Hoe leuk is werken bij CBS?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Op 27 en 28 maart van dit jaar waren een aantal jonge CBS’ers aanwezig op de Carrièrebeurs in Amsterdam. Zij vertelden in de CBS-stand geïnteresseerden enthousiast over hun werk bij het statistiekbureau.

Enthousiasme

Jelmer de Groot bruist van enthousiasme als hij vertelt over zijn werk bij CBS. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Zijn afstudeeronderzoek kon hij doen bij CBS. ‘Acht maanden stage lopen bij het methodologieteam beviel erg goed. Ik hield me bezig met invulgedrag van respondenten bij internetvragenlijsten. Heel erg uitdagend!’ Daarna volgde nog een korte detachering bij het team van de methodologie. Toen bij de sector Verkeer en vervoer een vacature vrij kwam voor de functie van statistisch onderzoeker solliciteerde hij. ‘Vanuit mijn opleiding had ik veel ervaring met statistisch onderzoek en de baan sprak mij aan.’

Uitdaging

De Groot werd aangenomen, maar na een paar maanden miste hij in zijn nieuwe werk de afwisseling. ‘Door collega’s werd ik toen gewezen op een vacature bij de directie Dataverzameling. Ik kon er aan de slag met de ontwikkeling van vragenlijsten voor personen en huishoudens. Inhoudelijk komt dat werk erg overeen met wat ik bij het methodologieteam heb gedaan.’ Dat werk ligt hem na aan het hart ligt. ‘Het is helemaal de baan waar ik me thuis voel. Ik werk altijd aan 5 tot 6 projecten tegelijk en dat is erg afwisselend. Elke dag is een nieuwe uitdaging!’ Daarnaast is De Groot erg te spreken over zijn team. ‘Ik werk met vier collega’s nauw samen. We hebben allemaal een studie gedragswetenschappen als achtergrond. De sfeer is zeer collegiaal en informeel, we helpen elkaar waar we kunnen.’

Maatschappelijke relevantie

Voor De Groot was het de eerste keer dat hij op de Carrièrebeurs aanwezig was. ‘Dat was een mooie ervaring. We hebben heel veel aanloop gehad. Mensen waren erg geïnteresseerd in wat CBS te bieden heeft. Vooral de maatschappelijke relevantie van wat het bureau doet, spreekt veel mensen aan. Dat geldt trouwens ook voor mijzelf. Telkens als ik ’s avonds bijvoorbeeld op het journaal een bericht van CBS voorbij zie komen waar ik zelf aan heb meegewerkt, geeft dat een kick.’ De Groot adviseerde geïnteresseerde bezoekers van de CBS-stand een open sollicitatiebrief naar CBS te sturen als ze er aan de slag wilden. ‘Aan de hand van zo’n open brief bekijkt CBS of het profiel van de sollicitant gematched kan worden met een vacature die er op dat moment is. Is er geen match, dan blijft de sollicitant tijdelijk op de ‘reservebank’ zitten. Hij kan dan benaderd worden als er relevante vacatures ontstaan.’

'De sfeer binnen mijn team is zeer collegiaal en informeel’

Hechte band

Julien Cook studeerde sociologie en liep aan het eind van zijn studie ook stage bij CBS. Op die manier leerde hij het statistiekbureau goed kennen. ‘Na mijn stage had ik belangstelling voor een baan bij CBS, maar op dat moment was er geen passende vacature. Ik heb toen 6 maanden bij een onderzoeksbureau gewerkt. Daarna kon ik in september 2012 alsnog aan de slag bij CBS als statistisch analist bij dezelfde sector, waar ik eerder stage liep. Medio vorig jaar veranderde ik van baan en kwam terecht bij de sector demografie.’ De werkzaamheden die Cook bij die sector verricht zijn erg divers. Zo houdt hij zich bezig met het samenstellen van maandcijfers, structuurtellingen en Lean Six Sigma (een methode voor procesverbetering, redactie). Vooral processen verbeteren en vernieuwen en met nieuwe tools leren omgaan, vindt hij boeiend. Ook over zijn collega’s en de sfeer binnen zijn team is Cook erg te spreken. ‘Ik werk in een productieteam van 10 personen. De sfeer is goed, we hebben een hechte band met elkaar. Ook vullen we elkaar goed aan qua kennis en ervaring. Daarnaast is er veel ruimte om het werk naar eigen inzicht te doen.’

Goede reputatie

Het was ook voor het eerst dat Cook aanwezig was op de Carrièrebeurs. ‘De dag begon aanvankelijk heel rustig, maar vanaf half 11 ’s ochtends tot ver in de middag liep het storm. De mensen stonden zelfs voor onze stand in de rij! Er waren veel hoog gekwalificeerde geïnteresseerden uit alle delen van de wereld. Zij willen graag werken bij CBS, want onze reputatie is goed en het werk is interessant en uitdagend.’