CBS lanceert het nieuwe StatLine

/ Auteur: Masja de Ree
© Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie
Op donderdag 2 november is het CBS op het nieuwe StatLine overgestapt. De online database kreeg een nieuw uiterlijk, veel grafische mogelijkheden en ook de werking zal voor een deel anders zijn. Het is daardoor gebruikersvriendelijker en beter toegankelijk. Er is een overgangsperiode van zes maanden. In die periode blijft het oude StatLine ook bereikbaar.

Moderne interface

StatLine is dé databank van het CBS over allerlei onderwerpen in de Nederlandse economie en samenleving. Dat blijft zo. Het uiterlijk en de werking van StatLine zijn echter vernieuwd. StatLine krijgt een aantrekkelijke moderne interface, die bruikbaar is op pc, tablet en smartphone. Daarnaast is de grafische functie verbeterd, waardoor gebruikers met één druk op de knop grafieken kunnen maken of eenvoudig kunnen switchen naar een andere grafiek. Tabellen maak je door data te ‘slepen’ met de muis of op een touchscreen of door je selectie aan te passen. Tabellen en grafieken kunnen gemakkelijk gedeeld worden op sociale media.

Open data

StatLine-redacteur Petra Brocke: ‘We verwachten met het nieuwe StatLine een bredere doelgroep aan te spreken. Mooi is de functie waarmee je kaarten kunt maken: tot op het niveau van wijken en buurten. We merken namelijk dat er veel behoefte is aan regionale informatie.’ Alle tabellen in StatLine zijn gebaseerd op de open data van het CBS. ‘In die zin is StatLine ook een showcase: het laat zien wat gebruikers van open data zelf met onze data - die voor iedereen toegankelijk zijn - kunnen maken.’

Nieuwe technologie

De techniek achter StatLine is sterk veranderd. Dat was hard nodig, want het huidige systeem is aan het eind van zijn levensduur en past niet meer bij deze tijd. De nieuwe technologie maakt het mogelijk StatLine verder te ontwikkelen. Interaction designer Joost Broersen: ‘Dit is de eerste stap in een proces. Met als uiteindelijk doel het nog beter toegankelijk maken van de data van het CBS, bijvoorbeeld door de zoekfunctie te verbeteren. Met deze nieuwe technologie is StatLine klaar voor de toekomst.’

Slepen met data

Output architect Dennis Ramondt: ‘Het oude StatLine was sober, maar zeer stabiel. Het nieuwe StatLine is laagdrempelig en vooral beter toegankelijk. Maar je moet leren je weg te vinden en de ervaren gebruiker zal moeten wennen. We willen een applicatie die eenvoudig is in gebruik, maar we hebben ook te maken met de complexiteit van de inhoud: een enorme en steeds groeiende hoeveelheid cijfers. Een tip: Het belangrijkste is dat je ziet dat je de data kunt ‘slepen’. Zodra je dat doet, wijst het zich van zelf en vallen de cijfers letterlijk op de juiste plaats.’

Uitgebreid getest

Het nieuwe Statline is uitgebreid getest door gebruikers. Vanaf nu krijgt iedereen die StatLine opent de nieuwe versie op zijn scherm. Deze is te vinden onder de naam StatLine app. Een half jaar lang blijft de oude versie ook nog beschikbaar. Broersen: ‘Dat geeft mensen de kans om te wennen. Ons geeft het de tijd om kleine weeffoutjes op basis van de ervaringen van onze gebruikers aan te passen.’

Vragen of opmerkingen?
Heeft u vragen over het nieuwe StatLine? Onder het kopje 'uitleg' in het nieuwe StatLine staan demo-films waarin uitleg wordt gegeven voor gebruikers. Daarnaast zijn de medewerkers van de Infoservice beschikbaar om vragen te beantwoorden en mee te denken. Heeft u een opmerking? Neem ook dan contact op met de Infoservice: (088) 570 70 70.