Welk journalistiek onderzoekstalent wint de CBS-Tegel?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
De winnaars van de CBS-Tegel voor datajournalistiek 2020
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Media spelen steeds vaker een belangrijke rol in de samenleving. Daarom verdienen de kwaliteit en maatschappelijke betekenis van de media in het algemeen en de journalistiek in het bijzonder speciale aandacht. Om die reden wordt sinds 2007 jaarlijks een journalistieke prijs toegekend: De Tegel. Eén van de categorieën is de CBS-Tegel voor datajournalistiek. Tot 12 februari a.s. kunnen journalisten hun bijdrage voor 2021 nog insturen.

Samenwerking met de media

Het CBS hecht aan op feiten gebaseerde waarheidsvinding in de Nederlandse samenleving. Het statistiekbureau stelt op basis van feiten vast wat er zowel op economisch als sociaal gebied gebeurt en doet dat op geheel onafhankelijke en objectieve wijze. Rechtstreeks richting de samenleving of door samenwerking met de Nederlandse nieuwsmedia. Dick ter Steege, werkzaam als Hoofd Publiek en Media bij de divisie Communicatie en Nieuws van het CBS: ‘We werken al jaren goed samen met de media, omdat we een gezamenlijk doel hebben: de samenleving voorzien van feiten. Die feiten vormen een belangrijke basis voor het maatschappelijk debat. Daarom ondersteunt het CBS graag de ontwikkeling van journalistiek talent.’

Spraakmakend verhaal

De ondersteuning van dit talent door het CBS gebeurde in de afgelopen jaren door de uitreiking van de CBS-Tegel voor datajournalistiek aan jonge, getalenteerde journalisten die een spraakmakend verhaal hebben geschreven. Deze Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van de Nederlandse journalistieke nieuws- en achtergrondproducties. Ter Steege: ‘Vorig jaar ging de CBS-Tegel naar Adrián Estrada, Felix Voogt en Evert de Vos voor hun diepgravend onderzoek naar vervuilende boerderijen die relatief sterk bijdragen aan de stikstofcrisis. Hun artikel maakte veel reacties los en leidde zelfs tot Kamervragen.’

Kwalitatief hoog niveau

Door het CBS zijn een aantal criteria vastgesteld waaraan de inzendingen moeten voldoen. Naast algemene journalistieke kwalificaties moeten producties die in aanmerking komen onder andere gebaseerd zijn op databases uit open bronnen of verkregen zijn in samenwerking met derde partijen of er moet een WOB-verzoek aan ten grondslag liggen. Daarnaast moet sprake zijn van een eigen statistische bewerking, analyse en weergave. Ter Steege: ‘In de afgelopen jaren is het aantal inzendingen voor de CBS-Tegel flink gestegen. Ook waren de bijdragen zeer divers en van kwalitatief hoog niveau. Er werd veel en diepgaand onderzoek gedaan met data uit allerlei bronnen. Onderzoeksjournalistiek is tijdrovend en kost geld, maar we zijn blij dat er nog steeds journalisten zijn die hierin investeren.’