Infoservice CBS: vraagbaak voor het publiek

/ Auteur: Masja de Ree
© Hollandse Hoogte
Huurt of verhuurt u een huis en wilt u een nieuwe huur berekenen op basis van de inflatie? Gebruik dan de huurmodule van de Infoservice van het CBS als hulpmiddel. De huurmodule is onlangs aangepast en verbeterd. Voor vragen over de inflatie én andere CBS-cijfers kunt u ook terecht bij de Infoservice.

Huurmodule

Het ministerie voor Binnenlandse Zaken stelt jaarlijks de maximale huurverhoging vast voor huurwoningen in de sociale sector. Eigenaren van huurwoningen in de vrije sector bepalen de huurverhoging vaak op basis van de inflatiecijfers van het CBS – ook wel de consumentenprijsindex genoemd. Met de huurmodule kunnen huiseigenaren én huurders de huurverhoging voor hun persoonlijke situatie berekenen, op basis van de inflatie. Rein Kroes, coördinator Infoservice en Persdienst: ‘Op de nieuwe website van het CBS werkte de huurmodule nog niet volledig. Dat is nu aangepast en verbeterd. En in de komende tijd voeren we nog meer verbeteringen door die de mogelijkheden voor gebruikers verder vergroten.’

Met de huurmodule kunnen huiseigenaren én huurders de huurverhoging voor hun persoonlijke situatie berekenen

Infoservice: voor iedereen

De Infoservice beantwoordt vragen van het publiek over de cijfers en producten van het CBS. In 2016 waren dat er 25.000. Kroes: ‘De vragen die we krijgen zijn zeer divers. We krijgen vragen van studenten voor een studieopdracht, veel vragen over de nieuwsberichten die we publiceren en nu bijvoorbeeld vragen naar aanleiding van de verschillende thema’s in de verkiezingen. Er zijn ook mensen die onze cijfers vergelijken met hun persoonlijke situatie. Zij zeggen bijvoorbeeld: gaat het beter met de economie? Nou, met mij niet!’ Voor de beantwoording van alle vragen is een team van deskundige medewerkers beschikbaar. ‘In principe is deze service helemaal gratis. Alleen uitgebreide vragen waarvoor onderzoek in bronbestanden nodig is, worden zo nodig doorgespeeld naar onze afdeling CBS op Maat. Hier zijn wel kosten aan verbonden.’

StatLine nog toegankelijker

De meeste vragen van het publiek zijn te beantwoorden met behulp van de informatie op StatLine. StatLine is dé databank van het CBS, vrijwel alle cijfers staan erin. StatLine krijgt nog dit jaar een nieuwe moderne interface. Die is bruikbaar op zowel de pc als de tablet als de smartphone. Daarnaast kunnen gebruikers er gemakkelijker zelf grafieken mee maken. Kroes: ‘Het nieuwe StatLine is laagdrempeliger en gemakkelijker toegankelijk. Mensen kunnen in StatLine zélf heel veel informatie vinden. Dat stimuleren we en we helpen graag een handje. Ons doel is dat mensen zelfredzaam worden als het gaat om informatievergaring. Dat lukt. Toen de Infoservice in 2000 van start ging, was het aantal vragen per jaar vele malen groter dan nu.’

Wilt u de Infoservice bereiken? Dat kan via infoservice@cbs.nl of telefoonnummer (088) 570 70 70 (op werkdagen van 8.30-17.30 uur).