Werken aan onderzoek met maatschappelijke impact

/ Auteur: Miriam van der Sangen
© Hollandse Hoogte
Op 20 december jl. promoveerde Angie Mounir aan de Universiteit Maastricht (UM), waar zij onderzoek deed naar speltheorie. Na een studie economie en econometrie aan de universiteit van Caïro en diverse internationale banen koos Mounir heel bewust voor een baan bij het CBS. ‘Ik wilde onderzoek doen dat maatschappelijk relevant is. Bij CBS heb ik dat gevonden.’

Econometrie

Mounir woonde vanaf haar 2e levensjaar in Caïro, groeide er op en studeerde en werkte er. Haar bachelor economie en statistiek behaalde ze aan de universiteit van Caïro. Daarna startte ze met haar master economie. Tussen 2006 en 2010 gaf ze les aan de universiteit van Caïro en werkte parttime als onderzoeker voor verschillende consultancy projecten. ‘In 2011 behaalde ik mijn master econometrie aan de UM in Maastricht. Daarna wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen. Promoveren was één van de opties. Ik solliciteerde bij de UM op een promotieplaats en werd in 2011 aangenomen. Daar werkte ik als onderzoeker aan mijn promotie over ‘epistemic game theory’ bij het organisatieonderdeel kwantitatieve economie.

universiteit maastricht, Angie Mounir

Speltheorie

Het onderwerp van Mounirs promotie ging over epistemische speltheorie. ‘De speltheorie bestudeert wiskundige modellen voor het keuzegedrag van personen in situaties waarin de uitkomst afhankelijk is van het gedrag van alle deelnemers. Epistemische speltheorie kijkt dan met name naar de manier waarop individuen over de gegeven situatie redeneren, wat ze van hun tegenstanders verwachten en hoe ze uiteindelijk een keuze maken. In dit soort modellen spelen vragen rondom de diverse cognitieve beperkingen van mensen en de beschikbaarheid van informatie en belangrijke rol.'

Maatschappelijke impact

Halverwege haar promotie dacht Mounir na over haar loopbaan. ‘Wil ik verder met een academische carrière? Het antwoord op die vraag was: nee! Theoretisch onderzoek doen is leuk en interessant, maar ik miste de maatschappelijke impact, de connectie met wat er in de samenleving speelt.’ Mounir oriënteerde zich vervolgens op toekomstige werkgevers. CBS was haar eerste keuze. ‘Mijn vriendin werkte al bij CBS en had goede ervaringen. Daarnaast had ik contact met een CBS’er, die eerder was overgestapt van vergelijkbaar theoretisch onderzoek naar CBS. Hij was eveneens positief. Ik solliciteerde daarom als statistisch onderzoeker bij het team Informatie Ontwikkeling en Output waar allerlei thema’s rond bedrijvenstatistiek worden onderzocht en ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan globalisering en handelspatronen en waardeketens. In maart 2016 kon ik bij CBS aan de slag.’

‘Het is duidelijk voor mij wie in de samenleving behoefte heeft aan welk onderzoek’

Nieuwe, jonge collega’s

En hoe bevalt het werken bij CBS? ‘Prima! Het is duidelijk voor mij wie in de samenleving behoefte heeft aan welk onderzoek. Ook zie ik wat er met de uitkomsten van mijn werk gebeurt. Voor komend jaar staat een nieuw project op de rol. Dat is onderzoek naar kapitaalstructuren van internationaal actieve bedrijven ten opzichte van internationaal niet actieve bedrijven.’ Naast de maatschappelijke relevantie van het onderzoek is Mounir erg te spreken over haar collega’s. ‘Het team waar ik werk is één van de jongste afdelingen van het CBS. Er zitten veel nieuwe, jonge mensen met een kwantitatieve studie als achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan economie, econometrie, psychologie en biologie. We kunnen het goed met elkaar vinden en leren veel van elkaar.’

CBS met vestigingen in Den Haag en Heerlen is op zoek naar nieuw talent. Kijk voor actuele vacatures op: www.werkenbijcbs.nl