Vernieuwde website CBS live

/ Auteur: Masja de Ree
CBS heeft een vernieuwde website. Met een frisse uitstraling en veel mogelijkheden. Actualiteiten krijgen een prominente plaats en de kerncijfers worden overzichtelijk gepresenteerd. Een nieuwe technologie maakt de website toekomstbestendig.

Wensen van de buitenwereld

CBS heeft een website gebouwd die aansluit bij de manier waarop het statistiekbureau de informatie naar buiten wil brengen. Wim van Nunspeet, hoofddirecteur Bedrijfsvoering, IT en Methodologie: ‘De bezoeker treft een frisse website aan, met een heldere opbouw, waarop je met een paar muisklikken je weg vindt.’ Omdat de website ‘responsive’ is, kunnen bezoekers de informatie zowel op de PC als op hun smartphone of tablet tot zich nemen. Dankzij de nieuwe technologie kan CBS zijn data nu en in de toekomst op een gemakkelijke manier ontsluiten. Projectleider Roel Canisius: ‘De techniek geeft ons meer grip op de inhoud, zodat wij gemakkelijker kunnen inspelen op de wensen van de buitenwereld.’

Nieuws en cijfers

De CBS-website is nieuwsgericht: de laatste cijfers en onderzoeken van CBS staan in de spotlights. De kerncijfers van CBS zijn daarbij gemakkelijk en overzichtelijk te bereiken via het menu op de homepage. De techniek maakt het mogelijk meer beeld en video’s of livestreams toe te voegen. Van Nunspeet: ‘We hebben gezocht naar een goede balans tussen nieuws, achtergronden en onderliggende cijfers. Deze website weerspiegelt wat CBS voor de maatschappij betekent.’

Keuzes maken en feedback

‘Een site bouwen is keuzes maken’, zegt Canisius. ‘En de bezoeker vormt daarbij het uitgangspunt.’ De onderwerpen op de website zijn zo ingedeeld dat het voor bezoekers logisch is. De indeling sluit ook aan bij wat men van andere websites gewend is. De CBS-website wordt door een diverse groep personen bezocht, variërend  van beleidsmedewerkers en onderzoekers tot het bedrijfsleven, respondenten en burgers. ‘Om met zoveel mogelijk wensen van hen rekening te houden, blijft de website zich ontwikkelen. Dit is dus pas het begin’, zegt Canisius. ‘We monitoren en analyseren hoe onze bezoekers de site gebruiken en hoe ze er hun weg vinden. Op basis van die feedbackgegevens zullen we de website blijven verbeteren.’

Vragen of opmerkingen?

Heeft u een vraag of opmerking over de vernieuwde website, of kunt u niet vinden wat u zoekt? Neem contact op met de Infoservice van CBS, tel. 088-5707070.