Auteur: Maurits van der Spek, Sanne Copier, Thijs Driessen, Patrick van der Reijden, Kees Baas, Jocelyn van Berkel
Drinkwatergebruik op Bonaire

5. Conclusie

5.1 Resultaten

Voor de huishoudens in de gekoppelde onderzoekspopulatie bedraagt het totale waterverbruik per persoon op Bonaire gemiddelde 182 liter per dag. Dit is meer dan in Europees Nederland. Het waterverbruik per huishouden is het grootst in huishoudens waarvan de meerderheid van de bewoners 12 tot 18 jaar oud is, en het laagst in huishoudens waarvan de meerderheid van de bewoners 65 jaar of ouder is. Hoe meer personen in een huishouden, hoe lager het watergebruik per persoon is. De buurten Sabadeco en Lima hebben het hoogste waterverbruik per persoon. Deze buurten hebben ook één van de hoogste besteedbare inkomens. De buurten Rincon Noord en Rincon Zuid hebben het laagste watergebruik per persoon.

De gekoppelde huishoudens besteden gebaseerd op de tarieven van 2022 gemiddeld 611 USD aan drinkwater, waarvan 88 USD vaste kosten en 523 USD variabele kosten. De variabele kosten zijn direct gerelateerd aan het verbruik en zijn het hoogst bij huishoudens met 4 kinderen in het huishouden, namelijk 770 USD.

5.2 Aanbevelingen

Vanwege de korte looptijd is dit onderzoek voornamelijk exploratief van aard. Eventuele oorzaken van de gevonden verschillen tussen het waterverbruik van Europees Nederland en Bonaire, alsook tussen huishoudkenmerken en buurten zijn niet onderzocht. Tevens zijn bepaalde relevante huishoudkenmerken die in Europees Nederland blijken samen te hangen met waterverbruik niet meegenomen in dit onderzoek. Voorbeelden van deze kenmerken zijn migratieachtergrond, onderwijsniveau, type woning of huishoudinkomen (CBS, 2022b). Daarnaast kan er meer aandacht besteed worden om het koppelsucces verder te verhogen. Ook is de focus in dit onderzoek Bonaire, en niet Sint Eustatius en Saba. Vervolgonderzoek zou zich op de zojuist genoemde punten kunnen richten.