Auteur: Wouter Jonkers
Gemeente Amsterdam heeft hoogste eigen vermogen per inwoner

4. Conclusies

Alle gemeenten tezamen hadden eind 2022 een eigen vermogen per inwoner van 2254 euro. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen de gemeenten. Amsterdam had van alle gemeenten met 9054 euro het hoogste eigen vermogen per inwoner, Vlissingen met 129 euro het laagste. Het hoge eigen vermogen per inwoner van Amsterdam komt doordat de hoofdstad veel bezittingen heeft, vooral in de vorm van grond. De schulden per inwoner zijn juist relatief hoog in vergelijking met het Nederlandse gemiddelde.

Van de vier grote steden had ook Rotterdam een bovengemiddeld eigen vermogen per inwoner. In tegenstelling tot de hoofdstad had Rotterdam relatief lage schulden. Brielle had eind 2022 het op een na hoogste eigen vermogen per inwoner. Deze Zuid-Hollandse gemeente had lage schulden. Daarnaast was de (boek)waarde van de bedrijfsgebouwen en de infrastructuur er relatief hoog. Het hoge eigen vermogen per inwoner van Amsterdam en Brielle is niet van vandaag of gisteren. Ook in 2012 hadden deze twee gemeenten al het hoogste eigen vermogen per inwoner.

Het kleine Gelderse Rozendaal heeft het op twee na hoogste eigen vermogen per inwoner. Deze gemeente gaat (nagenoeg) schuldenvrij door het leven. Ook andere gemeenten met minder dan 5 duizend inwoners hadden een hoog eigen vermogen. De schulden per inwoner waren in deze gemeenten relatief hoog, maar daar stond veel bezit tegenover, onder meer in de vorm van woningen.

Vlissingen had eind 2022 een relatief hoge vaste schuld. Dit betreft leningen die door financiële instellingen zijn verstrekt. Daarnaast was de waarde van de gronden en bedrijfsgebouwen in bezit van de gemeente relatief laag. Vlissingen is de enige gemeente in Nederland met een Artikel 12-status. De situatie van Vlissingen hangt samen met grote verliezen op een nieuwbouwwijk.

Relevante links

Artikel 12-status

 Iv3 en het CBS

StatLine

IV3 Open data