CBS legt Nederland langs Europese meetlat

/ Auteur: Masja de Ree
Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere Europese landen? Ter gelegenheid van het EU-voorzitterschap lanceert CBS vandaag de uitgave ‘Nederland langs de Europese meetlat.’ Daaruit blijkt dat Nederland een rijk land is, ondanks de relatief lage economische groei.

Vertrouwen in elkaar

Wist u dat Nederlanders veel vertrouwen in elkaar en in gezaghebbende instanties hebben in vergelijking met andere Europese landen? En dat ons land één van de rijkste landen van Europa is? Daar staat tegenover dat de economische groei in Nederland in 2014 lager was dan gemiddeld in Europa. Ook het aantal vrouwen dat een exacte studie afrondde, blijft achter in vergelijking met andere landen. Al deze informatie is te vinden in de publicatie ‘Nederland langs de Europese meetlat’. Projectleider Lieneke Hoeksma: ‘In dit boek leggen we Nederland langs de meetlat, maar je kunt ook andere landen met elkaar vergelijken. Door te vergelijken krijg je een eerlijker beeld van de situatie in je eigen land. Het helpt relativeren en het verlegt de blik naar het grotere geheel dat Europa is.’

Actuele onderwerpen

De onderwerpen die in de publicatie aan bod komen, lopen uiteen van geluksgevoelens tot gezondheid, van toerisme tot asielaanvragen en van milieubelastingen tot jeugdwerkloosheid. Hoeksma: ‘We hebben onderwerpen gekozen waarvan goed vergelijkbare Europese cijfers beschikbaar zijn. Ook hebben we geprobeerd zo veel mogelijk in te springen op de actualiteit, waaronder de vluchtelingenstroom, de arbeidsdeelname van ouderen en de kosten van de gezondheidszorg.’ CBS had alle Nederlandse cijfers over de periode 2012-2014 voor de publicatie beschikbaar, de data over de andere landen zijn afkomstig uit de database van Eurostat, het Europese statistiekbureau.

Onderwerpen die in de publicatie aan bod komen, lopen uiteen van gezondheid tot toerisme, van asielaanvragen tot milieubelastingen en van geluksgevoelens tot jeugdwerkloosheid

Succes

‘Nederland langs de Europese meetlat’ wordt overhandigd aan de leden van de Europese Unie (EU) bij de topvergaderingen in Amsterdam. Ook wordt het toegezonden aan onder meer leden van de Eerste en Tweede Kamer, het Europese Parlement en de Europese Commissie. Bij het vorige EU-voorzitterschap van Nederland gaf CBS ook een Europese meetlat uit. ‘Dat was een succes’, aldus Hoeksma. ‘Er was veel interesse voor en we hebben er veel reacties op gehad. Dat verwachten we ook bij deze nieuwste publicatie weer.’

Nieuwsgierig geworden? Op de website van CBS kunt u een uitgave bestellen of een PDF downloaden.