‘Medewerkers van CBS zijn trots op hun vak en inhoudelijk sterk’

/ Auteur: Masja de Ree
CBS is een vernieuwend bedrijf, met een sterke visie. Medewerkers van CBS zijn trots op hun werk en trouw aan de organisatie.  Dat ervaren ook Elia Bleuten en Bob van den Berg, twee nieuwe projectleiders, die sinds enkele maanden bij de CBS-vestiging in het Limburgse Heerlen werken.

Nieuwste technologieën

Elia Bleuten en Bob van den Berg zijn aangetrokken voor twee heel verschillende projecten binnen CBS. Bleuten gaat de vervanging van een batchserver-omgeving in goede banen leiden. Met deze batchserver worden heel veel dataverwerkingen binnen CBS gedaan. In de toekomstige situatie wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Van den Berg werkt aan een project om de respons op enquêtes te verbeteren: ‘CBS gebruikt voor zijn statistieken zoveel mogelijk data die eerder door ons of andere partijen zijn verzameld. Maar het blijft nodig enquêtes onder personen of bedrijven uit te zetten. Samen met mijn projectteam ga ik onderzoeken hoe we de respons daarop kunnen verbeteren.’

Inhoudelijk sterk

Bleuten en Van den Berg voelen zich welkom bij CBS. Van den Berg: ‘Het is een warm bedrijf. Mijn nieuwe collega’s zijn enthousiast en geïnteresseerd: zeer bereid om zaken uit te leggen. Het valt op dat medewerkers trots zijn op hun vak en inhoudelijk sterk.’ Bleuten: ‘CBS is een organisatie waar continu vernieuwd wordt. Ook als we het vergelijken met commerciële en niet-commerciële organisaties waar we eerder werkten. Medewerkers krijgen veel kansen om opleidingen te volgen en ze zijn zeer hoog opgeleid. Dat maakt het erg leuk om hier te werken.’ Zijn er ook zaken waar de kersverse projectleiders tegenaan lopen? Bleuten: ‘Misschien het proces van besluitvorming.’ Van den Berg: ‘Het is hier geen apenrots. Er wordt met iedereen overlegd. In het bedrijfsleven was ik dat minder gewend. Nu weet ik dat ik daar tijd voor moet inruimen.’

Betrokken medewerkers

Het is leuk om ‘van buiten’ met frisse blik binnen te komen in een organisatie als CBS, ervaren de nieuwe projectleiders. ‘Het kan een voordeel zijn dat je niet vast zit in een stramien dat al jaren bestaat’, zegt Van den Berg. ‘Ik kom hier met de instelling: we gaan nú doorpakken.’ Wanneer is hij tevreden? ‘Als we over een jaar een werkwijze geïntroduceerd hebben waarmee afdelingen zelf de respons op hun enquêtes kunnen monitoren en sturen. Dan heeft ons projectteam zichzelf overbodig gemaakt.’ Bleuten vindt het vooral belangrijk dat de overstap naar het nieuwe systeem voor dataverwerking straks zó verloopt dat gebruikers er zo min mogelijk hinder van ondervinden. ‘Het is een groot project dat jaren in beslag gaat nemen. We pakken het stapsgewijs aan.’ Bleuten is de komende jaren dus zeker nog bij CBS te vinden: ‘Met plezier. CBS speelt een zinvolle rol in de samenleving. Het is nuttig werk en dat creëert betrokken medewerkers. Dat maakt het leuk om naar je werk je gaan!’

CBS met vestigingen in Den Haag en Heerlen is op zoek naar nieuw talent. Kijk voor actuele vacatures op:  www.werkenbijcbs.nl/it. Naast gerichte sollicitaties op CBS-vacatures kunnen belangstellenden ook een open sollicitatie sturen via het mailadres: sollicitatie@cbs.nl.