‘Afstuderen bij CBS staat goed op je cv’

/ Auteur: Chantal Brakus
Mariska van Keulen doorliep met veel enthousiasme haar afstudeerstage bij CBS. ‘Het is een groot pluspunt dat ik mijn stage bij CBS heb gedaan. Dat bleek keer op keer bij mijn sollicitatiegesprekken.’ Van Keulen is studente Business Information aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en liep stage bij CBS tussen maart en november van dit jaar. Gert Buiten, senior stafmedewerker bij de Economische en Bedrijfsstatistieken, was haar begeleider. 

NWO-project

Van Keulen vertelt dat ze via haar hoogleraar voor haar afstudeerstage bij CBS belandde. ‘Prof. Dr. Peter Vervest draait mee in een groot project van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met de naam Grip on Complexity. Het afstudeerproject waaraan ik een bijdrage heb geleverd is Grip on Credit. Het maakt onderdeel uit van dat grotere, overkoepelende NWO-project. Grip on Credit richt zich op het uitwisselen van business information van bedrijven. Dit gebeurt in samenwerking met universiteiten, de Nederlandse Bank en CBS.’

Inhoudelijk erg betrokken

Van Keulen heeft er bewust voor gekozen om haar afstudeerstage bij CBS te doen. ‘Het werkveld van CBS is heel breed. De diversiteit van de onderwerpen is enorm, van maatschappelijk verantwoord ondernemen tot de maandelijkse productiestatistieken. Ook verbaasde ik mij over de hoeveelheid publicaties die de organisatie jaarlijks uitbrengt. CBS is een grote organisatie, met iets meer dan 2.000 medewerkers. Je kunt hier met veel studierichtingen terecht voor een stage.’ Buiten bevestigt dat: ‘Onze core-business is het maken van statistieken. De mensen die hier werken zijn inhoudelijk erg betrokken. De onderwerpen van de statistieken zijn inderdaad heel divers en vormen een afspiegeling van wat er speelt in de maatschappij.’

‘Je kunt bij CBS met veel studierichtingen terecht voor een stage’

Positieve energie

Niet alleen voor Van Keulen was de stage een leerzame tijd. Ook voor haar begeleider Buiten. ‘Het is  interessant om in zo’n project met meerdere organisaties samen te werken. Verder was de kleinschaligheid van het project een groot voordeel. Daardoor was het heel concreet in de uitvoering. Het contact met mijn stagiaire vond ik heel plezierig. Omgaan met jonge mensen is erg leuk. Ze zijn positief en dat werkt motiverend. Daar krijg je energie van! Dat gold ook voor de contacten met de hoogleraar. Die waren heel verfrissend: andere ideeën, een andere manier van denken en andere netwerken.’

Pluspunt

Van Keulen is inmiddels begonnen aan haar eerste baan en wel bij Cerrix, een Business Intelligence bureau voor financiële instellingen. ‘Ik heb veel geleerd over werken in een grote organisatie. Niet alleen het verwerven van inhoudelijke kennis was daarbij van belang, maar ook hoe ik open gesprekken moet voeren en hoe belangrijk goed luisteren is. Bij de sollicitatiegesprekken kwam keer op keer naar voren dat het een pluspunt is dat ik mijn afstudeerstage bij CBS heb gedaan. Mensen kennen CBS en hebben daar vertrouwen in. Dat staat goed op je CV.’

Voor meer informatie en vragen over afstudeerstages kunnen belangstellenden contact opnemen met (045) 570 72 15. Een e-mail sturen kan ook: stageverzoek@cbs.nl