CBS-databank StatLine klaar voor de toekomst

/ Auteur: Masja de Ree
© Hollandse Hoogte
De CBS databank StatLine krijgt volgend jaar een nieuw uiterlijk en een nieuwe werking: de databank wordt toegankelijker en grafisch beter toegerust. Projectleider StatLine Michiel Eijkhout: ‘Met deze nieuwe interface maken we StatLine klaar voor de toekomst.’

Nieuwe interface

StatLine is dé databank van CBS. Alle cijfers van CBS staan erin. Deze databank bestaat in zijn huidige vorm negen jaar en groeit nog steeds. Deze maand is de vierduizendste tabel toegevoegd. Die ging over de arbeidsmarkt in de regio’s. Eijkhout: ‘StatLine is een enorme bron van cijferinformatie voor onder meer departementen, decentrale overheden, kennisinstellingen, het bedrijfsleven en het onderwijs.’ StatLine krijgt een nieuwe moderne interface. Deze is bruikbaar op alle apparaten: pc, tablet en smartphone. Daarnaast heeft de nieuwe interface een betere grafische functie, waardoor gebruikers met één druk op de knop grafieken kunnen maken. Nog een voordeel: je kunt data ‘slepen’ met de muis of op je touchscreen. Output architect Dennis Ramondt: ‘Het nieuwe StatLine is laagdrempelig, intuïtief en gemakkelijker toegankelijk. Maar het blijven heel veel data. Je moet leren om er je weg in te vinden.’

'Het nieuwe StatLine is laagdrempelig, intuïtief en gemakkelijk toegankelijk'

Open data

Via het nieuwe StatLine hebben gebruikers direct toegang tot de open data van CBS. CBS biedt sinds 2014 open data aan: het maakt het voor onderzoekers en app-bouwers gemakkelijker om zelf data te koppelen en te bewerken. Eijkhout: ‘De nieuwe interface gebruikt onze eigen open data service om de data van computer naar computer over te zetten.’ Gebruikers van StatLine kunnen de nieuwe interface nu al bekijken. Het is nog werk in uitvoering, maar de basis is gelegd. In de eerste helft van 2017 houdt CBS gebruikers regelmatig op de hoogte van hoe het verder gaat. Ramondt: ‘We stappen niet van de ene op de andere dag over. Het is een spannend proces, want StatLine kent een heel grote groep gebruikers. Daar willen we het zo goed mogelijk voor doen. Wij leggen een nieuwe datasnelweg aan, terwijl de oude in gebruik blijft. De eerste zes maanden zal het nieuwe StatLine naast het oude draaien.’

Blijven ontwikkelen

Het nieuwe systeem is gericht op de toekomst. ‘We blijven StatLine ontwikkelen, ook na 2017’, zegt Ramondt. ‘De mogelijkheden om CBS-data te koppelen met data van anderen zullen bijvoorbeeld toenemen.' De nieuwe interface voldoet aan alle verplichte eisen voor websites van de overheid. Eijkhout: ‘Dat betekent ook dat bepaalde zaken niet meer kunnen. Zo zullen de linkjes naar StatLine er heel anders uit gaan zien. Voor de vaste gebruikers van StatLine wordt het even wennen. Maar ons doel is en blijft om onze kennis zo breed mogelijk te delen en beschikbaar te stellen.'

Heeft u de nieuwe interface bekeken en heeft u suggesties? Maak dan gebruik van de feedbackknop op de website.