CBS-Wereldcafé IV-Handelsbetrekkingen met Rusland en Oekraïne voor en na de Russische invasie

Nederland, Amsterdam. 29 Maart. 2022. Verschillende soorten olijfolie en zonnebloemolie zijn maar schaars beschikbaar. Vanwege de oorlog in Oekraïne worden verschillende producten schaars en stellen supermarkten een quotum in om hamsteren te voorkomen.Foto: ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen.
© ANP / Ramon van Flymen

Het thema van CBS World Café IV is "Handelsbetrekkingen met Rusland en Oekraïne voor en na de invasie van Rusland". De oorlog in Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland zullen een aanzienlijk effect hebben op de wereldeconomie. Wat zijn de economische implicaties van de oorlog in Oekraïne voor de wereld, en voor de Europese Unie in het bijzonder, op het gebied van handel? En wat betreft Nederland, wat waren vlak voor de oorlog de belangrijkste handelsgoederen met Rusland en Oekraïne en hoeveel Nederlandse bedrijven deden zaken met Rusland?

Deze vierde editie van het CBS World Café wordt een webinar in het Engels en bestaat uit twee presentaties:

  • Olga Pindyuk, econoom bij het Weense Instituut voor Internationale Economische Studies (wiiw) en landenexpert voor Oekraïne en het Gemenebest voor Onafhankelijke Staten (GOS), zal een presentatie geven over "De economische implicaties van de oorlog in Oekraïne: het handelskanaal". Haar presentatie zal zich richten op het handelskanaal van de economische impact.

  • Pascal Ramaekers, onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, zal enkele belangrijke bevindingen geven over de handelsgegevens en waardeketengegevens bij het CBS. Enkele recente economische ontwikkelingen zullen worden besproken en de structuur van de Nederlandse handel in goederen met Oekraïne en Rusland in 2021 zal worden gepresenteerd.

Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar internationalisering@cbs.nl

Deel deze uitnodiging gerust met andere collega's en geïnteresseerden.