Auteur: Annemieke Vermeulen, Rianne Kraaijeveld
Financiële kengetallen zorginstellingen 2021

Samenvatting

In dit rapport zijn zorginstellingen op basis van de waarden van een groot aantal financiële kengetallen over het jaar 2021 ingedeeld in 10 gelijke groepen of decielen. Door vergelijking van de waarden van een individuele zorginstelling met de grenswaarden behorende bij deze decielen, kan de financiële positie van deze instelling afgezet worden tegen die van een groep van vergelijkbare instellingen (benchmark). Tevens is een analyse gemaakt van de ontwikkeling van de rentabiliteit, het weerstandsvermogen, de solvabiliteit, de current ratio en de omloopsnelheid kapitaal over de jaren 2017 tot en met 2021. Ook is over deze periode de ontwikkeling van de kosten per arbeidsjaar van zorginstellingen in de care-sector berekend.

Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering is bij cure-instellingen lager dan bij care-instellingen. Bij de algemene ziekenhuizen is het verschil in winstpercentage tussen de afzonderlijke instellingen veel kleiner dan bij andere sectoren. De grootste spreiding is zichtbaar bij de thuiszorg.

Het (ongewogen) gemiddelde resultaat gewone bedrijfsvoering van zorginstellingen stijgt van 3,6 procent in 2020 naar 4,1 procent in 2021. Deze ontwikkeling wordt voornamelijk door de care-sector bepaald, waar een stijging zichtbaar is. Bij de cure-instellingen is het gemiddeld resultaat gewone bedrijfsvoering daarentegen vrij stabiel, met 1,3 procent in 2020 en 1,4 procent in 2021.

Het (ongewogen) gemiddelde weerstandsvermogen van zorginstellingen daalt ten opzichte van 2020, terwijl de gemiddelde solvabiliteit iets toeneemt. Het Waarborgfonds voor de Zorgsector acht voor de zorginstellingen een weerstandsvermogen van minimaal 15 procent wenselijk. De analyse laat zien dat minimaal 20 procent van alle instellingen binnen de sectoren GGZ, GHZ en Thuiszorg deze norm in 2021 niet haalt. Alle sectoren hebben een current ratio van ruim boven de 100 procent, waarmee zij in staat zijn om de kortlopende verplichtingen te betalen. De instellingen in de care-sector hebben gemiddeld een hogere current ratio dan de instellingen in de cure-sector. Dit geldt ook voor de omloopsnelheid kapitaal.

In 2021 nemen de totale bedrijfskosten per arbeidsjaar toe ten opzichte van 2020. Er is een stijging in de mediane bedrijfskosten per arbeidsjaar zichtbaar in de sectoren GHZ, GGZ en Thuiszorg, en een daling in de sector Verpleging en Verzorging.