Hoe waarborg je privacy in open data?

/ Auteur: Jaap van Sandijk
Steeds meer overheidsinformatie wordt als open data  online gezet. Het delen en gemakkelijk hergebruiken van die informatie zorgt onder andere voor meer transparantie bij de overheid. Maar bij het publiceren van open data moeten overheden de privacy van personen en bedrijven waarborgen. CBS, expert op het gebied van het beveiligen van privacygegevens, biedt de helpende hand in de vorm van een praktische cursus. 

Spanningsveld

‘Tot op welk niveau kunnen we onze informatie als open data publiceren zonder daarbij privacygevoelige bedrijfs- en persoonsgegevens vrij te geven?’ Overheden als ministeries, provincies en gemeenten stellen zichzelf regelmatig die vraag, weet beleidsmedewerker Tanya Gelsema. ‘En dat is terecht, want het adagium van open data is: alles is open, tenzij gevoelige informatie herleidbaar is tot personen of bedrijven.’ Maar wanneer is informatie herleidbaar? En wanneer is informatie gevoelig? Tot op welk detailniveau kun je als overheid je informatie opsplitsen en tegelijkertijd die privacy waarborgen? ‘Dat is een spanningsveld’, aldus Gelsema. ‘Je wilt zo veel mogelijk waardevolle informatie geven, maar je weet ook: hoe gedetailleerder die informatie is, des te meer risico je loopt.’

Tot op welk detailniveau kun je als overheid open data publiceren en tegelijkertijd de privacy waarborgen?

Helderheid

Om helderheid te scheppen in dat spanningsveld organiseert CBS op 28 september speciaal voor overheden een cursus over de waarborging van privacy in open data. ‘We zijn expert op het gebied van het beveiligen van persoons- en bedrijfsgegevens. Bij de ontwikkeling van methodologie en software loopt CBS op dat gebied voorop in Europa’, vertelt Gelsema. ‘We willen onze expertise op dit gebied graag delen.’ De praktische cursus staat onder leiding van statistisch onderzoeker Eric Schulte Nordholt en methodoloog Peter-Paul de Wolf. ‘Zij zullen aan de hand van voorbeelden vertellen waar de risico’s zitten en geven mogelijke oplossingen’, aldus Gelsema. Deelnemers kunnen er ook terecht met vragen uit hun eigen praktijk.

Aanmelden
De cursus vindt plaats op 28 september van 12.30 tot 16.30 uur bij CBS aan de Henri Faasdreef 312 in Den Haag. Vanaf 12.00 staat de lunch klaar. Het maximum aantal deelnemers is twintig. De kosten bedragen 200 euro. Aanmelden kan via info@cbs.nl. ‘Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar’, zegt Gelsema, ‘maar bij grote belangstelling organiseren we een extra cursus.’ Deelnemers zullen na afloop van de cursusmiddag verrijkt naar huis gaan, voorspelt ze. ‘Aan het eind van de middag heb je antwoord op de vraag: waar liggen de pijnpunten en waar de mogelijkheden om onze informatie te publiceren, mét behoud van detail en mét waarborging van de privacy.’