Nieuwsbrief Leren met het CBS, oktober 2022

Thumbnail thema onderwijs

Introductie

In deze nieuwsbrief staat alles over Leren met het CBS, het lesmateriaal en best practises. Zo blijft u als leraar op de hoogte van alle ontwikkelingen en welke mogelijkheden er zijn voor uw klas op de basisschool en in het voortgezet onderwijs.

1. Nieuw lesmateriaal: Dashboard bevolking junior

We hebben nieuw lesmateriaal ontwikkeld en dit staat online klaar om mee aan de slag te gaan: het Dashboard bevolking junior. Leerlingen van groep 7 en 8 kunnen vanaf nu meer leren over cijfers over de Nederlandse bevolking. Hoeveel inwoners zijn er in Nederland, Hoeveel baby’s worden er geboren en hoeveel inwoners overlijden er? Wat is de dag in het jaar met de meeste verjaardagen? En zit het met deze in jouw gemeente? Ze ontdekken dit allemaal op het interactieve dashboard met toepasselijke vragen bij ieder onderwerp. De leerlingen gaan aan de slag met de nationale cijfers en vergelijken die met cijfers uit hun eigen gemeente. Bekijk het nieuwe dashboard. En zie ook het bijbehorende werkblad en uitlegvideo

2. Wat is het Leren met het CBS?

In een tijd waar leerlingen worden overspoeld met allerlei soorten informatie is het belangrijk om kritisch te kunnen omgaan met berichten, desinformatie, feiten en meningen. Dit past binnen de maatschappelijke taak van het CBS om ook leerlingen uit de groepen 7 en 8 wegwijs te maken in de wereld van data. Vorig jaar september werd het eerste lespakket gelanceerd: “Op zoek naar data met Daan”. Leerlingen leren door middel van een digitale praatplaat, video’s en werkbladen over het CBS, de beginselen van data verzameling en statistieken, en vooral over de waarde van data. Bekijk hier het lesmateriaal ‘Op zoek naar data met Daan’.

3. Op een doorsnee dag

Vandaag is het een dag als iedere andere. Toch staat elke dag bol van de bijzondere cijfers. Wat gebeurt er zoal op een doorsnee dag in Nederland? Bekijk hier de video ‘Op een doorsnee dag’.

4. ConjunctuurBekerStrijd

Naast ons basisschool materiaal organiseren wij ook ieder jaar voor de middelbare school de ConjunctuurBekerStrijd. Economie klassen kunnen onder leiding van hun docent zich inschrijven om aan de hand van verschillende indicatoren de ontwikkeling van de economie te voorspellen. De inschrijving is nog geopend. Schrijf je snel in voor de ConjunctuurBekerStrijd.

5. Gastlessen

Het CBS biedt de mogelijkheid u te helpen met het voorbereiden van een les over data. Als u ons mailt beantwoorden wij uw vragen. We kunnen u bijvoorbeeld helpen met waar u het materiaal kunt vinden. Wij bieden ook de mogelijkheid om een gastles te verzorgen door iemand van het CBS. Interesse? Mail ons op lerenmet@cbs.nl.

Agenda gastlessen
31 oktoberPijnackerDe Keizerskroon Pijnacker
7 novemberCBS HeerlenBasisschool de Horizon
9 novemberRotterdamAS Talmaschool
25 januariVoorschotenNutsbasisschool Voorschoten