Melkaanvoer en zuivelproductie door zuivelfabrieken

Melkaanvoer en zuivelproductie door zuivelfabrieken

Perioden Melkaanvoer Hoeveelheid (1 000 kg) Melkaanvoer Vetgehalte (%) Melkaanvoer Eiwitgehalte (%) Zuivelproductie Boter (1 000 kg) Zuivelproductie Fabriekskaas (1 000 kg) Zuivelproductie Melkpoeder Melkpoeder, totaal (1 000 kg) Zuivelproductie Melkpoeder Niet-mager melkpoeder (1 000 kg) Zuivelproductie Melkpoeder Mager melkpoeder (1 000 kg) Zuivelproductie Gecondenseerde melk (1 000 kg) Zuivelproductie Weipoeder (1 000 kg)
1995 10.811.000 4,40 3,48 132.300 682.900 154.000 121.900 32.100 353.100 126.700
2000 10.733.600 4,38 3,47 126.200 683.600 166.000 96.700 69.300 273.500 129.700
2005 10.478.900 4,39 3,49 118.800 672.200 160.400 107.200 53.200 291.800 68.316
2010 11.626.123 4,42 3,52 133.419 752.638 199.087 135.457 63.630 347.285 .
2015 13.330.873 4,38 3,53 147.577 844.974 204.231 135.660 68.571 407.775 .
2017 14.295.931 4,37 3,56 149.015 874.238 249.887 184.146 65.740 366.985 .
2018 13.880.920 4,37 3,56 153.674 878.908 226.382 161.381 65.001 343.298 .
2019 13.802.159 4,41 3,58 136.524 920.809 243.958 177.122 66.836 390.833 .
2020 13.986.695 4,42 3,58 133.605 972.734 248.115 177.605 70.510 393.852 .
2021 mei* 1.213.255 4,41 3,57 11.662 83.837 21.293 11.185 10.108 33.342 .
2021 juni* 1.128.189 4,27 3,50 10.155 77.184 19.595 11.106 8.489 32.927 .
2021 juli* 1.138.410 4,23 3,48 11.228 76.976 17.807 11.020 6.787 32.571 .
2021 augustus* 1.123.391 4,29 3,51 10.956 76.877 17.480 11.897 5.583 32.654 .
2021 september* 1.064.517 4,34 3,67 9.105 74.810 14.309 7.917 6.392 31.881 .
2021 oktober* 1.087.524 4,47 3,60 11.243 77.558 13.688 8.143 5.545 31.831 .
2021 november* 1.059.600 4,53 3,60 9.579 75.359 14.187 5.727 8.460 31.664 .
2021 december* 1.121.498 4,56 3,59 11.967 78.314 15.751 7.582 8.169 31.290 .
2021* 13.603.304 4,45 3,59 137.503 946.760 209.138 118.152 90.986 391.644 .
2022 januari* 1.155.627 4,53 3,57 11.895 79.705 16.204 7.489 8.715 32.113 .
2022 februari* 1.065.435 4,51 3,57 11.825 75.273 15.167 7.133 8.034 31.587 .
2022 maart* 1.184.805 4,52 3,57 11.911 79.792 17.062 7.943 9.119 32.598 .
2022 april* 1.168.732 4,52 3,54 12.456 80.831 17.388 8.149 9.239 31.920 .
2022 mei* 1.219.315 4,36 3,52 14.109 81.424 19.391 9.568 9.823 32.093 .
2022 juni* 1.160.081 4,26 3,48 11.632 80.043 19.407 8.906 10.501 31.331 .
2022 juli* 1.177.665 4,19 3,45 12.341 79.435 19.455 8.614 10.841 31.405 .
Bron: © RVO
Verklaring van tekens

Tabeltoelichting


Melkveehouders in Nederland leveren circa 96% van de melk aan de zuivelfabrieken. De overblijvende 4% houden zij voor eigen gebruik (voor de opfok van jongvee en voor de eigen productie van zuivelproducten).
Deze tabel geeft informatie over de aanvoer van melk door Nederlandse melkveehouders aan Nederlandse zuivelfabrieken en de bereiding van een aantal zuivelproducten door deze zuivelfabrieken. De tabel geeft maand- en jaarcijfers. Van de aangevoerde melk zijn de hoeveelheden en de gehaltes aan eiwit en vet bekend. Bij de zuivelproducten gaat het om boter, fabriekskaas, melkpoeder, gecondenseerde melk en weipoeder.

