Jong CBS talent wint innovatieprijs

/ Auteur: Masja de Ree
Hij is een innovator pur sang, aldus het juryrapport. En daarom won Quinten Meertens, die sinds september 2015 als statistisch onderzoeker bij CBS werkt, de innovatieprijs van de directie Economie, bedrijven en nationale rekeningen. Hij vindt het een eer. ‘Ik krijg bij CBS de kans dingen uit te proberen’, aldus de talentvolle wiskundige. 

Verrassing

Iets minder dan 40 ideeën werden aangedragen voor de innovatieprijs. De jury, onder andere bestaande uit een aantal directeuren, selecteerde er vier. Eind mei brachten de genomineerden hun idee aan de man in een pitch van twee minuten. Uiteindelijk won Meertens de trofee en een geldbedrag van 1000 euro. ‘Het was een verrassing dat ik bij de vier genomineerden zat. Heel spannend, en ook een eer.’

Kritisch

Zijn nominatie dankt Meertens aan zijn manier van werken. ‘Ik ben in juni 2015 afgestudeerd als wiskundige. Sinds september 2015 werk ik bij de afdeling Bedrijvenconjunctuur en Coördinatie. Ik heb in die tijd een aantal projecten gedaan. Zo heb ik een dashboard ontwikkeld dat de grote hoeveelheid belastingaangiftes van bedrijven snel inzichtelijk maakt. Verder heb ik me bezig gehouden met de versnelling van bestaande productieprocessen. Diverse bestaande applicaties heb ik zo aangepast dat de rekentijd sterk verkort is of het handwerk geautomatiseerd.’ Wat is er bijzonder aan zijn aanpak? ‘Ik probeer altijd heel kritisch te zijn. Als ik zie dat iets beter of sneller kan, dan pak ik dat op. Dat wordt binnen CBS ook gestimuleerd. Verder vind ik het leuk om uitgedaagd te worden.’

De jury roemde niet alleen Meertens’ ondernemerschap, maar ook zijn diepgang en grondige analyse

Prijsindexmodel

Ook de inzet van Meertens voor het prijsindexmodel voor gebouwen was reden voor zijn nominatie. ‘Het model dat de ontwikkeling van de bouwkosten berekent was de laatste jaren niet stabiel, omdat er minder gebouwd wordt. Ik heb in samenwerking met experts een wiskundig model ontwikkeld dat ook werkt met kleinere hoeveelheden data. Dat is nu bijna klaar. Ook zo’n puur theoretisch vraagstuk vind ik erg boeiend om te onderzoeken.’ Meertens bouwde daarnaast de zogenaamde DINO-tool. Een hulpmiddel waarmee de automatisering voltooid kon worden van de integratie van twee verwerkingssystemen voor de korte termijn statistieken over de economische  groei van bedrijven, van detailhandel tot industrie.

Brede interesse

De jury roemde niet alleen Meertens’ ondernemerschap, maar ook zijn diepgang en grondige analyse én zijn brede interesse. Hoe ziet hij zijn toekomst bij CBS? ‘De projecten waar ik nu aan werk zijn in de afrondende fase. Voor daarna zijn er ideeën te over. Ik ben onder meer geïnteresseerd in big data en neem ook deel aan de big data-werkgroep binnen mijn afdeling. Graag wil ik onderzoeken welke kansen er op dit terrein liggen voor CBS.’ Meertens bezoekt ook regelmatig conferenties. ‘Zo sprak ik  laatst iemand die satellietbeelden gebruikt, bijvoorbeeld voor statistieken over bouwprojecten. Heel interessant.’