Aandacht voor urban data op Global Cities Summit

/ Auteur: Masja de Ree
Een overzichtsfoto van Dubai vanaf de hoogste toren in Dubai genomen.
© Hollandse Hoogte
Het CBS was van 7 tot en met 9 maart in Dubai bij de Global Cities Summit. Deze internationale bijeenkomst over stedelijke data werd georganiseerd door de World Council on City Data (WCCD). Programmadirecteur Robert Hermans: ‘We hebben als CBS goed voor het voetlicht kunnen brengen wat we doen voor steden en onze reputatie als innovatief statistisch bureau versterkt.’

Universele taal

Data vormen een universele taal, dat was het motto van de bijeenkomst in Dubai. ‘Ruim 75 procent van de wereldbevolking woont tegenwoordig in een stedelijk gebied’, zegt Hermans, die de summit samen met Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi bezocht. ‘Dat maakt steden op veel terreinen belangrijk. Goede data over steden kunnen helpen goed beleid te maken én dat beleid vervolgens te meten. Daarom groeit de interesse voor data op stedelijk niveau.’ Tijdens de summit kwamen 250 vertegenwoordigers van steden van over de hele wereld samen.

Universele indicatoren

De WCCD heeft een groot aantal stedelijke indicatoren ontwikkeld, die steden helpen goede statistieken te maken. Bijvoorbeeld over armoede, middenstand of economische veerkracht. Als een stad al die indicatoren invoert, komt het in aanmerking voor een ISO-certificaat. Hermans: ‘Het voordeel van een universele set indicatoren is dat je jezelf als stad kunt vergelijken met andere steden. Zo kun je leren van elkaar. Hoe komt het dat die andere stad lager scoort op het gebied van CO2-uitstoot? Misschien zijn daar maatregelen getroffen die ook jou kunnen helpen.’ Duurzaamheid was een belangrijk thema. Hermans: ‘We hebben gesproken over de rol van steden bij het meten van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Ook de onderwerpen big data en  open data konden rekenen op veel belangstelling.’

‘We hebben gesproken over de rol van steden bij het meten van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties’

Urban Data Centers

Het CBS is expert op het gebied van data en helpt steden bij het verzamelen en verwerken daarvan. Er zijn in Nederland inmiddels drie Urban Data Centers: in Eindhoven, Heerlen en Groningen. ‘Op 19 april wordt het CBS Urban Data Center in Venlo geopend en de voorbereidingen voor een centrum in Zwolle verlopen voorspoedig. In een Urban Data Center komt de kennis van het CBS over data-infrastructuur, dataverwerking en privacy samen met de ambities van steden om hun beleid te ontwikkelen op basis van data. Zo krijg je evidence based beleid’, zegt Hermans. ‘Voor de samenwerking tussen CBS en steden in de Urban Data Centers is veel belangstelling in andere landen. Vertegenwoordigers van de gemeentes Zwolle, Eindhoven en Heerlen maakten deel uit van de Nederlandse delegatie in Dubai. Zij hebben hun ervaringen gedeeld met de anderen.’

Expeditie

De steden die bijeen waren tijdens de summit waren vooral geïnteresseerd in de manier waarop het CBS de samenwerking met de gemeentes organiseert en hoe problemen worden opgelost. Hermans: ‘Een gemeente is een heel andere organisatie dan een statistiekbureau. Het kost inzet om die twee bij elkaar te brengen. Ik zie onze samenwerking met steden als een expeditie die inmiddels goed op stoom is. In Dubai hebben we dit goed kunnen toelichten. Dat sprak aan.’ Een aantal landen gaan het CBS inhuren om advies te geven over de opzet van Urban Data Centers. In Dubai zijn daartoe afspraken gemaakt met Tata Trust India en met vertegenwoordigers van het Zuid-Afrikaanse National Treasury South Africa Cities Support Programme. Dat geldt ook voor de steden Kaapstad, Durban, Pretoria en Johannesburg.

Global Cities Summit overleg in Dubai