Het CBS verzamelt niet zelf de gegevens maar neemt deze over van de maandstatistiek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze maandstatistiek zijn niet alle Nederlandse zuivelfabrieken betrokken. De dekking is echter zeer hoog: ongeveer 97-98 procent van de aangeleverde melk komt bij de deelnemende bedrijven terecht. Ter compensatie voor het ontbreken van de niet-waargenomen bedrijven zijn de maandelijkse hoeveelheden aangevoerde
melk met enkele procenten opgehoogd. Bij de zuivelproducten is dit niet nodig; de productie door de niet-waargenomen zuivelfabrieken is zeer klein.

RVO voert naast de maandstatistiek ook een jaarstatistiek uit waarbij wèl alle zuivelfabrieken betrokken zijn. Bij het beschikbaar komen van de jaarcijfers van RVO stelt het CBS de voorlopige maandcijfers bij tot definitieve cijfers, zodanig dat de som van de maandcijfers gelijk is aan het jaarcijfer. Deze bijstelling is in de regel echter zeer klein.

Gegevens beschikbaar vanaf: januari 1995.

Status van de cijfers:
De in de tabel gepubliceerde maandgegevens krijgen bij eerste publicatie de aanduiding 'voorlopig'. In augustus/ december van het daaropvolgende jaar publiceert het CBS de definitieve maandcijfers en het definitieve jaarcijfer.

Wijzigingen per 15 september 2022:
De voorlopige cijfers van juli 2022 zijn toegevoegd. De voorlopige cijfers van april 2022, mei 2022 en juni 2022 zijn aangepast.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Ongeveer 6 weken na afloop van de verslagmaand.

Toelichting onderwerpen

Melkaanvoer
Door de zuivelfabrieken ontvangen onbewerkte koemelk.
Hoeveelheid
1000 kg=971 liter.
Vetgehalte
Gehalte aan vetten in de onbewerkte melk.
Eiwitgehalte
Gehalte aan eiwitten (voornamelijk caseïne) in de onbewerkte melk.
Caseïne, ook wel kaasstof genoemd, is een belangrijk melkeiwit dat
gebruikt wordt bij de bereiding van kaas.
Zuivelproductie
Verwerking van onbewerkte melk tot zuivelproducten als boter,
fabriekskaas, melkpoeder, gecondenseerde melk en weipoeder door
Nederlandse zuivelfabrieken.
NB. De voorlopige en nader voorlopige cijfers zijn exclusief, de
definitieve cijfers inclusief producten van kleine zuivelfabrieken.
Boter
Roomboter.
Fabriekskaas
Kaas van koemelk
Melkpoeder
Er zijn vier types melkpoeder: room in poedervorm, volle melkpoeder,
poeder van halfvolle melk en magere melkpoeder. Magere melkpoeder wordt
verkregen uit ontroomde melk en tot poeder verwerkt en is inclusief
karnemelkpoeder.
Melkpoeder, totaal
Er zijn vier types melkpoeder: room in poedervorm, volle melkpoeder,
poeder van halfvolle melk en magere melkpoeder. Magere melkpoeder wordt
verkregen uit ontroomde melk en tot poeder verwerkt en is inclusief
karnemelkpoeder.
Niet-mager melkpoeder
Melkpoeder met 1,5% of meer vet.
Mager melkpoeder
Melkpoeder met minder dan 1,5% vet.
Gecondenseerde melk
Ingedikte of geconcentreerde melk door de gedeeltelijke onttrekking
van water, met of zonder toegevoegde suiker.
Koffiemelk is gecondenseerde melk zonder toegevoegde suiker.
Weipoeder
Weipoeder (in de vorm van poeder, bloem of brokken) is een bijproduct
van de kaasbereiding. Weipoeder is niet verder verwerkt en is
exclusief suikerarm en/of ontzout weipoeder. Cijfers over weipoeder zijn
alleen per jaar bekend.