Zelfstandigen Enquête Arbeid

We begrijpen dat CBS vragenlijsten op dit moment niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan zijn in deze moeilijke tijden erg belangrijk. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan en belang bij om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Uiteraard zoveel mogelijk via online vragenlijsten of telefonisch. In deze moeilijke tijd vertrouwen wij erop dat u zo vriendelijk bent uw medewerking te verlenen. Persoonlijke vraaggesprekken aan huis zullen niet plaatsvinden in deze periode. 

Wist u dat zelfstandigen vaker tevreden zijn over hun werk dan werknemers? Dat zelfstandigen minder last hebben van werk gerelateerde vermoeidheidsklachten dan werknemers? En dat ruim de helft van de zelfstandig ondernemers zich geen zorgen maakt over de financiële situatie van hun bedrijf of onderneming? Dit zijn een aantal resultaten uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017. Ook dit jaar onderzoekt het CBS samen met TNO en SZW de werksituatie van zelfstandig ondernemers in Nederland.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnummer en toegangscode direct deelnemen aan het onderzoek Zelfstandigen Enquête Arbeid (link is op dit moment niet actief).

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Het aantal zelfstandig ondernemers in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen. En er is nog niet genoeg bekend over de werksituatie van zelfstandig ondernemers. Uw antwoorden zijn onmisbaar om de werksituatie van deze groep goed in kaart te kunnen brengen. Met deze resultaten kunnen de overheid, brancheorganisaties en belangenverenigingen van zelfstandig ondernemers uw belangen met betrekking tot uw werksituatie en arbeidsomstandigheden beter behartigen.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft uit alle zelfstandig ondernemers willekeurig een klein aantal personen geselecteerd. Niet elke zelfstandig ondernemer kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordig in het onderzoek een groot aantal andere zelfstandigen in Nederland.  

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw (persoons)gegevens.

Beloningen

Met uw deelname aan de Zelfstandigen Enquête Arbeid maakt u kans op één van de elf iPads ter waarde van €449. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u één van de winnaars bent. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek. De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. Voor meer informatie over het algemeen Beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina Beloningen.

Resultaten

In Nederland werken ruim 1 miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. Eén op de vier zelfstandig ondernemers zonder personeel heeft geen pensioenvoorziening getroffen. Meer dan de helft van hen werkt vijf dagen of meer per week. Bijna een derde van de zelfstandigen werkt vaak of altijd samen met andere zelfstandigen. Deze en andere resultaten uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 vindt u onderaan deze pagina. De resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019 worden medio 2019 openbaar gemaakt.

Contact

Ga naar CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? En wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? Klik dan op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.

Recente artikelen