Ben jij het nieuwe talent dat het CBS zoekt?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd? En ben je op zoek naar een uitdagende job met een grote maatschappelijke relevantie? Dan heeft het CBS interessante banen op het gebied van onderzoek. Evelien Ebenau kan er over meepraten. Na een studie sociologie houdt zij zich nu bij het Centrum voor Beleidsstatistiek van het CBS bezig met een grote diversiteit aan aanvullend statistisch onderzoek voor bijvoorbeeld ministeries en onderzoekinstituten. ‘Er zijn steeds nieuwe onderzoeksvragen van gebruikers, waardoor we de data steeds vanuit een andere invalshoek inzetten. Dat maakt het werk zo interessant.’

Dynamisch en afwisselend

Tijdens haar studie lag de focus van Ebenau op onderzoek en statistiek. ‘Mijn stage liep ik bij het CBS. Na mijn afstuderen twee jaar geleden ging ik er aan de slag in een fulltime baan. Ik verricht aanvullend statistisch onderzoek voor externe instanties. Heel dynamisch en afwisselend. Op dit moment onderzoek ik hoe de integratie van asielzoekers in Nederland verloopt. Daarnaast werk ik aan een project voor de gemeente Almere, waarbij ze op zoek zijn naar verschillende indicatoren - bijvoorbeeld werk, uitkeringen, jeugdzorg en schooluitval - om hun beleidsplan te monitoren.’ Kort daarvoor werkte Ebenau nog aan onderzoek voor ministeries, waarbij ze bijvoorbeeld de inzet van stagiaires na hun studie onderzocht. ‘Het is iedere maand anders, ik weet op dit moment nog niet met welk onderwerp ik over vier maanden bezig zal zijn. Dat maakt het zo boeiend.’

Functioneren van de samenleving

Het CBS past bij Ebenau. ‘Ik ben geïnteresseerd in het functioneren van onze samenleving, dat ben ik altijd geweest. Het geeft voldoening dat ik zoveel kan onderzoeken met de data die het CBS in huis heeft. Daarnaast vind ik mijn werk waardevol: er wordt aan de hand van CBS-cijfers vaak beleid gemaakt. Die cijfers kunnen veel impact hebben.’ Niet alleen het inhoudelijke werk bij het CBS vindt Ebenau boeiend, ook over de sfeer in haar team is ze lovend. ‘Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd door JongCBS, de personeelsvereniging voor nieuwe CBS’ers. Met mijn team neem ik vaak deel aan de sporttoernooien. Er is ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik vorig jaar een cursus timemanagement gedaan. Dit jaar ga ik een cursus Persoonlijk Effectief Leiderschap volgen. Daarnaast is er ruimte voor statistiek- en ICT-cursussen, zoals leren werken met het statistisch pakket R of tableau (tool voor het analyseren van data en voor datavisualisatie, red.).’

 ‘Er wordt aan de hand van CBS-cijfers vaak beleid gemaakt. Die cijfers kunnen veel impact hebben’

Toekomst

Hoe ziet Ebenau haar toekomst bij het statistiekbureau? ‘Ik vind het contact met de verschillende externe gebruikers erg leuk. Het is interessant om te achterhalen welke vragen ze hebben en vervolgens uit te zoeken hoe wij die vragen het beste kunnen beantwoorden. Waarschijnlijk ga ik in de toekomst minder vaak zelf onderzoek doen en komt mijn focus meer te liggen op relatiebeheer.’ Terugkijkend op haar ervaringen tot nog toe heeft Ebenau haar draai bij het CBS snel kunnen vinden. Ook de arbeidsvoorwaarden typeert ze als goed. ‘Ik werk één dag in de week thuis, soms iets vaker. Dat is prettig en geeft je de mogelijkheid werk en privé op een goede manier te combineren.’

Interesse in werken bij het CBS? Wij zijn nog op zoek naar nieuw talent. Raadpleeg voor meer informatie onze site: www.werkenbijCBS.nl