Niet-standaard werk: Vooruitzichten of precariteit?

Omslag, Non-standard employment: Prospect or precarity?, Lucille Mattijssen
© CBS
Proefschrift over flexwerk, waarin de variatie in de uitkomsten van tijdelijke contracten wordt onderzocht door een procesgerichte benadering, met nadruk op de invloed van economische, sociologische en HR-perspectieven op werk- en inkomenszekerheid.

Dit proefschrift onderzoekt de gevolgen van flexwerk, oftewel niet-standaard werk, zoals tijdelijke contracten en oproepwerk, met een focus op werk- en inkomenszekerheid. Door een procesgerichte benadering toe te passen, wordt een typologie gepresenteerd die de loopbanen van flexwerkers classificeert.

De bevindingen tonen aan dat niet-standaard werk zowel vooruitzichten als precariteit kan bieden, afhankelijk van de situatie. Ongeveer 30% van de flexwerkers ervaart zowel werk- als inkomenszekerheid, terwijl 40% zich bevindt in een onzeker loopbaanpad. Het onderzoek benadrukt de variëteit aan loopbaanuitkomsten, waarbij een vast dienstverband niet altijd de beste indicator is voor stabiele werkgelegenheid.

Daarnaast onderzoekt dit proefschrift factoren die de uitkomsten van flexwerk beïnvloeden vanuit drie verschillende perspectieven: economisch, sociologisch en human resources. Economisch gezien blijkt dat schoolverlaters uit specifieke opleidingen meer kans hebben op inkomenszekerheid, terwijl sociologisch onderzoek aantoont dat de beroepsvaardigheden en taakomstandigheden in een beroep de stabiliteit van een flexwerk carrière beïnvloeden.

Vanuit HR-perspectief blijkt dat werkgeversstrategieën, zoals het gebruik van flexwerk voor screening of kostenbesparing, een belangrijke rol spelen in de loopbaanresultaten van flexwerkers, waarbij screeningstrategieën resulteren in betere werk- en inkomenszekerheid dan strategieën gericht op kostenreductie.

Mattijssen, L. M. S. (2021). Non-standard employment: Prospect or precarity? Dissertation, VU Amsterdam, handle:1871.1/836890ef-c2f4-4acf-975d-dca221f4cb92.