciel0,199***
7e deciel0,405***
8e deciel0,660***
9e deciel0,853***
10e deciel1,101***
Autobezit-0,726***
Migratieachtergrond (ref=geen)
Marokkaans-0,541***
Turks0,032
Surinaams0,713***
Nederlandse Antillen-0,117
Overig niet-westers-0,223**
Westers-0,047**
Stedelijkheid van de buurt (ref=zeer sterk)
Sterk (1500 tot 2500 omgevingsadressen/km2)-0,238***
Matig (1000 tot 1500 omgevingsadressen/km2)-0,278***
Weinig (500 tot 1000 omgevingsadressen/km2)-0,357***
Niet (<500 omgevingsadressen/km2)-0,373***
Gemiddelde afstand tot kind(eren) (ref=minder dan 2 km1)
Inwonend(e) kind(eren)0,068
2 tot 5 km0,099***
5 tot 10 km0,162***
1 tot 20 km0,159***
20 tot 30 km0,123***
30 tot 60 km0,101***
60 km of meer0,057***
Geen kinderen0,103***
Afstand onbekend0,297**
Constante -0,662***
Aantal observaties 1334990
*** p<0,01, ** p<0,05. Pseudo R2
= 0,283.
Verder is gecorrigeerd voor provincie en is een clustercorrectie op gemeenteniveau toegevoegd.