Auteur: Coen van Duin, Lenny Stoeldraijer
Bevolking 2050 Caribisch Nederland

1. Inleiding

Begin 2023 woonden er 29,4 duizend inwoners in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), waarvan het grootste gedeelte op Bonaire. In de meest recente bevolkingsprognose, die in juli 2023 is gepubliceerd (CBS, 2023), wordt verwacht dat de bevolking groeit tot 37,2 duizend in 2050. In 2050 is een groter deel dan nu van de inwoners geboren buiten de Nederlandse Cariben en Europees Nederland en het aandeel inwoners van 65 jaar of ouder zal toenemen.

Deze verwachtingen zijn echter onzeker. Er kunnen meer of minder migranten zijn dan verondersteld, en ze kunnen ook uit een andere regio komen. Daarnaast kan het kindertal verder dalen of juist gaan stijgen of de toename in de levensverwachting kan afremmen of sterker stijgen.

In de Verkenning Bevolking 2050 werd voor Europees Nederland beschreven hoe hoog het inwonertal en hoe de bevolkingssamenstelling in 2050 zouden zijn bij uiteenlopende ontwikkelingen van het kindertal, de sterfte en de internationale migratie, en wat de invloed daarvan zou zijn op verschillende beleidsterreinen (NIDI en CBS, 2020 en 2021). In november 2022 verzocht de Tweede Kamer om een soortgelijke analyse voor de eilanden van Caribisch Nederland te laten opnemen in de opdracht van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Dit artikel beschrijft de demografische varianten die zijn onderzocht.

De onzekerheid in de toekomstige samenstelling en omvang van de bevolking op de eilanden komt vooral doordat onbekend is hoeveel immigranten er naar de eilanden zullen komen en hoeveel emigranten er zullen vertrekken. De onzekerheid in het kindertal en de levensverwachting speelt daarmee vergeleken een kleine rol. Daarom is ervoor gekozen alleen de internationale migratie te variëren ten opzichte van de prognose. De varianten laten zien hoe de bevolkingsgroei en bevolkingssamenstelling van de eilanden zich in de komende zevenentwintig jaar zullen ontwikkelen onder verschillende aannames voor het migratiesaldo.

De bevolkingssamenstelling en bevolkingsontwikkeling van Caribisch Nederland verschillen per eiland. Om die reden worden de varianten, net als de prognose, voor ieder eiland apart opgesteld. Voor Bonaire is een variant met een laag migratiesaldo doorgerekend en twee varianten met een hoog migratiesaldo. In één van de hoge varianten komen er meer immigranten elders uit het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland) in de andere meer immigranten van daarbuiten. Voor Saba en Sint Eustatius is één variant met een laag en één met een hoog migratiesaldo doorgerekend.

Hoofdstuk 2 beschrijft welke veronderstellingen in de varianten zijn gekozen. In hoofdstuk 3 worden de uitkomsten van de varianten beschreven. Hoofdstuk 4 bevat een korte samenvatting.